Tepeören köyünde Formula 1 umudu

Güncelleme Tarihi:

Tepeören köyünde Formula 1 umudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2002 02:10

Formula 1 pistinin yapılacağı Kurtköy'ün Tepeören köyünde, köylüler çok sevinçli. Köyün yetişkinleri bir yandan arazileri değerleneceği için sevinirken, köyün gençleri Formula 1'in gelişiyle ‘‘Bizi dünya duyacak’’ diye mutlu oluyorlar. Köy sakinleri bu konudaki düşüncelerini açıkladılar.

Çarpık yapılaşma böylece önlenir

Emlakçılık yapan 48 yaşındaki Eyüp Gerçek, şunları söyledi: ‘‘Burası şu anda emlak alanında zaten gözde olan bir yer. Şu anda metrekare fiyatları 7-30 milyon arasında değişiyor. Yapılacak olan iş, planlı olacağından çarpık yapılaşmayı önler, çevreye etkileri olumlu olur. Fiyat artışı olmasını da bekliyoruz.

Şimdi çiftçiyiz turizmci olacağız

Çiftçilik yapan 23 yaşındaki Şemsettin Serin ‘‘Köydekiler çitçilik ve hayvancılık ile geçiniyorlar. Formula 1 gelince araziler değerlenecek, turistik amaçlı yatırımlar da yapılır ve yeni iş alanları açılır’’ dedi.

Arazi ihtilaflı

Tepeören Köyü Muhtarı Kemal Demiröz'ün görüşleri şöyle: Haberi televizyonlardan duyduk, resmi bir bilgimiz yok. Çok sevindik, köyümüz ve çevresinde çok şey değişecek. Havaalanının inşasından sonra arsa fiyatları arttı, villalar yapılmaya başladı. Şimdi arsa değerlerinin çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Pistin yapılacağı arazi resmi kayıtlara göre Karaaliler diye geçen bugün ise Karaağıl diye bilinen mevkide. Ancak arazilerde bazı ihtilaflar olduğunu duyduk, umarız çözülmüştür.

Köyümüz gelişir

Lokantacı 39 yaşındaki Hakkı

Öztürk, ‘‘Bu pist, yarışların ötesinde köyümüze de her şeyi getirir, köy gelişir, esnaf da kazanır’’ dedi.

Kültürümüz artar

Ev hanımı olan Tepeören sakinlerinden 35 yaşındaki Nuran Özkan ‘‘Buraların da biraz daha kültürü artar, inşallah çevre temizliği açısından da iyi olur’’ diye konuştu.

Adımızı dünya duyacak

Sütçülük yapan 23 yaşındaki Serkan Güler, ‘‘Köyümüz Osmanlı'dan kalma 700 yıllık bir köy. Adımızı dünya duyar, Türkiye için de bizim için de güzel bir yatırım olur’’ dedi.

Pistin uzunluğu 5 km

Türkiye Otomobil ve Motorsporları Federasyonu Başkanı (TOMSFED) Mümtaz Tahincioğlu, Kurtköy Tepeören'de 2200 dönem arazi içinde yapılacak pistin uzunluğunun 5 km olduğunu açıkladı. Tahincioğlu, şöyle konuştu:

‘‘Pistin krokisi daha hazır değil. Önümüzdeki hafta pistlerin mimarı Herman Tilke gelecek. Ondan sonra şekil belli olacak. 3 hafta sonra da Bernie Ecclestone gelecek. Biz herhangi bir pist yapmıyoruz. Dünyanın en iyisini yapmak için kolları sıvadık. Arazinin içinde büyük bir F1 kompleksi kurulacak. Burası dünya çapındaki bütün organizaesyonları yapacak bir pist olacak. Turing Car, Motor Grand Prix'leri gibi.’’

Öteyandan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Formula 1 projesi için şirket kurma hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi. Formula-1 projesini İTO'nun yürüteceğini belirten Yıldırım, bu konuda İTO Meclisi‘nden yetki aldıklarını anımsattı.

PİST BURAYA YAPILACAK

Emlakçılar, Tepeören köyünde arsa fiyatlarının şimdiden arttığını, pistin inşasının başlamasıyla 2-3 katına çıkmasını beklediklerini söylediler. Köylüler bir yandan da köylerinin Orhanlı beldesinin mi, yoksa Akfırat beldesinin mi mücavir alanında yer alacağına karar verilecek hukuk savaşının sona ermesini beklediklerini söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!