'Teröre krizlere sınırların değişmesine karşı ortak tavır takınalım'

Güncelleme Tarihi:

Teröre krizlere sınırların değişmesine karşı ortak tavır takınalım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 21:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İslam dünyasının liderleri olarak bizler teröre karşı tutumumuzu açık bir şekilde sergilemeliyiz. İslam’ı terörle özdeşleştirmeye çalışan yaklaşımlara karşı da ortak bir tavır sergilemeliyiz” dedi. Davutoğlu, İslam Zirvesi kapsamında katılımcılar onuruna verdiği öğle yemeğinde özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İSLAM’IN YENİDEN UYANIŞI

“2008’den bu yana dünya, ekonomik krizin getirdiği birçok çalkantıyı birlikte yaşıyor. Bütün bu krizlerin merkezi coğrafyasında bulunan İslam dünyası, çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya. Bir taraftan da çok güçlü bir iç muhasebe yapmak durumundayız. Yine en güçlü devlet gelenekleri bu coğrafyalarda doğdu ancak maalesef bugün savaşlarla yüz yüzeyiz. Diğer taraftan dünyanın en önemli jeopolitik kuşağı üzerinde bulunuyoruz ancak dünyadaki etkinliğimiz bu kuşağın üzerindeki önemimiz kadar yansımıyor. İslam zirvesinin bu çerçevede İslam dünyasının yeniden uyanışına, dünyaya da İslam dinini en iyi şekilde anlatmamıza vesile olmasını diliyorum.

İSLAMOFOBİYE TEPKİ

İslam dünyasının liderleri olarak bizler teröre karşı tutumumuzu, durumumuzu açık bir şekilde sergilemeliyiz. Aynı şekilde İslam’ı terörle özdeşleştirmeye çalışan yaklaşımlara karşı da ortak bir tavır sergilemeliyiz.

Haberin Devamı

Özellikle islamofobi yönünde Batı toplumlarında ortaya çıkan tavırlar bugün İslam dünyasının ve İslam dininin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veren bir kültürel, psikolojik atmosfer oluşturuyor, buna karşı da ortak bir tavırda buluşmalıyız. Nerede bir islamofobik çalışma varsa sesimizi yükseltmeliyiyz.

EN ÖNEMLİ İNSANİ SORUN

Burada da günümüzde en önemli insani sorun olarak mülteciler sorununa dikkati çekmek istiyorum. Suriye konusunda farklı kanaatlere sahip olunabilir ama Suriye’deki kardeşlerimizin karşı karşıya kaldığı sorunlar konusunda ortak bir tavır sergilemeliyiz. Türkiye bugün 2,7 milyon Suriyeli kardeşini ülkemizde ağırlıyor. Mülteciler konusunda aynı şekilde Lübnan’ın, Ürdün’ün, Irak’ın karşı karşıya kaldığı sorunları da çok daha iyi anlıyoruz. Gerek mülteciler gerekse kıtlık çeken dost ve kardeş ülkelere yardım konusunda ortak bir tavırda buluşmalıyız. Bu çerçevede her birinizi İstanbul’da 23-24 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Dünya İnsani Zirvesi’ne davet etmek istiyorum.

Bugün özellikle İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerin parçalanması riskine karşı, her birimizin hep birlikte sınır bütünlüklerini savunmak ve İslam ülkelerinin, diğer ülkelerin sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutum takınma zorunluluğumuz var. ”

Haberin Devamı

Teröre krizlere sınırların değişmesine karşı ortak tavır takınalım

Liderlerle görüştü

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi kapsamında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İstanbul Kongre Merkezi’nde, yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Türkiye’nin İİT dönem başkanlığı, Filistin-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail arasında devam eden görüşmeler ele alındı. Davutoğlu’nun, Türkiye’nin en önemli önceliğinin Filistinlilerin şartlarının iyileştirilmesi olduğunu ifade ettiği, Mavi Marmara’daki şehitlerin Filistin’in geleceği amacıyla yola çıktığını söylediği kaydedildi. Kabulde, Filistinli gruplar arası temaslar ve milli birlik hükümeti süreci de konuşuldu. Davutoğlu zirvede Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile de bir araya geldi.

BAKMADAN GEÇME!