Terminatör, CEO’ları kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Terminatör, CEO’ları kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 20:55

ABD’nin nüfus açısından en büyük eyaleti Kaliforniya'nın yeni valisi Arnold Schwarzenegger'i iş dünyasında pek çok sorun bekliyor. Patronlar, yüklerini artıran çalışan tazminatları, aile izni, işsizlik sigortası ve zorunlu sağlık sigortası konularında Schwarzenegger'i kurtarıcı olarak görüyor.

İcra Kurulu başkanları (CEO), eski aktör Californiya'nın yeni valisi Arnold Schwarzenegger'in başarısını kutluyor. Fortune dergisinde yer alan habere göre, işverenler ve yöneticiler çalışanların lehinde olan ve onlara önemli haklar veren yasaların değiştirilmesi için eski aktörü kurtarıcı olarak görüyorlar.

Seçimlerden iki hafta önce aralarında Intel'in CEO'su Craig Barrett, HP'nin CEO'su Carly Fiorina'nın da bulunduğu CEO'lar, gazetelerde tam sayfa 'Dönüm Noktası'ndaki Kaliforniya' isimli açık mektuplar yayınladılar.

Schwarzenegger dünyanın beşinci büyük ekonomisini felakatten kurtarıp verimli bir yer haline getirebilecek mi? Uygulamalar nedeniyle ekstra maliyetler üstlenen CEO'lar Schwarzenegger'in zaferine seviniyor.

Schwarzenegger seçim kampanyasını 'İşleri Kaliforniya'ya geri getirmek' şeklinde güçlü bir vaade odaklandırdı. Ekibini iş dünyasındaki sıkıntıları anlayan kişilerden oluşturdu.

Schwarzenegger'in iş dünyasındaki kanamayı durduracağı düşünülüyor. Demokrat ağırlıklı meclis geçmiş dönemde iş dünyasının aleyhinde yasalar çıkarmıştı. Ünlü aktörün bu tür yasaları kesinlikle veto edeceği belirtiliyor.

Bu yasalar nedeniyle Kaliforniya'da iş yapmanın maliyeti, diğer eyaletlerde iş yapmanın maliyetinden yüzde 32 daha yüksek. Seçimi kazanan Schwarzenegger'in şimdi düğüm haline gelen yasaları düzelterek kendini ispatlaması gerekiyor.

DÖRT UYGULAMA

İş dünyası dört konu ile ilgili uygulamalardan hoşnut değil. Bunlardan birincisi çalışanların tazminatları. Tazminatlar 1999'da dört kat artırıldı. Bu rakam diğer eyaletler arasında en yüksek olanı. Diğer eyaletlerin aksine çalışanların tazminatları onların gerçekte kaybettikleri gelir değil, gelecekte kaybedebilecekleri gelir üzerinden ödeniyor. Bir şirket, çalışan tazminatlarının Kaliforniya'dan yüzde 50 daha düşük olduğu Nevada eyaletine taşınarak yılda 250 bin dolar tasarruf edebiliyor.

İkinci konu, işsizlik ödenekleri. İşsizlik ödeneklerinde Kaliforniya'da her yıl 218 dolar olan artış 2007'ye kadar 415 dolara yükselecek. Bu artışlar nedeniyle gelecek yıl Kaliforniya, Amerika'daki en yüksek işsizlik ödeneklerinin olduğu eyalet olacak.

Üçüncü sorun, 2004 yılında da ABD'de ilk kez Kaliforniya’da aile izni yasasının teklif ediliyor olması. Çalışanlar hasta akrabalarına bakmak için altı haftaya kadar izne çıkabilecekler. İzindeyken maaşlarının yüzde 55'ini alabilecekler.

SAĞLIK SİGORTASI

Dördüncü olarak, eyalette 2006 yılında 200 ve daha fazla çalışanı olan şirketler çalışanlarının ve onların yakınlarının sağlık sigortası primlerinin yüzde 80'ini ödemek zorunda kalacak. Bu uygulama daha sonra küçük firmalara da yayılacak. Eğer bu uygulama yürürlüğe girerse Kaliforniya zorunlu sağlık ödeneğinin olduğu Hawaii dışındaki ikinci eyalet durumuna gelecek. Bu uygulama işverenlere yılda çalışan başına en az iki bin dolar ekstra maliyet getirecek.

Schwarzenegger, bu uygulamaların iş dünyasına verdiği hasarı değiştirebilecek ya da azaltabilecek kişi olarak görülüyor. Kaliforniya Ticaret Odası, zorunlu sağlık korumasının ortadan kaldırılması için referanduma gitmeyi düşünüyor.

Kaliforniya'yı kurtarmak için çağdaş bir Herkül'e ihtiyaç duyuluyor. Bol kaslı Arnold Schwarzenegger bunun için iyi bir aday olarak görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!