THK’nın deri rekoru

Güncelleme Tarihi:

THK’nın deri rekoru
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Hava Kurumu, bayramın ilk gününde, vatandaşların da yoğun desteğiyle, kurban derisi toplama rekoru kırdı. Genel Sekreter Tiritoğlu, ‘‘Halkımıza şükran borçluyuz. 2.5 trilyon civarında gelir bekliyoruz’’ dedi. Bu arada çeşitli illerde kaçak deri toplayanlar yakalanarak gözaltına alındı.

Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri Mehmet Tiritoğlu, bayramın ilk günü kurum tarafından toplanan deri miktarının, geçen yıllara oranla yüzde yüz fazla olduğunu söyledi.

Alınan önlemlerin etkili olduğunu belirten Tiritoğlu, bütün il ve ilçelerdeki mülki amirler ve emniyet teşkilatının yardımıyla başarılı bir çalışma yaptıklarını belirtti. THK'nın geçen Kurban Bayramı'nda 750 bin deri toplayarak, 1 trilyon liranın üzerinde gelir elde ettiğini vurgulayan Tiritoğlu, ‘‘Halkımıza şükran borçluyuz. Bu yıl 2 milyon deri toplanmasını bekliyorum. Ancak Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden yapılan ithalat nedeniyle, deri fiyatları bu yıl geçen yıla göre çok düşük. 2.5 trilyon lira civarında gelir bekliyoruz. Deriyi toplamadan ihalesini yaptık. Her bölgede ayrı ayrı yapılan ihalelerle, topladığımız derileri müteahhitlere satacağız’’ dedi.

Türkiye genelinde 620 şubesi bulunan Türk Hava Kurumu'nda, bayram boyunca 3 bin personel görev yaptı. Kent merkezlerinde bütün sokakları tarayan ve çoğunda cep telefonu bulunan ekiplerin, bürolara gelen bilgiler doğrultusunda yönlendirildiği belirtildi. Bu arada bazı kötü niyetli kişilerin deri toplama ekiplerine zaman kaybettirmek amacıyla THK bürolarını arayarak yanlış adresler verdikleri öğrenildi.

KAÇAKÇILARA GÖZALTI

İzmir'de polisin bayramın ilk 2 gününde düzenlediği operasyonlarda kaçak toplanan 2 bin 574 deriye elkonuldu. Kaçak deri topladıkları belirlenen 55 kişi hakkında işlem yapıldı, 27 kişi gözaltına alındı. Gürçeşme Özmen Camii Dernek Başkanı Mustafa Durmaz ise tutuklandı. İzmir polisi, THK dışında deri toplamak isteyen kişi ve kuruluşlara izin vermedi. Polisin Yeşildere 1308 Sokak'taki bir depoya yaptığı baskında, HADEP'liler tarafından toplanan 1954 kaçak deri ele geçti. Gözaltına alınanlar arasında HADEP'in İzmir ve ilçe teşkilatı yöneticilerinden İbrahim Özmen, Mustafa Doğan, Abdülcelil Baysal, Birol Duruk ve Savaş Erol'un da bulunduğu belirtildi. Yetkililer, HADEP adına izinsiz deri toplayanların DGM'ye sevkedileceklerini belirtti.

İlk gün İzmir'de yaklaşık 35 bin deri toplandığını belirten THK yetkilileri, bayram sonunda rakamın 50 bine ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

THK Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çadırlı, geçen yıl kurban bayramı süresince 24 ton sığır, 2 bin 46 koyun derisi ile 561 bağırsak toplandığını, bu yıl ise daha ilk gün 4 bin 561 koyun, 59 ton sığır derisi ile 1290 kilo bağırsak toplandığını bildirdi. THK Kocaeli Şube Başkanı Adem Gül, sadece İzmit Merkezde bayramın birinci günü geçen yıla oranla iki misli deri toplandığını açıkladı. Konya THK Şubesi de, bugüne kadar ulaşamadığı rakama ulaşarak 1.5 günde 6 bini aşkın kurban derisi topladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!