THY, Fransa'dan 2 Airbus A340 aldı

Güncelleme Tarihi:

THY, Fransadan 2 Airbus A340 aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Orta kapasite, orta menzilli uçaklarını Boeing'den seçen THY, sessiz sedasız iki adet Airbus A340 uçağı satın aldı. Cumhurbaşkanı Demirel'in Paris gezisinde, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın aşırı ilgisi ve memnuniyetinin altında bu alışverişin önemli rol oynadığı vurgulandı.

Türk Hava Yolları filosunda bulunan 5 adet A340 uçağının sayısı da, bu alımla 7'ye yükselecek. Uzun menzilli, 4 motorlu jet yolcu uçakları ile THY, New York, Chicago, Tokyo, Osaka, Singapur, Bangkok ve Cape Town seferlerini yapıyor. Filoya katılacak yeni uçaklarla THY'nin uzun menzilli uçuşlardaki uçak sorunu tümüyle çözülmüş olacak. Pazar araştırmalarından iyi sonuç çıkarsa, THY Pekin ve Miami hatlarını da açacak ve bu hatlarda yine A340 uçakları ile sefer yapacak.

Boeing'den 26'sı kesin, toplam 49 adet B737-800 uçağının alımından sonra küsen Avrupa Birliği, Airbus alımı ile yumuşayacak. Asya Pasifik ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle uçak satışlarında önemli sıkıntılar başlaması, Airbus Endüstri'nin THY'nin siparişlerini belirlenen tarihten erken teslim imkanı da doğuracak.

Filosunu sürekli yenileyen ve uçuş ağını genişleten THY'nin iki adet A340 uçağı alımını düzenlenecek bir basın toplantısı ile açıklaması bekleniyor.

CHIRAC'TAN TEŞEKKÜR

Paris'teki görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Chirac'ın, Airbus alımı nedeniyle Demirel'e teşekkür ettiği ve Türkiye'ye her zaman en iyi şartlarla uçak verilebileceğini söylediği de ileri sürüldü.

THY'nin alımına karar verdiği Airbus A340 uçaklarının katalog fiyatı 130 milyon dolar. İki uçak için 260 milyon dolar üzerinden pazarlık yapıldı. Şirketin büyük bir indirim aldığı da sızan bilgiler arasında. Toplam 271 koltuklu bu uçaklar yaklaşık 12 bin kilometrelik bir menzile sahipler. Saatteki maksimum hızları 945 kilometre olan 4 motorlu A340 uçaklarının maksimum kalkış ağırlığı 257 ton. Kargo kapasitesi 16 ton olan A340'ların 300 modeli THY'de kullanılıyor. Ancak Airbus bu uçağın daha uzun menzilli ve daha fazla yolcu kapasiteli yeni modellerini yapıyor. THY'nin tercihini yeni modellerden kullanacağı öğrenildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!