‘Terörist yosun’ yeniden mercek altında

Güncelleme Tarihi:

‘Terörist yosun’ yeniden mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 12:26

MARMARİS Çevrecileri Derneği, 1999 yılında Türkiye denizlerinde görülen ve o dönemde yapılan araştırmalardan sonra gündeme gelmeyen ‘terörist yosunun’ (Caulerpa Recamosa) durumunu yeniden ele aldı.

11 yıl önce Marmaris Kent Meclisi üyelerinin inceleme çalışmasından bu yana bölgede bu yosunla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, “Dalgıç arkadaşlarımız önceden belirlenen yerlerde inceleme yapıyor ve görüntü çekiyor. Bilimsel olarak terörist yosunun 11 yıldan günümüze kadar ne duruma geldiğini inceleyip mücadele başlatacağız” dedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkan Ahmet Kutengin, dernek üyeleri Işın Emre, Mukbil Gülkokan ve Sevil Öksüz, Marmaris Sağlık Grup Başkanlığı Çevre Departmanı Teknisyeni Kemal Saraç, Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Mühendisi Yusuf Köroğlu ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erdem, Marmaris Körfezi'nde inceleme yaptı. Öncelikli olarak 11 yıl önce araştırılıp incelenen ve o günden bu yana ne durumda olduğu bir daha gözlemlenmeyen terörist yosunun durumu incelendi. Dalgıçlar körfezin çeşitli bölgelerinde fotoğraflar çekip numuneler aldı. Terörist yosunun nerelere kadar yayıldığı, alınan numuneler ile eski ve yeni görüntülerin karşılaştırılmasından sonra belli olacak.

Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, Marmaris halkının bilgilendirilmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını, bölgede hakim olan terörist yosunu halkın ‘katil yosun’ olarak tanımlamasının yanlışlığını gidermek istediklerini belirtti. Dernek olarak araştırmalarını yapıp, konuyu bilimsel verilere dayandırdıktan sonra ilgili kurumlara gerekli bildirimleri yapacaklarını kaydeden Kutengin, bunu yaptıktan sonra da konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

GÜNDE 3 SANTİMETRE BÜYÜYOR

Terörist yosunun kirli ortamı bulduğunda fotosentezin sağlanmasıyla günde her yöne 3 santimetreye kadar uzayan ve bir sarmaşığı andıran tür olduğunu hatırlatan Kutengin şu bilgileri verdi:
“En büyük özelliği bulunduğu bölgeye balıkların gelmemesi. Ayrıca yosununun altında kalan mercan türü canlıların da yok olması. Bununla mücadelenin örtüleme sistemiyle gerçekleştiğini biliyoruz. Öncelikli olarak denizlerimizin ne durumda olduğunu öğrenmek istedik. Şu an için önemli olan 11 sene önceki durumdan günümüze kadar nelerin olup bittiğini görmek. Yapılan çalışmalar faydalı olmuş mu, ilerleme var mı, tahribat var mı ona bakmak. Bölgedeki terörist yosun miktarını saptamak için çalışmalarımız devam edecek. Sonraki safhada da bilimsel verilere ulaşmak için şimdi olduğu gibi fakültelerden yardım alacağız.”
Araştırmalara katılan diğer uzmanlardan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erdem de, konuyla ilgili bir açıklama yapmanın erken olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Erdem, “Alınan numuneler ve görüntüleri üniversitede inceleyip gerekli raporu kısa zamanda hazırlayacağız. Sonra da ne yapılması konusunda bir karar vereceğiz” diye konuştu.

KİRLİLİK ÖLÇÜMLERİNDE OLUMLU SONUÇ

Marmaris Çevrecileri Derneği'nin isteği üzerine körfezde deniz suyu temizliğinin de ölçümleri yapıldı. Marmaris Sağlık Grup Başkanlığı Çevre Departmanı Teknisyeni Kemal Saraç, evsel atıkların denize inip inmediği ve koli basili durumunu ölçmek üzere Cennet Adası, Yat Marin, Albatros Marina ve Netsel Marina önlerinden deniz suyu numuneleri aldı.

Saraç her ay ve ayda iki kez Marmaris'teki 12 adet mavi bayraklı plaj ile yine 12 ayrı deniz noktasından alınan su numunelerinin ölçüldüğünü belirtti. Saraç, şimdiye kadar olan ölçümlerde sorun çıkmadığını ve denizlerin temiz olduğunu söyledi. 17 Nisan- 12 Ekim 2010 tarihleri arasında ayda ikişer kez mavi bayraklı alanlar Munamar, Aqua, Grand Yazıcı, Grand Yazıcı Mares, Grand Yazıcı Turban, Lidya, Poseidon, Grand Azur, Ketenci ve Magic Life Otelleri önleri ile Pamucak ve halk plajlarından su örnekleri alındığını belirten Kemal Saraç, “Bu sene hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Sular temiz çıktı” dedi. Saraç, 11 Mayıs-28 Eylül 2010 tarihleri arasında da Çubucak Orman kampı, Hisarönü, Kızkumu, Turgut, Selimiye, Bozburun, Kumlubük, Amos, Nergis Otel plaj, Ziraatçılar Kampı, Bellamare ve Pupa Yat önleri ile plajlarından su numuneleri de alındığını belirten Saraç buralarda da suların temiz olduğunu, herhangi bir sorun çıkmadığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!