Testus Petroleum

Güncelleme Tarihi:

Testus Petroleum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aman bitrul, canın çıksın!!!

Bitrul, petrolün Arapçası... Arapçada 'p' sesi yok... Bütün 'paşa'lar 'başa' diye okunur... Peter O'Toole'un 'bitır otul' okunduğu gibi... Petrol de 'bitrul' diye okunuyor... Münazamatü'd Düvel'il Arabiyeti'l Musaddara L'il Bitrul'da yani Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü olan OAPEC'in Arapçasında okunduğu gibi...

OAPEC ve OPEC elele verip 1973'lerden itibaren petrolün fiyatını sürekli yükseltmemişler miydi?.. Ama İran - Irak savaşı hem OPEC'in

canına okumuş hem de petrol fiyatlarının yeniden düşmesine neden olmamış mıydı?.. Bitrul fiyatlarının yeniden yükselebilmesi için bir 'Ortadoğu krizi' gerekmemiş miydi?.. Körfez krizi sonucunda bitrul fiyatları uluslararası petrol tröstlerini tatmin edecek düzeylere ulaşmamış mıydı?.. Şimdi de aynı terane... Yine savaş çıktı çıkacak güya... Canı çıkacısa bitrul testusuna buyur ola bu kez de...

1'Petrol şirketleri kedilere benzer. Sevişiyorlar mı, kavga mı ediyorlar, anlayamazsın,' sözünün sahibi olan ve bir zamanlar İran bitrulünden aldığı komisyon ile adı 'Bay yüzde beş'e çıkan ünlü süper zengin kimdi?

a. Adnan Kaşıkçı

b. Onassis

c. Gülbenkyan

d. Şellefyan

2ABD'nin bitrul merkezi neresidir?

a. Bağdat

b. Kuveyt

c. Alaska

d. Teksas

3Peki, Avrupa'nın bitrul merkezi neresidir acep?

a. Amsterdam

b. Potsdam

c. Rotterdam

d. Saddam

4 Türkiye'de bitrul aramaları 1948'de başlatılmıştı. Arayanı görebilir misiniz?

a. UFO

b. UEFA

c. MTA

d. TPAO

5Türkiye'de yerli bitrul üretimi ihtiyacın yüzde kaçını karşılıyormuş?

a. Yüzde 13

b. Yüzde 2,5

c. Yüzde 5

d. Yüzde 0

6Ortadoğu petrollerine bu kadar yakın, ona o kadar uzak durumdayız... Daha yüz yıl önce dünyanın en büyük petrol yatakları bizim elimizdeydi... Gezegenimizin petrol rezervlerinin en çoğu, 163,4 milyar varille Suudi Arabistan'da; ikinci en çoğu 67 milyar varille Rusya'da diye kestiriliyor...Üçüncü sırada 65,4 milyar varille hangi ülke var?

a. Irak

b. Libya

c. Suriye

d. Kuveyt

7Daha 85 yıl önce bir Osmanlı paşası, bugün dünyanın üçüncü petrol bölgesi olan Kuveyt'i, 'Aman canım ne çıkar, Kuveyt, Katar gibi çölleri İngiltere'ye verirsek ne çıkar,' diyerek İngilizler'e peşkeş çekivermiş... Bu eli açık paşa kimmiş?

a. Bonkör Mahmut Paşa

b. Mahmut Nedim Paşa

c. Mahmut Şevket Paşa

d. Yedi Sekiz Hasan Paşa

8Musul petrolleri bizimdi... T.B.M.M.'nin 23 Nisan 1920'de kabul etmiş olduğu Misak-ı Milli sınırları içinde Musul vilayeti de vardı. Musul'u daha sonra kaybetmiştik. Musul bugün hangi ülkenin sınırları içindedir acep?

a. Suriye

b. İran

c. Irak

d. Filistin

9 Bundan yaklaşık 70 yıl önce Türkiye ile İngiltere arasındaki Musul ihtilafında Milletler Cemiyeti'nce geçici bir sınır olarak 36. Paralel seçilmişti. Bu paralelin geçtiği hatta ne ad verilmişti?

a. Hattı müdafaa

b. Hattı üstüva

c. Musul - Londra hattı

d. Brüksel hattı

10 Evet, mutlaka yakın tarihimizi bilmek gerek!!! Ortadoğu'dan ellerini hiç bir zaman çekmemiş olan İngilizler'in çeşitli tezgahları sonunda Musul İngiliz mandasına girdi. Türkiye'ye ise 25 yıl boyunca Musul bitrulünün yüzde 10'u vaat edilmişti. Ancak daha sonra Türk hükümeti belirli bir para karşılığında bu bitrul hakkından da feragat etti. Kaç paraydı bu kestirebilecek misiniz?

a. 500 000 İngiliz Lirası

b. 5 000 000 İngiliz Lirası

c. 50 000 000 İngiliz Lirası

d. 500 000 000 İngiliz Lirası

11 Ortadoğu petrolleri bütün büyük devletler için iki dünya savaşının da ortak hedefi olmuştu... Fransa ve İngiltere'yle rekabet içinde 'Ortadoğu petrolleri'ne uzanmaya çalışan Almanya'yla birinci savaşta işbirliğine yeltenmiş olan İttihat ve Terakki'cilerin Bağdat Demiryolu nerede başlar nerede biter?

a. Babıali ile Babil'in Asma Bahçeleri arasında

b. Deutsche Bank ile Düyunu Umumiye arasında

c. Basra Körfezi ile Haydarpaşa arasında

d. Bafra ile Biafra arasında

12 Petrol şirketleri bitrulü varil üzerinden hesaplar. Bir varil bitrul kaç litredir?

a. Variline göre değişir.

b. 158,76 litre

c. Kırk litre

d. Yirmi litre

13 Gezegenimizdeki bitrul rezervleri ne zaman tükenecekmiş?

a. 2001'de

b. 2035'te

c. Daha sıra bize gelecek...

d. Allah bilir.

14 Bitrul temelinde hangi iki elementten oluşuyormuş?

a. Saddam ve Gomorra

b. Arap zamkı ile İngiliz tuzu

c. Amerikyum ve lavrensiyum

d. Hidrojen ve karbon

15 1973'te bitrul üreten Arap ülkeleri bir ülkeye bitrul ihracını durdurmuşlardı. Arap-İsrail savaşı yüzünden başlattıkları ve mart 1974'e kadar sürdürdükleri bu ambargoyu hangi ülkeye koymuşlardı?

a. Türkiye

b. ABD

c. İngiltere

d. İran

16 ABD'nin Nimitz adlı savaş gemisi Basra Körfezi'ne geldi... Geçen yüzyılda da ABD, borcunu ödemeyi reddeden Venezüella sahillerine savaş gemileri yollamıştı. Körfez'de karşılıklı tehditlerle karışık pazarlıklar sürüyor... Buna ne diplomasisi adını veriyorlar?

a. Mekik diplomasisi

b. Gambot diplomasisi

c. Reelpolitik

d. Hiçbiri

17 Saddam Hüseyin boşuna kaşınmıyor... Bu kez, sizce aşağıdakilerden hangisinin peşinde?

a. Gizlice ürettiği sinir gazının BM denetçileri tarafından ortaya çıkartılmasını istemiyor....

b. ABD'yi İngiltere dışındaki ülkelerin gözünde saldırgan olarak gösterip, ülkesine uygulanan ambargoyu kaldırmak istiyor... Böylece Clinton'u test ediyor.

c. Halkının sabrını, kendisinin paranoyak cesaretini test ediyor.

d. Hepsi

Yanıtlar: 1) c, 2) d, 3) c, 4) c, 5) a, 6) d, 7) c, 8) c, 9) d, 10) a,

11) c, 12) b, 13) b, 14) d, 15) b, 16) b, 17) d

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!