Tele rezalet

Güncelleme Tarihi:

Tele rezalet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet skandalı açıklıyor

Başbakanlık dahil, bakanlar, milletvekilleri ve gazetecilerin telefonları didik didik

Telecom, Turkcell ve Telsim'in telefon kayıt ve adreslerinin bulunduğu sanal bilgi bankasına izinsiz giren polis, istediği herkesle ilgili her bilgiyi aldı. Polis, kendi müdürlerini bile izledi.

HÜRRİYET, Ankara Emniyet müdürlüğü ekseninde ortaya çıkan telekulak skandalının resmi belgesini ele geçirdi. Hürriyet'in ele geçirdiği bu şok belge, Ankara Emniyeti bünyesindeki istihbarat biriminin son bir yıl içinde başta Başbakanlık olmak üzere, çok sayıda bakan, 30 dolayında milletvekili, bazı ünlü gazeteciler, işadamları, belediye başkanları ve bizzat Emniyet üst düzey yöneticilerinin telefon dökümlerini hukuk dışı bir şekilde incelediğini ortaya çıkardı.

Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey yöneticinin Mayıs ayı başında görevlerinden alınmalarına yol açan bu skandalın belgesi, söz konusu istihbaratçıların keyfi davranarak, siyasilerin telefon bağlantılarına göz atmayı alışkanlık haline getirdiklerini gösteriyor.

Skandal, Emniyet istihbaratının son dönemde elde ettiği teknolojik kabiliyetin kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında, hangi ölçülerde istismar edilebileceğini göstermesi bakımından oldukça düşündürücü bir tabloya işaret ediyor.

BİLGİ BANKASINA GİRİŞ

Skandalın özünde, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan ve Telecom, Türkcell ve Telsim'e ait telefon konuşma kayıtları ve fatura bilgilerinin düzenli olarak arşivlendirdiği sanal bilgi bankasına usülsüz bir şekilde girilmesi yatıyor.

İl Emniyet müdürlükleri bünyesindeki istihbarat birimleri, PKK, diğer terör örgütleri, mafya ve çetelerle mücadele ederken, şüphelendikleri ve izlemeye aldıkları potansiyel suçluların ilişkilerini okuşyabilmek için bu bilgi bankasına giriyorlar.

MESAİYİ BUNA AYIRMIŞLAR

Bilgi bankası, hedeflenen telefon numarasının kimlerle görüştüğü ve ayrıca kimlerin bu numarayı aradığına ilişkin bütün bilgileri isim ve adres vererek polis istihbaratına anında iletebiliyor. Polis, böylelikle şüphelendiği kişinin kimlerle irtibat içinde olduğunu, hangi sıklıkta görüştüğünü, ne zaman görüştüğünü, ne kadar süreyle görüştüğünü öğrenerek soruşturmayı derinleştirebilmek bakımından kritik bilgilere ulaşabiliyor.

İl emniyet müdürlükleri bünyesindeki istihbarat birimleri ana bilgisayara girdiklerinde, merkez bilgisayar kimin, hangi kodla hangi tarih ve saatte sisteme girdiğini otomatik olarak güvenlik sistemine kaydediyor.

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın bazı soru işaretleri üzerine görevlendirdiği müfettişlerin merkezi bilgisayarın güvenlik sisteminin hafızasında yaptıkları inceleme Ankara istihbaratının kimleri büyüteç altına aldığını çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

Ancak çıkan sonuç, Ankara emniyeti istihbaratının mesaisinin önemli bir bölümünü, bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler ve belediye başkanlarının ilişkilerini öğrenmeye ayırdığını gün ışığına çıkarttı.

Sistemin işleyişi

İSTİHBARAT yetkilileri her ay Telecom, Turkcell, Telsim yetkililerinden telefonlarla ilgili tüm bilgilerin bilgisayar kopyalarını alıyor.

Bu bilgilerin içinde, telefon abonelerinin Türkiye çapındaki tüm telefon numaraları, numaraların sahiplerinin adları, adresleri ve bir ay boyunca kimlerle görüştüğünün dökümü yeralıyor. Dökümlerde ayrıca, aranan kişiler, arayanlar, isimleriyle, adresleriyle, numaralarıyla, hangi tarihte ne kadar süreyle konuştukları yeralıyor. Gizli kayıtlı numaraların bilgileri de açıklıkla burada yeralıyor.

Telecom, Turkcell, Telsim ve mobil telefonlarla ilgili elde edilen sanal dökümler, Emniyet istihbaratındaki bilgisayarlara kopyalanıyor.

Emniyet İstihbaratında özel olarak programlanmış bilgisayarlarda istenilen telefonun tüm kayıtları incelenebiliyor.

Tüm il Emniyet Müdürlüklerinin İstihbarat Şubesinde görevli belirli sayıdaki polise bu sisteme girme yetkisi veriliyor. Bunun için de sisteme girme izni bulunan istihbaratçılara iki aşamalı özel şifre ve kod veriliyor.

Ankara Emniyeti İstihbarat şubesinde olup da bu sisteme girme yetkisi bulunan görevli, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki bu sisteme girmek için şifresini ve özel kodunu bilgisayara yazıyor.

Şifre ve kodun okeylenmesinden sonra inceleme yapılacak kişinin adı yazılıp, öncelikle bu kişinin üzerine kayıtlı telefon numaraları ve adresi saptanıyor. Numara belirlendikten sonra, bu kişinin kimleri, aradığı veya bu kişiyi arayanlar tek tek, telefon numarası, ismi ve adresiyle birlikte çıkartılıyor. Araştırmayı yapan kişi isterse hemen bu kayıtları kağıt üzerine yazdırabiliyor.

İncelemeyi yapan kişi, sizin aradığınız numaralar veya sizi arayan numaraları yeniden bilgisayara sorup tüm bilgileri çıkartabiliyor.

Merkez bilgisayarlar, incelemeyi yapan görevlinin hangi tarihte hangi numarayı araştırdığını hafızasına kaydedip saklıyor. Merkez, daha sonradan isterse kimlerin, hangi numaralar veya kişiler üzerinde araştırma yaptığını ortaya çıkarabiliyor.

Taşdelen'in ölü baba telefonu bile izlemede

Skandal belge, Çankaya'nın bir dönem önceki belediye başkanı Doğan Taşdelen ve aynı soyadındaki aile fertlerinin telefon kayıtlarının geçen Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında inanılmaz bir şekilde ‘‘didiklendiğini’’ çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Belgede, Taşdelen'le ilgili telefon incelemesi için ana bilgisayara yapılan girmeler yaklaşık iki sayfa tutuyor. İncelemeni bir bölümü doğrudan Çankaya Belediye Başkanlığı'nın telefon kayıtları üzerinden yapılırken, kalan bölümü Taşdelen'in ev ve cep telefonu kayıtlarını konu alıyor.

Sisteme ayrıca Taşdelen'in aile yakınlarını isimleri de girilerek, gerek ev telefonu gerek cep telefonları için döküm alınıyor. Bu şekilde alınan dökümlerin klasörler tutuğu anlaşılıyor.

İlginç olan bir nokta, sisteme girilip dökümü sorulan aile fertleri arasında Taşdelen'in hayatta olmayan babası Hüseyin Taşdelen de var.

Telefon bağlantıları incelemeye konu olan Taşdelen ailesi fertlerinin isimleri şöyle:

Eşi İlksen Taşdelen, oğlu Alper Taşdelen, annesi Ane Taşdelen, kızkardeşi Gülsen Taşdelen, erkek kardeşleri Ali Ekber Taşdelen, Ahmet Taşdelen...

Çölaşan'a çok yakın inceleme

ŞOK belge, Ankara Emniyeti İstihbarat biriminin gazetemiz yazarı Emin Çölaşan'ın telefon trafiğini de yakından incelemeye aldığını gösteriyor.

Belgeye göre, Ankara istihbaratı Çölaşan'ın telefon dökümlerine iki ayrı tarihte toplam 11 kez girip ad ve adrese göre döküm aldı.

A) Çölaşan'la ilgili ilk inceleme 2 Ağustos 1998 tarihinde ‘‘Elif’’ kod adlı istihbarat görevlisi tarafından yapılıyor.

Çölaşan'la ilgili olarak merkez bilgisayara tam dokuz kez soru yöneltiyor.

İlkinde soru ‘‘Ankara:EMIN COLASAN’’ soruluyor (01.10.34)

İkincisinde ‘‘Ankara:COLASAN EMİN’’ soruluyor (01.10.51)

Üçüncüsinde ‘‘İstanbul:EMIN COLASAN’’ araştırılıyor (01.11.11)

Dördüncüsünde ‘‘İstanbul:COLASAN EMIN’’ araştırılıyor (01.11.29)

Beşincisinde ‘‘GSM:COLASAN’’a bakılıyor (01.13.08) (Cep telefonu için)

Altıncısında ‘‘GSM:EMIN COLASAN’’ soruluyor (01.13.34) (Cep için)

Yedincisinde ‘‘Tüm:EMIN COLASAN’’ soruluyor (01.14.18)

Sekizincisinde ‘‘Tüm:COLASAN EMIN’’ soruluyor) (01.14.40)

Dokuzuncusunda ‘‘Tüm:EMİN ÇÖLAŞAN’’ soruluyor) (01.14.57)

B) Çölaşan'la ilgili ikinci inceleme üç gün sonra ‘‘Mehmetl’’ kodlu istihbarat görevlisi tarafından yapılıyor.

Bu incelemede yine Çölaşan'ın GSM (Cep telefonu) kayıtları araştırılıyor. İlkinde ‘‘GSM:EMİN COLASAN/19.42.26), ikincisinde ise ‘‘GSM:COLASAN EMIN/19.4235’’ araştırılıyor.

Tayyip davasının yargıçlarına takip

Şok belgenin en çok dikkat çeken bölümünde Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesi üyeleri Yusuf Kenan Doğan, Muhittin Mıhçak ile Ahmet Köksal'ın da numaraları araştırılıyor. Bu incelemeler geçen Ağustos ve Eylül aylarında yapılmış. Her üç üye de İstanbul eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyet kararını bakan dairede görev yapıyorlar. Mıhçak, Erdoğan'la ilgili mahkumiyet kararına muhalif kalmıştı.

VEZİROĞLU DELİK DEŞİK

Barış Partisi Genel Başkanı ve Vinsan müteahhitlik şirketinin sahibi Ali Haydar Veziroğlu'nun telefon kayıtları, Ankara Emniyeti istihbarat biriminin oldukça geniş zaman ayırdığı bir başlık olarak göze çarpıyor.

Şok belgede, Veziroğlu'nun şahsi telefonları, akrabalarının telefonları, şirketin Ankara merkezi ile İstanbul'daki temsilciliğinin telefon ve fakslarının dökümleri için sisteme yaklaşık 100 kez girildiği anlaşılıyor.

BİR İNCELEME DE DTP'YE

Ankara Emniyeti İstihbaratı, telefon dökümlerinin bulunduğu ana bilgisayara Demokrat Türkiye Partisi'ni de sormuş.

Bu konudaki inceleme 17 Aralık 1998 tarihinde yapılmış.

Kadın yazar merakı

Radikal Gazetesi'nin kadın yazarı Mine Kırıkkanat'ın telefon kayıtları 4 ayrı incelemeye konu oldu. İncelemelerin tümü ‘‘Özden’’ kodunu kullanan görevli tarafından 30 Kasım 1998 tarihinde yapıldı.

İlkinde GSM (cep telefonu) kayıtları ‘‘MINE G. KIRIKKANAT’’ olarak soruluyor. (18.28.28)

İkincisinde GSM kayıtları yalnızca ‘‘KIRIKKANAT adıyla bakılıyor. (18.28.38)

Üçüncüsünde yine GSM kayıtları bu kez ‘‘MINE KIRIKKANAT’’ diye soruluyor. (18/28/47)

Dördüncü olarak da ‘‘ISTANBUL: MINE KIRIKKANAT’’ sorularak, İstanbul'daki telefon kaydına bakılıyor. (18.29.13)

Gazeteci Tuncay Özkan'ın kayıtları

Güvenlik, istihbarat ve çeteler konularındaki uzmanlığıyla tanınan Kanal-D Genel Yayın Yönetmeni ve Radikal gazetesi yazarı Tuncay Özkan da Ankara Emniyeti istihbaratının inceleme ağına takılan kişiler arasında.

Özkan'la ilgili bölümde şu bilgeler yer alıyor: Ad ve adrese göre/Kod Kenan/GSM:OZKAN TUNCAY/04.08.98/16.05.44

Ressam Bedri Baykam kimlerle konuştu

İncelenen isimlerden biri de CHP'ni eski Parti Meclisi üyesi Bedri Baykam. Ankara Emniyeti istihbaratı 15 Kasım 1998 tarihinde ana bilgisayara Bedri Baykam'ın önce İstanbul telefon kayıtlarını soruyor (20.10.26), hemen ardından soruyu bu kez GSM/Cep telefonu kayıtları için tekrarlıyor.

Başbakanlığa bile uzanmışlar

TELE-KULAK skandalının boyutları inanılmaz... Bundan Başbakanlık bile nasibini almış. ANA-SOL döneminde Başbakanlığın ‘‘425 53 76’’ nolu telefonu, ‘‘Salih’’ kod adlı kişi tarafından 11 Ağustos 1998 tarihinde incelenmiş. İncelenenler arasında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın tüm gün takip edilen 419 22 50 ve 419 22 51 nolu iki telefonu da var. Tarih 12 Şubat 1999. Kişi kod adı ise ‘‘Çorumlu...’’

Bazılarının faksı bile inceleniyor... ANA-SOL döneminin Devlet Bakanı Salih Yıldırım'ın 419 16 25 nolu faksı gibi... İzleyen; Elif, tarih ise 29 Ağustos 1998. ‘‘Aydemir, Fatma, Kemal, Elif’’ bakanın çeşitli telefonlarını, çeşitli tarihlerde yoklamadan da geri durmuyor. Aynı akibet Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in 425 00 18 ve 425 00 23 nolu telefonlarının başına da geliyor. ‘‘Güven’’ adlı kişi, 30 Temmuz ve 10 Ağustos tarihlerinde yoklamasını çekiyor. ANA-SOL döneminin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ı, ‘‘Tülay’’ ve ‘‘Salih’’, azınlık hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nu ise yine tanıdık bir isim, ‘‘Güven’’ yokluyor. ANA-SOL'un Orman Bakanı Ersin Taranoğlu'nun 425 53 19 nolu telefonunu ‘‘Çetin’’ kontrol ediyor. Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem'ini ise ‘‘Selat’’ ve ‘‘Şeref’’...

Devlet Bakanı Metin Gürdere (ANA-SOL) 419 15 62 nolu telefonundan 31 Ağustos 1998 tarihinde ‘‘Fatma’’, 419 15 60 nolu telefonundan ise 26 Ekim 1998'de ‘‘Aydemir’’ tarafından izleniyor.

‘‘Aydemir’’ nam kodun elinden, ANA-SOL'un Devlet Bakanları Rifat Serdaroğlu ile Işın Çelebi'de kurtulamıyor...

TAKİP ALTINDAKİ VEKİLLER

Başbakanı, bakanları izleyenler, milletvekillerini boş bırakır mı? İşte bazıları: Murat Başesgioğlu (ANAP), Tevfik Diker (ANAP), İrfan Köksalan (ANAP), Şinasi Altıner (ANAP), Enis Sülün (ANAP), Ahmet Derin (FP), Saffet Arıkan Bedük (DYP), Ali Uyar (ANAP), Ahmet İyimaya (DYP), Osman Çilsal (DYP), Ahmet Derin (FP), Fikri Sağlar (CHP), Mustafa Bayram (FP), Mehmet Sağlam (DYP), Sedat Bucak (DYP), Ataullah Hamidi (ANAP), Önder Kırlı (CHP), Tekin Enerem (DYP).



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!