Teori kanıtlandı

Güncelleme Tarihi:

Teori kanıtlandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rus bilim adamları, Kızılderililer'in atalarının Altay Dağları ve Baykal Gölü arasındaki Tuva bölgesinden geldiğini kanıtladılar.

Rusya'da yayınlanan İzvestiya gazetesi ‘‘Tuva bölgesinde yapılan detaylı genetik araştırma, Kızılderililerin atalarının Tuvalılar olduğunu gösterdi’’ diye yazdı. Amerika kıtasına ilk insanların 20-30 bin yıl önce Asya'dan geçmiş olduğu zaten biliniyordu. Ancak Kızılderililer ile Asyalılar arasında genetik bağlantılar bilimsel olarak kanıtlanamamıştı. Rus bilim adamları, ABD'de uygulanan Polemaraz zincirleme reaksiyonuyla Kızılderililerin genetik yapısını inceleyince teori, gerçek oldu.

Genetik inceleme

Rusya Bilimler Akademisi Biyoloji Profesörlerinden İlya Zaharov başkanlığında, Moskova ve Tuva Devlet Akademisi'nden altı bilim adamı, Tuva'nın kuzeybatısını araştırmaya karar verdiler. Kızıl kentine 350 km. mesafedeki Kara Hol Gölü kıyısına giderek buradaki göçebe halkı incelediler. Rus bilim adamları, genlerin, anne tarafından aktarılan mitokondrik DNA (mtDNA) kısmı ile ilgilendiler. Çünkü mtDNA, yalnızca kişisel bilgileri değil, ırk kimliğine ait bilgileri de içeriyor.

İnanılmaz benzerlik

Analizlere göre Amerikan Kızılderililerinde dört tip mtDNA (A,B,C,D) var iken, Sibirya halklarında B tipi eksikti. Böylece Sibirya, Amerika kıtasına en yakın Asya bölgesi olmasına karşın, sakinlerinin Kızılderililerin kardeşleri olmadığı belirlendi. Amerikan tipi mtDNA'ların en sık, Tuva halkında bulunduğunu tesbit edildi. Prof. Zaharov çalışmalarını anlatırken, ‘‘Tuva'da çadırımıza 80 yaşlarında bir kadın girdiğinde, şaşakaldım. Tıpatıp bir Kızılderili idi. Doğru yolda olduğumuzu daha o zaman anlamıştım’’ dedi.

Çar da böyle belirlendi

Bolşevikler tarafından 1918'de kurşuna dizildikten sonra gizlice gömülen son Rus Çarı ve ailesinin Urallar'da bulunan kemiklerinin, gerçekten Çar ve ailesine ait olup olmadığı da bu yöntemle belirlendi. Çar 2'nci Nikolay ve ailesi, böylece geçen hafta resmi devlet töreni ile St.Petersburg' da toprağa verilmişti. Bu yöntemin Çeçenistan savaşı sırasında ölen, ancak künyeleri bulunamayan ve tanınmaz haldeki Rus askerlerin kimliklerini tespitinde de kullanıldığı ifade edildi.

Tuvalar kimdir

Tuvalar, Rusya Federasyonu'na bağlı Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Türk halkı. Tuva'daki arkeolojik kazılarda Göktürkler'e ait pek çok kalıntı bulundu. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan da, (üstte)20 Şubat 1996 tarihinde Hürriyet Gazetesi' nde yer alan ‘‘Kızılderililer ve Türkler’’ başlıklı dizi yazısında, Kristof Kolomb'dan binlerce yıl önce Bering Boğazı'nı geçerek Amerika'ya yerleşen Kızılderililerin ataları Asya halklarını incelemişti.

Modacıların da ilham kaynağı

Bilim adamlarının atalarını yıllarca araştırıp, incelediği Kızıderililer, kültürleriyle de modacılara da sık sık ilham kaynağı oluyorlar. Buna son olarak modanın yaramaz çocuğu olarak bilinen John Galliano da katıldı. Galliano, tasarımlarıyla Kızılderilileri podyuma taşıdı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!