Tetikçi öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Tetikçi öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


Naci SAPAN-Şeyhmus ÇAKAN-Namık DURUKAN, Özgür CEBE / DİYARBAKIR, DHA
Haberin Devamı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 polise suikaste katılan Hasan Sarıağaç, Diyarbakır'da öldürüldü. Evdeki 5'i çocuk, 9 kişi yara almadı. Suikastte kullanılan bir Kalaşnikof da ele geçirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 koruma polisinin şehit edilmesi eylemini gerçekleştiren Hizbullah timinde görev aldığı öne sürülen 'Veli' ve 'Ejder' kod adlı Hasan Sarıağaç, çatışmada öldürüldü. Sarıağaç'ın öldürüldüğü evdeki 5'i çocuk 9 kişi ise operasyonda yara almadı. Sarıağaç için önceki gün 155 Polis İmdat'a bir ihbar geldi. Emniyet Müdürlüğü ve MİT çok gizli bir operasyon hazırladı. Bağlar Göçmenler Caddesi 48. sokakta bulunan Karaaslan Apartmanı ve 3'üncü katındaki daireyi saat 03.00'te baskın yapan güvenlik güçleri içerdekilere 'Teslim ol' çağrısı yaptı. Çağrıya ateşle karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı. Üzerinde Şemsettin Şen adına düzenlenmiş sahte kimlik bulunan 35 yaşındaki Hasan Sarıağaç öldürüldü. Evden Sarıağaç'ın aile bireyleri olduğu bildirilen 9 kişi sağ çıkarıldı ve soruşturma için emniyete götürüldü.

KALAŞNİKOF SUİKASTTA KULLANILMIŞ

Sarıağaç'ın öldürüldüğü evde Kalaşnikof marka otomatik tüfek ve bu silaha ait 6 şarjör, 165 mermi, 10 boş kovan ile 1 parça tesirli el bombası, 1 CZ marka Çek 16'lı olarak tabir edilen tabanca, bu silaha ait 2 şarjör ve 30 mermi, 1 hücum yeleği bulundu. Kalaşnikof'un yapılan balistik incelenmesinde Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun katledilmesi olayında kullanıldığı ortaya çıktı.

26 kişilik listedeydi

Okkan’ın açıkladığı 26 kişilik Hizbullah tetikçileri arasında bulunan, askeri kanat sorumlusu Hasan Sarıağaç'ın, Hizbullah itirafçıları Abdulaziz Tunç ile Şaban Elaltunterin'e de suikast düzenlemekle görevlendirildiği ortaya çıktı. Sarıağaç, Hizbullah davasından tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nden 1997'de tahliye edildi. Sarıağaç 1997'den beri Diyarbakır 4 No'lu DGM'de 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan idam istemiyle gıyabi tutuklu olarak yargılanıyordu. Sarıağaç Hizbullah'a 1993'te katıldı. 1995'e kadar Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Ovabağ, Pempeviran, Tilver, Bulutçeker, Aşağı Karabudak köylerinde sorumlu oldu. Sarıağaç, Karacadağ bölge sorumlusu olan ve halen Diyarbakır 4 Nolu DGM'de idam istemiyle yargılanan 'Molla Ubeydullah' kod adlı Abdullah Musilioğlulları'na bağlı çalıştı. Askeri kanatta görevli kardeşi 'Hidayet' kod adlı Hüseyin Sarıağaç ise halen aranıyor. Hasan Sarıağaç, Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul'da çatışmada öldürülmesinden sonra deşifre oldu. Sarıağaç'ın Beykoz'da ele geçen disketlerde fotoğraflı özgeçmiş raporu bulunmuştu.

Okkan'ı maçlarda bile izlemişler

Gaffar Okkan'ın geçen yıl yoğunlaştırdığı operasyonlardan rahatsızlık duyan Hizbullah, suikast düzenleme kararı aldıktan sonra, Mehmet Yasin Aydın, Sabır Özdemir, Murat Aktaş, Hasan ve Hüseyin Sarıağaç'ı görevlendirdi. Tetikçiler, Okkan'a planlanan suikastı gerçekleştirmeleri halinde, örgüte zarar verdikleri gerekçesiyle itirafçılar Abdulaziz Tunç ile Şaban Elaltunterin'i de öldüreceklerdi. Okkan'a suikast için Diyarbakır'a gönderilen ve Aralık ayında yakalanan Sabır Özdemir, ifadesinde şunları söylemişti:

‘‘Emniyet Müdürü'nün makamına yakın bir evden Kanas'la kendisine eylem yapılacaktı. Emniyet Müdürü'nü izlemesi için bir elemanımızı da Diyarbakırspor maçlarına gönderiyorduk. Ancak Hasan Sarıağaç son dönemlerde verilen görevleri yerine getirmiyordu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!