TEMA'cı ailenin tesisi

Güncelleme Tarihi:

TEMAcı ailenin tesisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evyap'a ait atıksu arıtma tesisinin yıllık işletme maliyeti 105 bin dolar civarında. 1996'daki modernizasyon çalışması için 415 bin mark harcanmış. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmanın yapıldığı arıtma tesisi şu şekilde çalışıyor:

Fabrikada üretilen sabun, gliserin ve kozmetik ürünleri üretim aşamalarında oluşan endüstriyel atıksular ve evsel kaynaklı atık sular toplanarak atıksu arıtma tesisine pompalanıyor. Önce fiziksel arıtımdan geçerek dengeleme havuzuna giriyor. Tesis, İSKİ ‘‘Atıksuları Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği’’ne tabi olduğundan, tesisin çıkış suyu değerleri, bu yönetmelikte belirlenen parametrelere uygun.

Dengeleme havuzuna gelen atıksular, birinci biyolojik arıtma havuzuna alınıyor. Atıksudaki organik maddelerin mikro organizmalarca kullanımı tamamlanınca çamur ile su karışımı birinci çökeltme havuzuna geçiyor. Burada çamurlarından dibe çökmesi sonucunda üstte kalan atıksular ikinci çökeltme havuzuna geçiyor. Bu havuzdaki işlemin tamamlanmasından sonra atıksular savaklardan ikinci biyolojik arıtma havuzuna geçerek kimyasal arıtmaya alınır. Burada kireç çözeltisi, alüminyum sülfat çözeltisi ve anyonik polielektrolit çözeltisi kullanılarak kimyasal şartlandırmaya tabi tutulan atıksu, dalgıç pompalar kullanılarak İSKİ deşarj kanalına aktarılıyor. İSKİ'nin kolektörlerine aktarılan atıksular, kanallarla Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesine taşınarak burada son bir arıtmadan geçirilip, Boğaz'daki dip akıntısına veriliyor.

Fabrikadaki çökeltme havuzlarında kalan çamur birikintileri ise çamur toplama tankına alınarak, filtre-pressden geçirilerek suyunun süzülmesi sağlanıyor. Susuz çamur ile fiziksel arıtma girişinde toplanan kaba tortular kamyonlara yüklenerek belediyenin belirlediği sahalara dökülüyor. Atıksularını 15 yıldır bu işlemden geçiren Evyap, Kağıthane Deresi ve dolayısıyla Haliç'e bir damla kirletici bırakmıyor. Bu arada Evyap ailesinin Tema Vakfı'nın kurucularından ve aktif üyelerinden olduğunu da hatırlatalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!