Termal merkezler şifa dağıtıyor

Güncelleme Tarihi:

Termal merkezler şifa dağıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 11:08

Kütahya'da termal turizm merkezi ilan edilen 7 bölgedeki sıcak su kaynakları, çeşitli hastalıkların tedavilerinde olumlu etkiler sağlıyor.

İl merkezinin kuzeyinde yer alan Ilıca Harlek Kaplıcaları'na, Kütahya–Eskişehir kara yolunun 23. kilometresinden sapılan 4 kilometrelik yoldan ulaşılabiliyor.

Altyapısı ve çevre düzenlemesi tamamlanan Ilıca Harlek Kaplıcaları, 23 Mart 1989'da termal turizm merkezi ilan edildi. 25-43 derece arasında sıcaklığa sahip, kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeren kaplıca suyunun, romatizma, cilt, sinir ve kadın hastalıklarına, karaciğer yetersizliklerine, böbrek ve safra kesesi iltihaplarına iyi geldiği biliniyor.

Kaplıca merkezinde 10 apart, 57 oda ve 168 yatak kapasiteli Güral Harlek Otel, belediye belgeli diğer otel ve moteller, 3 hamam, 2 kapalı ve 4 açık havuz, spor tesisleri, konferans salonu bulunuyor.

Etrafı çam ormanları ile kaplı, temiz havası ve bol oksijeniyle tam bir dinlenme ve huzur mekanı olan Ilıca Kaplıcaları, şifalı suların aktığı bölgede sağlıklı yaşam ve tatil imkanlarını bir arada sunuyor.

YONCALI KAPLICALARI

Kütahya'nın 16 kilometre batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları, altyapısı ve çevre düzenlemesi tamamlanmış ortamda 17 Eylül 1993'ten bu yana termal turizm merkezi olarak hizmet veriyor.

Kalsiyum, magnezyum ve kükürt içeren 42 derece sıcaklıktaki suyun, kireçlenme ve eklem romatizmaları, iltihabi eklem hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, sinirsel hastalıklar, travmatik ve sportif rahatsızlıkları iyileştirici etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

Buradaki çamur banyosunun, Türkiye'nin en yüksek radyoaktivite miktarına sahip hamamı olduğu ve özellikle romatizmaya iyi geldiği biliniyor.

Yoncalı Kaplıcaları ile ilgili halk arasında yayılan bir söylenti şöyle:
“Anadolu Selçukluları döneminde Sultan 2. Alaaddin Keykubat'ın Gülümser Hatun adında hastalıklı bir kızı varmış. Genç yaşında hastalanmış ve derdine bir türlü deva bulunamıyormuş. Uyuz bir tilkinin Yoncalı'daki bataklıkta iyileştiğini görenlerin önerisi üzerine Gülümser Hatun'u sıcak sularda yıkamışlar. Burada bir süre banyo almış Gülümser Hatun. Felçli olarak getirildiği Yoncalı'dan gülümseyerek, sağlıklı şekilde ayrılmış. Sultan 2. Alaaddin Keykubat, başka insanların da şifa bulması için buraya havuzlu büyük bir hamam ve bir cami yaptırmış.”

Yoncalı'da 2. Alaaddin Keykubat'ın 1233 yılında yaptırdığı cami ise halen ibadete açık bulunuyor.

İLÇELERDEKİ TERMAL TURİZM MERKEZLERİ

Simav ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Eynal Kaplıcaları, 23 Mart 1989'da termal turizm merkezi ilan edildi.
162 derece sıcaklık ve kalsiyum, sodyum, bikarbonat, sülfata sahip kaplıca suyunun romatizma, nevralji, cilt ve deri hastalıkları ile böbrek taşlarının dökülmesine, siyatik, kireçlenme, kadın hastalıkları ve sedef hastalığına olumlu etkiler yaptığına inanılıyor.

Kaplıca merkezinde belediye belgeli biri 37, diğeri 30 odalı iki otel, 440 yataklı 125 apart, özel banyolar, iki hamam, birer kapalı havuz ve aqua park bulunuyor.

Emet ilçesinde yer alan ve 17 Eylül 1993'te termal turizm merkezi ilan edilen Yeşil ve Kaynarca kaplıcalarının suyu sülfat, bikarbonat, kalsiyum ve magnezyum içeriyor ve 43-56 derece sıcaklığa sahip. Suyun mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşları, kadın hastalıkları ve ağrılı hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Burada belediye belgeli 4'er kişilik 36 apart, 3'er hamam ve kapalı havuz, açık havuz, Osmanlı hamamı, sauna, özel banyolar, spor tesisleri, botanik parkı ve bir karavan parkı (kamping) bulunuyor.

Gediz ilçesindeki Ilıca ve Murat Dağı Kaplıcaları, 18 Mart 1987'de termal turizm merkezi ilan edildi. Ilıca Kaplıcaları'nın, 65-98 derece arasındaki sülfat, bikarbonat, sodyum ve magnezyum içeren suyunun, romatizma, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Kaplıca merkezinde belediye belgeli 4'er kişilik 40 apart, 3'er kişilik 52 apart, 22 ahşap baraka, 10 betonarme baraka, buhar banyosu, çamur banyosu, 2'şer hamam ve havuz yer alıyor.

Murat Dağı Kaplıcaları'nın ise 29-50 derece arasında sülfat, kalsiyum, magnezyum, bromür içeren suyunun romatizma, deri, kalp, böbrek ve kadın hastalıklarını tedavi edici yönü olduğu bildiriliyor. Kaplıca merkezinde belediye belgeli 18 bungalov, 13 apart, 80 ahşap baraka, 2'şer hamam ve havuz, Orman İşletme Müdürlüğüne ait 15 yataklı misafirhane ve konferans salonu ile 200 yataklı Kızılay Kampı hizmet veriyor.

Kütahya'da termal turizm merkezi ilan edilen bir termal bölge de Tavşanlı ilçesinde bulunuyor. Bu ilçedeki Göbel Kaplıcaları'nın 32 derecelik suyunun, romatizma, siyatik, cilt hastalıkları ve yaraların tedavisine iyi geldiği değerlendiriliyor. Kaplıca merkezinde Tavşanlı Belediyesi Termal Tesisleri, moteller ve 2 hamam bulunuyor.

ŞİFA KAYNAĞI DİĞER KAPLICALAR

Hisarcık ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Esire Kaplıcaları'nın 51 derece sıcaklıktaki suyunun, kaplıca suları içme uygulamalarıyla mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılıyor.

Simav'a 5 kilometre uzaklıkta bulunan Çitgöl beldesindeki kaplıcaların, 162 derecelik sıcaklığıyla cinsel rahatsızlıklar, cilt, deri hastalıkları, kırık ve çıkık, nevralji, nevrit, mide ülseri, böbrek taşlarının dökülmesi, egzama, bel fıtığı, ruhen ve bedenen görülen yorgunluklar, romatizma, siyatik, kadın hastalıkları, ameliyat sonrası rehabilitasyon, ortopedik kireçlenme rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Kaplıca merkezinde belediyeye ait 60 daireli moteller ve spor kompleksi yer alıyor.

Emet'in Günlüce beldesine 20 kilometre uzaklıkta 38-40 derece arasındaki suya sahip Dereli Kaplıcaları'nın, romatizma, nevrit, nevralji, kadın hastalıkları ve kırık çıkığa banyo yoluyla iyi geldiği ifade ediliyor.

Emet'teki Samrık, Hisarcık'taki Sefaköy ve Yukarı Yoncaağaç, Simav'daki Naşa kaplıcalarının da türlü hastalıkların tedavilerine yardımcı olduğu kaydediliyor.

Bu arada, Kütahya-Tavşanlı kara yolunun 10. kilometresindeki Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Merkez Yerleşkesi'nde sondajla bulunan termal kaynağın kaplıca tedavisinde yararlanılması amacıyla başlatılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin yapımına devam ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!