Tescil tamam sıra tanıtımda... Ezine Peyniri ve Ayaş Domatesi’ne AB tescili

Güncelleme Tarihi:

Tescil tamam sıra tanıtımda... Ezine Peyniri ve Ayaş Domatesi’ne AB tescili
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.

Haberin Devamı

Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa Birliği’nden (AB) ardı ardına tescil almaya devam ediyor. Bu ürünlere Ankara ve Çanakkale’den iki ürün daha eklendi.

1960’tan beri üretimine devam edilen Ayaş Domatesi, Ankara’nın AB’den coğrafi işaret alan ilk ürünü olurken; Ezine Peyniri ise Türkiye’nin AB tarafından coğrafi işaretle tescillenen ilk peynir çeşidi oldu.

Ayaş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdinç Polatateş ve Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir, sürece ilişkin Hürriyet’e konuştu.

İKİ ÜRÜNÜN DE İHRACATI YOK

Polatateş ve Zehir’in verdikleri bilgiye göre, söz konusu iki ürünün de şimdiye kadar ihracatı yapılmadı. Ancak AB’den alınan tescil sonrası hem üretimin artması hem de artık ihracatının da yapılması bekleniyor.

Tescil sürecinin nasıl başladığına ilişkin Polatateş, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 10 ürün üzerinden AB’ye müracaat etmelerini istediğini, kendilerinin de başvurduğunu, yapılan incelemeler sonucunda 1960’tan bu yana bölgede üretilen Ayaş Domatesi’nin tescil aldığını anlattı.

Haberin Devamı

Polatateş’in aktardığına göre Ayaş Domatesi, şimdiye kadar daha çok İstanbul ve Ankara pazarında satışa sunuluyordu. Alınan tescil sonrası üretimin artmasını beklediklerini kaydeden Polatateş, “Ülke genelinde coğrafi işaretli ürünlerin satıldığı yalnızca iki market var. Bu marketlerin sayılarının artmasını, coğrafi işaretli ürünlerin satıldığı rafların da çoğalmasını talep ediyoruz” dedi. Aynı şekilde yeni üretim sezonunda ürünün tanıtımına da başlayacaklarını ifade eden Polatateş, “Tescil sonrası ihracatın başlamasını da umuyoruz” diye konuştu.

ÜRETİMDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir ise, alınan coğrafi işaretli tescilin ‘ürünün tüm Avrupa’ya ihracatını yapmak için ilk adım’ olduğunu, dolayısıyla bölge halkı açısından önemli bir avantaj yaratabileceğini söyledi. “Tescilin bölgedeki hayvancılığa katkı sağlamasını, üretimin artmasını ve ihracatın başlamasını bekliyoruz” diyen Zehir, şimdiye kadar neden ihracat yapılamadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Mandıralarımıza gelip bakın, ihracata yetecek peynir olmadığını görürsünüz. Ezine peyniri ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her bölgeye gönderildiği için iç tüketime ancak yetiyordu. Ancak şimdi ihracatın başlaması için tanıtım çalışmalarımız olacak. Bunun da etkisiyle ihracat artarsa, bu üretimin de artması anlamına gelecek.”

Haberin Devamı

‘TESCİL ALMAK YETMEZ, TANITIMI İYİ YAPILMALI’

Hürriyet’e konuşan İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği​​ Başkanı Melisa Tokgöz, coğrafi tescilli ürün sayısının artmasının üretim ve ihracatı da artırmasını beklediklerini, ancak bunun kısa sürede olmayacağını; tescil alan ürünlerle ilgili önemli tanıtımların yapılması gerektiğini belirtti. “Coğrafi tescilli ürünlerin tanıtılmasına ihtiyacımız var” diyen Tokgöz, “Tüketicilere bu ürünü neden almaları gerektiğini iyi anlatmalıyız. İyi bir ülke tanıtımı yapmadan, ülke markası yaratmadan coğrafi ürünlerimizin arkasında durmamız zor” diye konuştu. Tokgöz, şöyle devam etti: “Pazarlamanın gücü sayesinde daha fazla satış yapacağımız çok ürünümüz var. Domates mesela... Türkiye domates sosunda ve salçasında önemli bir oyuncu olabilir ya da İtalyan makarnasına karşı Türk makarnasını yaratabiliriz çünkü en büyük ihracatçılardan biriyiz. Meyve suyu da keza öyle.”

Haberin Devamı

Tescil tamam sıra tanıtımda... Ezine Peyniri ve Ayaş Domatesi’ne AB tescili

GERÇEK ÜRÜN, LOGOLU

Ezine Peyniri’nin ayırt edici özelliklerinden biri şırdan mayasıyla yapılması. Diğer bir önemli özelliği ise beldeye özel otlarla beslenen hayvanların sütünden kaynaklanan aromalar. Açık sarı renkteki ürün, orta sertlikte kırılgan olmayan bir yapıya sahip. Az sayıda ve küçük çaplı gözenekleri bulunuyor. Serkan Zehir, vatandaşı uyardı: “Ezine Peyniri adıyla satılan her peynir gerçek Ezine Peyniri değil. Ürünün Ezine Peynirciler Derneği’ne kayıtlı üreticilerin peyniri olduğunu ve etikette bu derneğin logosu olup olmadığını kontrol edin.”

DİĞER ÜRÜNLERDEN FARKLARI NE?

Ankara Ayaş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdinç Polatateş, Ankara’nın her ilçesinde domates yetişmediğini, bu domates çeşidinin Ayaş’ın toprak yapısından dolayı ayrı özelliklere sahip olduğu bilgisini verdi. Polatateş bu özellikleri şöyle sıraladı: “Domatesimiz hafif pembemsi renkte olur, rengi tam kırmızı değildir. Üst kısmı dilimlidir. Sap kısmında yedi çeltik olur. Tadı ekşimsidir. İçini açtığınızda kırağı düşmüş gibidir. Bunun yanı sıra ince kabukludur ve yumuşaktır.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!