Tezgahlar hizaya girdi

Güncelleme Tarihi:

Tezgahlar hizaya girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tarihi Çınaraltı'nda tespih, eski para, saat, kolye satan satıcıların tezgahları yeniden düzenlendi. Tezgahlar Çınaraltı'nın derneği tarafından yaptırıldı.

Beyazıt Çınaraltı'nda tespih, eski para, saat, gümüş takı satışı yapılan tezgahlar düzenlenerek yenilendi. Bundan iki buçuk yıl önce Büyükşehir Belediyesi'ne tezgah talebi için başvuran Turistik Tarihi Hazine Eşya Satıcıları Derneği, iki ay önce yeni tezgahlarına kavuştu.

Standların yerlerini ve modelini bizzat belediye tespit etti. Buna göre de dernek standları yaptırdı.

Eskiden Çınaraltı'nda telefon, kazak, elektronik eşya, korsan kitap satışı yapılan tezgahlara da rastlanırdı. Düzenleme sırasında Çınaraltı bu tür işportacılardan da arındırıldı.

Çınaraltı eskisi gibi başıboş ve pis de değil, gece bekçisi ve temizlikçisi var. Bu arada Çınaraltı esnafı Turizm Bakanlığı'ndan kataloglarda kendilerine de yer verilmesini istiyorlar. ‘‘Müzayedelerin çıkış yeri burası'' diyen esnaf, gelecekte Çınaraltı'nda müzayede yapmayı da planlıyor.

Çınaraltı'nın göbeğindeki düzenleme tamamlandı. Ama etrafını bir halka gibi cep telefonu satıcıları sarmış durumda. Çınaraltı esnafı bu durumdan hoşnut değil. Üstelik biraz da tedirginler. Tedirgin olmakta da haklılar. Çınaraltı'nın fotoğraflarını çekerken bir grup cep telefonu satıcısı üstümüze yürüyor. Beyazıt Karakolu'ndan gelen görevliler ve Eminönü Belediyesi'nin zabıtası bu satıcıları dağıtıyor. Ancak zabıta gidince Çınaraltı'nın etrafına tekrar üşüşüyorlar.

Estetik değil kullanışlı

Çınaraltı'nda toplam 78 tezgah var. 78'i de dolu. Tezgahta halihazırda ticaret yapanların hepsi Derneğe üye.

Tezgahların görüntüleri çok çok estetik değil, ama kullanışlı. Portatif olduğu için geceleri toplanabiliyor. Yağışlı havalarda açılabilen brandadan gölgeliği var.

‘‘Tezgahların biri büyük biri küçüktü. Kimi yere kimi masaya açardı tezgahını. Görüntü bozukluğu ve çarpıklık yeni standlarla ortadan kaldırıldı'' diyen ve kurulduğundan bu yana Derneğin Başkanı olan Ökkeş Beşçocuklu'nun da çarşıda gümüş eşya sattığı bir standı bulunuyor.

Cami atmosferine ve Çınaraltı'nın yeşil havasına uygun olsun diye dernek standların rengini yeşil seçti.

480 senelik çarşı

Çınaraltı; Devlet Kütüphanesi, Beyazıt Camii ve Sahaflar Çarşısı'nın tarihi avlusu konumunda. Çarşı 480 yıldır Bizans ve Osmanlı paraları ve kullanılmış eşyaların değişim yeri. Şimdi turistlerin, eski eşya sevenlerin, kitap kurtlarının uğrak yeri.

Porselen satıcısı kalmadı

En eski esnaf 45 yıllık. Adı Şevket Taşkıran. Yıllarca Çınaraltı'nda birlikte tezgah açtığı ne porselen satıcısı, ne de eski para satan arkadaşı şu an hayatta.

Şevket Taşkıran, ilk yıllar tezgahını asırlık Çınar ağacının altına açarmış. Şimdi ise Sahaflar Çarşısı Sokağı'na giden kapının sağ tarafındaki tezgahında Cumhuriyet paraları, jeton ve eski dolmakalemler satıyor.

Yazdığı kitapların yanında Cumhuriyet paraları satan Hüseyin Avni Dede ise 30 yıldır Çınaraltı'nın alışık simalarından.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!