Tepemizde inşaat var

Güncelleme Tarihi:

Tepemizde inşaat var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uygarlık tarihinin en büyük projesi

Uygarlık tarihinin en büyük bilimsel ve mühendislik projesi, önceki gün start aldı. Başta ABD ve Rusya olmak üzere 16 ülkenin katkılarıyla 2004 yılına kadar tamamlanması planlanan uluslararası Uzay İstasyonu, 60 milyar dolara gerçekleşecek. Dünyadan başka bir gezegene insanlı uzay yolculuğu için de büyük önem taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ilk ‘‘taşları’’ yerden 360 km yükseklikte yerlerine kondu.

İstasyonun inşaatında kullanılacak inşaat malzemelerinin depolanacağı ‘‘Unity’’ modülünü taşıyan Amerikan uzay mekiği Endeavour, önceki gün dünya çevresindeki yörüngesine başarıyla girdi. Astronotlar 3 saatlik bir çalışma sonucu kargo bölümündeki modülü kenetlenme güvertesine çıkardı. Endeavour'un güvertesinde 3 katlı bina boyutlarında yükselen Unity modülü, Rusya'nın 20 Kasımda fırlattığı ve halen yörüngede bulunan ‘‘Zarya’’ adlı enerji modülüyle birleştikten sonra uzay adamları, diğer inşa çalışmalarına başlayacak.

Uzay mekiğinin komutanı Robert Cabana, Unity'i güverteye çıkardıktan sonra yer kontrol merkezine ‘‘Modülü gayet sağlam bir şekilde yerine koyduk. Böylelikle istasyonun inşa çalışmasının çok iyi başladığını söyleyebilirim’’ açıklamasını yaptı.

KADIN ASTRONOT

Unity'i güverteye yerleştirme işlemini uzman kadın astronot Nancy Currie gerçekleştirdi. Robot kolu kullanan Currie, robot kolla hangardan aldığı modülü güvertenin 5 cm üzerinde yörüngeye koydu. Böylelikle Zarya ile randevu gerçekleştiğinde Unity'nin civata ve halkaları Zarya'dakilerle kenetlenmek için en uygun pozisyona geldi.

Unity güverteye yerleştiği sırada Endeavour, Moğolistan üzerinde Zarya'dan 10 bin km uzaklıkta seyrediyordu. Yapılan hesaplara göre, 22 tonluk Zarya ile buluşma anında her iki uzay aracı da yörüngede saniyede 8 km'lik bir hızla yol alacaklar. Zarya ile Unity arasındaki kenetlenme işlemini yine bayan astronot Curie robot kol aracılığıyla yapacak. Ancak bu kez Zarya modülünü çıplak gözle göremeyecek, hareketlerini TV ekranından izleyecek. Bu işlem uzay çalışmalarında uzayda serbestçe dolaşan bir cismin çıplak gözle izlenmeden yakalanmasının ilk örneği olacak.

Zarya'nın yakalanmasından sonra iki modülün kenetlenme işlemi bugün ve yarın tamamlanacak. Bu sırada uzay tarihinde bir başka ilk daha gerçekleştirelecek ve farklı ülkeler tarafından üretilen uzay araçları, yerden 360 km yükseklikte, uyum içinde bir araya getirilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!