TESTUS MUKTEDİRUS

Güncelleme Tarihi:

TESTUS MUKTEDİRUS
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 1999 00:00

Ahmet Turhan ALTINER
Haberin Devamı

İçimizdeki muktedir

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli test"lerle "gırgır" geçmeyi amaçlamaktadır... Testus'taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus 'un altında, göz ucundadır...

Kısaca, en iyi sınav testustan beterdir...

Dünyaya gelen herkes aşka gelebilir ama iktidara zor gelir... Nedir iktidar, nedir muktedir?.. İktidar devleti yönetme kudretidir, muktedir ise bir süre o kudreti elinde tutan... İktidarın nesi var?.. Kaynağı var, tezgahı var, kavgası var... Kaynakta gizlilik; tezgahta güya halka dayanmış meşruluk; kavgada ise zorbalık ve 'seksizm' var... İktidarlar daima 'büsbüyük' ve dimdik çıkarlar ortaya, ama neticede insan değil midir iktidarı temsil eden, küçük 'müçük' zaaflarıyla... Gaddarlık, affetmezlik, azgınlık, hırs, seks manyaklığı, hırçınlık, kıskançlık, korkaklık, çatlaklık, kısalık, uzunluk, cücelik, kifayetsizlik içimizdeki muktedirin bin bir adından birkaçı değil mi?.. Bu haftaki testus sorularının bazılarında, toplumsal olay ve olguları anlamamıza 'acaip' bir mizahi merakla katkıda bulunmuş olan Wallechinsky ve Wallace adlı iki 'matrak' Amerikalının derlediği ve yıllardır canlılığını yitirmeyen 'İnsanlık Almanağı: Listeler Kitabı'ndan yararlandım... Buyur ola bu kez de içimizdeki muktediri listelemeye; sel gider, kum kalır, iktidarlar yok olur, muktedirler ölür, zaten 'gırgır' testus da olmasa geriye ne kalır?..

1 Her muktedirin bir 'en'li özelliği vardır... En büyük, en kanuni, en yavuz, en muhteşem, en gaddar... Örneğin, dile kolay 67 yıllık rekoruyla iktidara adeta kazık çakmış olan 'en uzun' süreli muktedir kimdir?

a. Faşist diktatör Pinoşe

b. Kızıl sultan Abdülhamit

c. Mısır firavunu Pepi

d. Temel'le 67 yıl evli kalmış Fadime

2Bu sorunun mukteri çok küçük yaşta tahta çıkmıştı... Hayvanlara işkenceyle başladı... Köpekleri sarayının saçaklarından sarkıtırdı... Büyüyünce gözünü kırpmadan çok büyük bir katliamın emrini verdi... 1580'de öz oğlunu kendi elleriyle boğdu... Ürpererek, bu 'en gaddar' muktedir aşağıdakilerin içinde hangisi?..

a. Kazıklı Voyvoda

b. Korkunç İvan

c. Katil Miloşeviç'in büyük büyük dedesi Miloş Kobiliç

d. Kızıl Erik

3 'En cüce' muktedir kimmiş?.. Kemikleri bulunamamış olmasına rağmen çok kısa olduğuna dair çeşitli tevatür üretilmiş olan bu muktedir, 'Listeler Kitabı'na göre kimmiş?..

a. Kısa Pepen

b. Cüce Deng

c. Küçük İskender

d. İmparator Attila

4'En korkutucu' muktedirlerden biri olan Attila'yla devam... Milattan sonra beşinci yüzyılın 'en büyük' muktediri diye de adlandırılan Hun İmparatoru Attila'nın, kendisinden beş yüz yıl sonra yaşamış Papa VIII. Leo ile ortak bir özelliği varmış... Yine 'Listeler Kitabı'na göre bu neymiş?..

a. İkisi de Roma'yı ele geçirmek istemişti...

b. Atlarından vazgeçmeyip onları mumyalatmışlardı...

c. İkisi de cinsel ilişkide bulunurken 'aksiyon halinde' ölüvermişlerdi... Nam-ı diğer, 'mordus,' yani tatlı ölüm...

d. İkisi de cüceymiş...

5Muktedirlerin uykuyla bir sorunları var... Macbeth'i hatırlayın, Shakespeare ona uykuyu öldürtmüştü...

Şimdi, bu soru, çok az uyuduğu bilinen 'en-somniyak' yani 'en uykututmaz' muktedirle ilgili... Gecenin üçünde uyanır, başucunda aleste bekleyen sekreterine kağıt kalem çıkarmasını emreder, gün ışıyana dek kafasındaki her fikri not ettirirmiş... Ey çocuklar, siz de ona özenip aynısını küçük kız veya oğlan kardeşinize 'oyun oynamak ayağında' yaptırmayı haince düşünürseniz, sakın bir gerçeği aklınızdan çıkarmayın... O sürgünde ölmüştü... Kimdi?..

a. Rus çariçesi Büyük Katerina

b. Napolyon Bonapart

c. Mithat Paşa

d. Leon Troçki

6Uyumayıp, uyuyamayıp, uyutmayıp, eninde sonunda düşüp uyuya kaldığında dehşetengiz horlamasıyla tarihe geçmiş olan 'en horultucu' baykuş muktedir kimmiş, horrrrr...

a. Theodorrrrrre Roosevelt

b. İngiltere kralı II. Georrrrrge

c. Abrrrrrrrraham Lincoln

d. Hepsi ve daha kimlerrrrrrrrr

7'En-somniyak... En büyük...' Napolyon, en kısalarından biri de o... Sürgünde bir adada öldükten sonra etrafındakiler onun bütün organlarını paylaşmışlar... En ilgi çekeni de sadece 2,5 cm uzunluğundaki penisi imiş... Elden ele dolaştıktan sonra bir meraklısı, Napolyon'un kurumuş minik bir deniz atına benzeyen penisini satın alarak koleksiyonuna katmış... Kestirebilir misiniz, kim bu meraklısı?

a. Dördüncü Napolyon, ata yadigarı olarak...

b. İmparatoriçe Josephine, nihayet mürüvvetini görürüm diye...

c. Louvre müzesi, ele güne gitmesin diye...

d. Amerikalı bir ürolog, maddi, manevi ve mesleki merak yüzünden...

8Cinsel olarak kifayetsiz muktedirler de var... 'Listeler Kitabı'na göre aşağıdakiler arasında cinsel bakımdan 'en iktidarsız' muktedir kimmiş acep?.. Pek çok otorite onun bakir olarak öldüğü görüşünde imiş..

a. Rus çarı deli Petro

b. Osmanlı sultanı deli İbrahim

c. Adolf Hitler

d. Evita'nın kocası Peron

9Hiç bir illet basur kadar inlettirmiş midir muktedirleri?.. 'Basurdan en çok çekmiş' muktedir kimdi?..

a. 1891 - 1945 arası japon başbakanı Fumimato Konoye basuru tuttuğu için Amerikalılar'la barış masasına oturamamış... Sonu malum, Hiroşima mon amour...

b. Muktedirler arasında belki de 'en teresan' olanı Napolyon Bonapart'ın, Waterloo savaşını basuru yüzünden kaybettiği söylenir... Basurdan yanmakta olduğu için atına binmemiş, bu yüzden savaş alanını izleyemeyip hezimete uğramış...

c. Gizlice basur çeken işmi lazım değil muktedirler

d. Hepsi

10Muktedirler kölecidir... Örneğin, ABD'nin ikinci başkanı George Washington'un 1773'te hem de başkanken, 216 kölesi varmış... Aperikalı politik liderlerden Patrick Henry'nin öldüğü zaman 65 kölesi bulunuyormuş... Onun çok ünlü cümlesini, kestirebilir misiniz?..

a. 'Bana ya özgürlüğümü verin, ya da ölümü!'

b. 'Köleler de eşittir ama kendi içlerinde.'

c. 'Ben de her Amerikalı gibi çifte standartlıyım.'

d. Hiçbiri

11Hamam alemine düşkünlük muktedirlerin ortak özelliği galiba... Ve hamam yüzünden iktidardan olan muktedirler var... Mafya komtrolündeki bir hamamda seks alemine katıldığı için düşürülen 'en hamam yorgunu' muktedir aşağıdakiler arasında hangisiydi acep?..

a. Hammamizade Hasan Paşa

b. Mum sönmeden parlar misali Sovyetlerin de son kez parlama çabası olan Glasnost devrinde hamamzede olan Rus adalet bakanı Valentin Kovalyov

c. Hamamda zehirli sabunla öldürülmüş olan antik kral Pelias

d. Karısı Clytemnestra tarafından hamamda öldürülmüş yine antik kral Agamemnon

12İnsanların iktidara yükseldikçe eksilmeleriyle ilgili çok ünlü bir ilke var... PETER İLKESİ... Bu ilkeye göre 'Herkes eninde sonunda kendi yeteneksizlik sınırına ulaşır...' Bu, yükseldikçe, eninde sonunda, kifayetsizliğe varılma ilkesini muktedirlere uygularsak, Roma diktatörü Sezar en yakın komşularına güvendiği için; Hitler 'güpgüzel' sokak ressamıyken diktatörlüğe özendiği için 'kendi yeteneksizlik sınırları'na ulaşıp helak oldular... Gençliğinde güzelim bir yeteneği varken, İmparator Neron iktidara ulaşınca büyük kent yakıcılığına bulaşmış... Neymiş bu 'en kundakçı' muktedirin gençliğindeki nefis yeteneği acep?..

a. Harika bir aşçıymış ve özellikle de Roma mutfağının vazgeçilmez sosu, fermente edilmiş balık bağırsaklarından elde edilen sos liquamen'i maharetle hazırlarmış...

b. Çok güzel lir çalarmış...

c. Roma hamamlarının külhanlarında erotik şiirler okurmuş...

d. Hepsi

Yanıtlar: 1) c, 2) b, 3) d, 4) c, 5) b, 6) d, 7) d, 8) c, 9) d, 10) a, 11) b, 12) b

Haberin Devamı

E-posta adresi: Altiner@bnet.net.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!