Terör alarmı yeni Bin Ladin yüzünden mi

Güncelleme Tarihi:

Terör alarmı yeni Bin Ladin yüzünden mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 01:00

ABD, Ortadoğu ve Afrika’daki en az 19 diplomatik misyonunu terör tehdidi nedeniyle kapama kararını 10 Ağustos’a kadar uzatırken, alarmın nedeninin ‘yeni Bin Ladin’ olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

El Kaide liderleri arasında, 11 Eylül’den beri en büyük saldırıya hazırlandığına yönelik konuşmalar elektronik dinlemeye takılınca bu önlemin alındığı açıklanmıştı. Kimileri, ABD’nin dünyayı dinlediğini kanıtlayan Edward Snowden krizinde kendisini meşrulaştırmak için Washington’ın bu yola başvurduğunu savunsa da alarmı ciddiye alanlar da var. CNN’e konuşan Rand Corporation analisti Seth Jones’a göre ABD istihbaratı, El Kaide lideri Eymen El Zevahiri’nin kendi yardımcısı olarak geçtiğimiz günlerde Nasır el Vuhayşi’yi seçmesinden endişeli. Arap Yarımadası’ndaki El Kaide (AQAP) örgütünün Yemenli lideri Vuhayşi, Zevahiri’nin aksine örgütü bölen değil, birleştiren bir isim olarak tanınıyor.
Henüz 36 yaşında olmasına rağmen uzun süredir EL Kaide içinde karizma ve itibarıyla yükselen “Ebu Basir” lakaplı Vuhayşi’nin, bir gün Usame Bin Ladin’in koltuğuna oturabileceği savunuluyor. Vuhayşi, El Kaide’nin merkezinin Taliban yönetimindeki Afganistan’da olduğu dönemde Bin Ladin’in özel sekreteriydi. ABD liderliğindeki NATO harekâtıyla Taliban devrilince, Vuhayşi İran’a kaçmış, burada bir süre gözaltına alındıktan sonra 2003’te ülkesi
Yemen’e sınır dışı edilmişti.

Haberin Devamı

TÜNEL KAZIP KAÇTI

2006’da Yemen hapishanesinden başka El Kaide üyeleriyle birlikte tünel kazıp kaçan Vuhayşi, Yemen ordusuna ve yabancı turistlere saldırılar düzenledi. AQAP’ın 2008’de ABD’nin Sana Büyükelçiliği’ne yaptığı saldırıyı da Vuhayşi planlamıştı. Vuhayşi, S. Arabistan istihbarat başkanı Bin Nayif’e düzenlenen suikast girişiminin ve 2009 Noel’inde Detroit uçağındaki iççamaşırı bombası saldırısının da mimarlarındandı.

Susan Rice etkisi

ABD televizyon kanalı Fox News’ın haberine göre Amerikan elçiliklerinin kapatılması kararının alınmasında ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın büyük etkisi oldu. Habere göre geçen yıl Lİbya’nın Bingazi kentinde Amerikan konsolosluğuna yapılan saldırının benzerinin tekrarlanmasını istemeyen Rice, cumartesi günü El Kaide lideri Ayman el Zevahiri’nin tehdidinin ardından üst düzey yetkililerle toplantı yaptı. Bingazi saldırılarının olduğu haftasonu Rice, istihbarat raporlarına dayanarak saldırıların bir terör eylemi değil spontane gelişen olaylar olduğunu söyleyince, özellikle Kongre’deki Cumhuriyetçilerin uzun süre hedefi haline gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!