Tenceresini kendi almış

Güncelleme Tarihi:

Tenceresini kendi almış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 00:00

İngiltere Ulusal Arşiv’den bu yıl ‘demir leydi’ lakaplı eski başbakan Margaret Thatcher çıktı. Arşivlere göre Thatcher ‘demir’den çok tutumlu bir leydi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de her yıl sonunda olduğu gibi yine devlet arşivlerinde 30 yılı dolduran gizlilik dereceli belgeler kamuoyuna açıklandı. Ulusal Arşiv’den bu yıl çıkan en çarpıcı belgelerden birine göre dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, bu koltuğa oturduğu 1979 yılında Downing Street’teki resmi konutuna taşınırken her yeni başbakan gibi tadilat yaptırdı. Dünyanın en zengin ülkelerinden birini 12 yıl yönetmeye hazırlanan Thatcher, tadilatın kendi odasıyla sınırlanmasını istedi. “Ütü masasıyla tabak-çanağı ve nevresim takımlarını da ben cebimden alırım” dedi. Diğer belgeler ise şöyle:

GREVCİLERLE TEMAS

Thatcher hükümeti kamuoyu önünde IRA’ya karşı “tavizsiz” olsa da, 1981 Temmuz’unda IRA üyelerinin Maze Cezaevi’nde yaptıkları açlık grevi sırasında onlarla temasa geçmiş, hatta İngiliz ordusunun çekilme olasılığını masaya yatırmış.

Haberin Devamı

ŞEHİRDEN GİDECEKTİ

1981 yılında Liverpool’da büyük olaylar çıktı. İşsiz gençler 9 gün boyunca 500 polisi yaraladı, 70 bina ağır hasar gördü. Thatcher kurmaylarını topladı. Değerlendirilen seçeneklerden biri, ağır sanayisi çöken şehri terk etmekti.

ALÇAK KOLTUK KRİZİ

Fransa Cumhurbaşkanı Giscard d’Estaing’ın Londra ziyareti öncesinde, özel sekreteri Jacques Wahl, İngiliz başbakanlık ofisini ziyaret etti. d’Estaing’ın kolçaksız, Thatcher’ın kolçaklı bir koltukta oturacağını gören Wahl panik yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!