Terör suçlarında ceza erteleme yok

Güncelleme Tarihi:

Terör suçlarında ceza erteleme yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:00

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı, Silahlı Kuvvetler’in iki itirazı gözetilerek kabul edildi. Yapılan değişiklikle terör suçlarında erteleme ve paraya çevirme olmayacak. Operasyonlarda da kolluk kuvvetleri hedefe karşı doğrudan silah kullanabilecek.

HÜKÜMETİN önümüzdeki hafta yasalaştırmayı hedeflediği Terörle Mücadele Yasa Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu’nda Silahlı Kuvvetler’in iki itirazı dikkate alınarak kabul edildi. Tasarıda yapılan bir değişiklikle TMY kapsamına giren suçlarda, erteleme ve paraya çevirme olmaması hükmü getirilerek, mevcut durum korundu. 2’nci değişiklikle de operasyonlarda kolluk görevlilerine, hedefe karşı ’doğrudan’ silah kullanma yetkisi verildi. Tasarı ’irticai terör örgütünün himaye edildiği’ tartışmalarının gölgesinde kabul edildi.

MOTİVASYONU BOZAR

Jandarma Adli Müşaviri Hákim Albay Gazi Koçer ceza yasalarında yapılan düzenlemeyle, 2007’den itibaren 1 yıl ve daha az süreli hapis cezalarında seçenek yaptırımı, 2 yıl ve daha az süreli cezalarda ise erteleme olacağına dikkat çekti. Terör suçlarından yargılananların kısa sürede serbest bırakılmasının güvenlik kuvvetlerinin moral ve kararlılığına olumsuz etki yapacağına vurgu yapan Koçer, bu hükmün terör suçlarında uygulanmamasını istedi. Koçer, cezanın infazından sonra 1-5 yıl arasında denetimli serbestlik öngörüldüğünü hatırlatan Komisyon danışmanı Doç. İzzet Özgenç’e, "Türkiye şartlarında terörden yargılanan kişinin serbest bırakılması halinde bunun zor olacağını" belirterek yanıt verdi.

Komisyon, gerekçeleri dikkate alarak itirazı kabul etti. Yapılan değişiklikle, 31 Aralık 2006’dan sonra uygulanmayacak olan ’Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı verilen cezalar para cezasına veya tedbirlerden birine çevrilemez ve ertelenemez’ hükmü mevcut haliyle korundu.

DOĞRUDAN SİLAH YETKİSİ

Askerin 2’nci itirazı, "Teslim ol" emrine uymayarak silah kullanmaya teşebbüs edenlere karşı, kolluk görevlilerinin silah kullanma yetkisini düzenleyen hükme oldu. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm yeniden düzenlendi. Albay Koçer, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesini, "Karşı tarafta bıçak varsa siz ona silahla ateş etmeyin, neyle mücadele edeceğinizin yöntemini belirleyin" sözleriyle açıklarken, bu değişikliğin yapıldığını anlattı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki operasyonlarda zayiatların çoğunun ilk ateş karşısında yaşandığına dikkat çeken Koçer, hedefe karşı doğrudan silah kullanma yetkisinin önemini vurguladı. Yapılan değişiklikle kolluk görevlilerine ’tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda, doğrudan duraksamadan hedefe karşı silah kullanma yetkisi’ verilmiş oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!