Terörist mi, çaresiz eylemci mi?

Güncelleme Tarihi:

Terörist mi, çaresiz eylemci mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2002 01:47

Saadet Partisi lideri Recai Kutan'ın, Filistin'deki ‘canlı bomba’ eylemlerini ‘‘anlayışla karşıladığını’’ söyleyerek, ‘‘Filistinli gençler vücutlarına bağladıkları bombalarla bazı sivil Yahudiler'in ölümüne neden oluyormuş. Bunun adı da terörmüş. Filistinli gençlere başka seçenek bırakılmadı ki’’ demesi, canlı bomba eylemleri ‘‘meşru mu’’ tartışması yarattı.

Hayri Kozakçıoğlu

DYP Genel Başk. Yardımcısı

Terörist eylemdir

Eğer, ‘başka çaremiz yok, bize karşı yapılan eylemleri protesto ediyoruz ve bu nedenle hayatımıza son veriyoruz’ şeklinde bir eylem ortaya konulursa, bu çaresizlik eylemi olur. Ancak, kendi hayatını ortadan kaldırırken karşı taraftan da bazı insanların hayatına son verme ya da yaralama eylemine girilirse terörist eylem niteliği taşır. Bu anlamda İsrail'in yaptığı da ‘devlet terörü’dür. Legal güçleriyle terör eylemi yapmaktadırlar.

Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı

Olumlu bakılamaz

Genel olarak insan hayatının siyasete alet edilmesini çok yanlış buluyorum. İntihar eylemlerine olumlu bakmak ölçüsüzlüktür. İnsan hayatı silah olarak kullanılmayacak kadar kutsaldır.

Şevket Bülent Yahnici

MHP Genel Başk. Yardımcısı

Yapan da yaptıran da teröristtir

Canlı bomba eylemlerinin terör eylemi olup olmadığını sormak bile abes. Beline bomba bağlayan militanların, tanımadığı ve bilmediği bir takım insanları öldürmesinin haklı tarafı olamaz. Elbetteki bu tartışmasız terördür. Bunu yapan ve yaptıran da teröristtir. Dünyada hangi insan, kendi derdini anlatma konusunda terörü yol olarak benimsiyor ve seçiyorsa yanılıyordur. Terörle hiçbir yere varıldığı ve teröre başvuranların kendi ideolojileri ve davaları adına bir başarı yakaladıkarının dünyada bir örneği yoktur.

Emin Kara

TBMM Adalet Komisyon Başkanı

Düşünerek konuşmak lazım

İntihar saldırıları anlayışla karşılandığında akla, geçmişte PKK'nın da yaptığı intihar saldırıları geliyor. Bu tür beyanlarda bulunurken çok düşünerek konuşmakta büyük yarar var.

Bülent Akarcalı

ANAP Genel Başkan Yardımcısı

Şiddet haklı gösterilmez

Artık demokrasinin iyice kökleştiği bir çağda insanları öldürmeye veya yaralamaya yönelik hiçbir şiddet hareketini, hangi gerekçeyle olursa olsun haklı göstermek mümkün değildir. En barışcıl devrimi Gandi bundan 60 yıl önce gerçekleştirdi. Dolayısıyla sivil insanlara yönelik şiddet hareketi ne gerekçe gösterilirse gösterilsin tasvip edilemez.

Ferhat Yeyin

HADEP Genel Sekreter Yardımcısı

Siviller hedef alınmaz

İntihar saldırıları yanlıştır. Ama önemli olan da insanların intihar edecek kadar zorluklarla karşı karşıya bırakılmamasıdır. İntihar eylemi o kadar hedefsiz ki, savaştığın kimseler siviller olmamalı. Burada doğrudan sivil insanlar intihar saldırılarının hedefi oluyor. Bu şekilde sivilleri yıldırmak nasıl bir amaç olabilir. Dehşetengiz bir olaydır intihar saldırıları.

Yavuz Önen

İnsan Hakları Vakfı Başkanı

Buna mecbur bırakıldılar

İnsanlara ölümden başka yol bırakmayan uygulamalara bakmak lazım. Bir halkın geleceği ipotek altına alınırsa işlerin nereye varacağı görülüyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin giriş bölümünde ‘İnsanları, şiddete başvurarak haklarını savunma noktasına getirmeyin’ denir. Filistin halkı çaresi kalmadığı için intihar eylemleri düzenliyor gibi bir durum var. İntihar saldırıları İsrail'in şiddetine karşı ortaya çıkmış bir tavır. Uçak, helikopter ve tanklarla yapılan İsrail saldırılarına karşı, Filistinliler kendilerini taş-sopa ve intihar saldırıları ile savunmaya mecbur bırakılıyorlar.

TÜRKİYE'DEKİ İNTİHAR SALDIRILARI

Türkiye'de ilk canlı bomba saldırıları 1996 yılında Tunceli'de gerçekleşmişti. Diğer önemli bomba saldırıları ise şöyle:

10 Eylül 2001: İstanbul'da Mecidiyeköy Karakolu'na DHKP-C militanı Uğur Bülbül tarafından yapılan intihar saldırısında iki polis memuru şehit olurken 24 kişi de yaralanmıştı.

3 Ocak 2001: Şişli Emniyet Müdürlüğü binası DHKP-C militanı tarafından yapılan bombalı intihar saldırısında saldırgan ile birlikte bir polis memuru şehit olurken yedi kişide yaralandı.

28 Ağustos 1999: Tunceli Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü binasına düzenlenen intihar saldırısında TİKKO'lu Veli Şen parçalanarak öldü.

5 Temmuz 1999: Adana Emniyet Müdürlüğü Telsiz Merkezi ile Mali Şube Nizamiyesi'ne düzenlenen intihar saldırısında PKK'lı kadın saldırgan parçalanarak ölürken, 15'i emniyet mensubu 18 kişi de yaralandı.

16 Mayıs 1999: Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki bir kahvehaneye yönelik düzenlenen saldırıda PKK'lı Feridun Aldun öldü, yedisi asker 11 kişi yaralandı.

27 Mart 1999: Taksim Meydanı'ndaki Çevik Kuvvet ekibine doğru yürüyen genç bir kız emniyet şeridini geçerken durduruldu. Saldırgan daha fazla ilerlemeden üzerindeki bombaları patlattı. PKK'lı kız parçalanarak öldü, üçü polis 10 kişi yaralandı.

20 Mart 1999: Hakkari-Van karayolu üzerindeki Bölge Trafik Müdürlüğü'ne PKK'lı Tacidin Şahin intihar saldırısında bulundu. Üç polis memuru ve bir sivil yaralandı.

14 Mart 1999: Batman Merkez Polis Karakolu'na düzenlenen intihar saldırısında, polisin militanı karakola girmeden fark etmesi üzerine terörist kadın parçalanarak ölürken ikisi çocuk üç kişi de hafif yaralandı.

24 Aralık 1998: Van Orduevi önündeki askeri araca düzenlenen intihar saldırısında PKK'lı Hamidiye Kapan ve bir sivil öldü, 14'ü asker 24 kişi yaralandı.

1 Aralık 1998: Lice'de güvenlik görevlilerinin alışveriş yaptığı markete bombalı saldırı düzenleyen PKK'lı bir kadın öldü. Olayda biri asker 14 kişi yaralandı.

17 Kasım 1998: Yüksekova-Sendere karayolu üzerindeki askeri konvoya düzenlenen intihar saldırısında PKK'lı Fatma Özen öldü, dört astsubay ve iki sivil yaralandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!