Tek rakibim Warner Bros.

Güncelleme Tarihi:

Tek rakibim Warner Bros.
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 01:44

Salih Memecan'ın ‘‘Sizinkiler’’i bir tavuk ailesi ama 2000'li yılların dünyasında yaşayan bir aile. Mesela anne tavuk Çıtçıt ne kadar zayıf olsa da her kadın gibi kilolarından, kocasının ilgisizliğinden, tembelliğinden, romantik olmayışından yakınıyor.

Limon, her evde olabilen hınzır, Zeytin de uslu çocuk. Karikatürist Salih Memecan, 10 yılda 300 bin satan ‘‘Sizinkiler’’in bu karakterleriyle herkese ulaşmak istedi ve başardı. Tipleri ve karakterleri en yakın çevresinden seçti. ‘‘Limon’’ kızı Zeynep, ‘‘Zeytin’’ oğlu Mehmet, ‘‘Çıtçıt’’ eşi Nursuna ve ‘‘Babişko’’ da eşinin gözünden Salih Memecan'ın ta kendisi. Karikatürlerinde ‘‘Öğreten Adam’’ olmaktan ve çocukları rahatsız etmekten özellikle kaçınıyor. Deyimleri, mobilyaları her ülkede bulunacak türden seçiyor. Memecan bugünlerde Sizinkiler'in uluslararası pazara açılması için uğraşıyor.


Sizinkiler'in 10 yıldır eskimemesinin, bu kadar çok satmasının sırrı nedir?

- Yarattığım karakterlerin bir tutarlılığı var. Her gün sıfırdan başlamıyor. Okuyanların arkadaşı, dostu. Başta aldığım kararlar var. Güncellik, cinsellik, politika olmayacak. Hatta yer bile olmayacak. Hadi Kız Kulesi'ne gidelim, yok. Kitap belki İtalya'da yayımlanacak. Aile esprileri olacak. Canlı ve az sayıda renk kullandım.

Kahramanların tavuk olmasının özel bir nedeni var mı?

- Sarışın bir kadın çiz, esmer kadınlar onu başka birisiymiş gibi okuyor. Ama tavuk çiz, bütün kadınlar kendini tavuk yerine koyabiliyor. Bıyıklı bir adam çiz, bıyıksız adam onu başka bir adammış gibi görüyor. Horoz çizince bütün erkekler, benim diyebiliyor. Niye tavuk ailesi? Anatomik nedenler var. Tavukların iki ayağı var. İnsana çevirmek daha kolay. Kanatlarını kol yapabiliyorsun. Tavuk ailesinde roller diğer hayvanlara göre daha belirgin. Baba tavuk horoz, abla piliç, çocuklar civciv...

Çocuklarınız evde ya da okulda olanları 'Hadi baba bunu çiz, tam senlik' diye anlatıyorlar mı?

- Tabii. Evimizde espri önemli. Bu evin geliri espri yapılarak kazanılıyor. Bütün komiklikler bizim mi başımıza geliyor, diye düşünüyorum. Hayır, ama ben nerede komiklik var diye sürekli uyanık vaziyette arıyorum.

Şimdi ABD'de yaşıyorsunuz. Orada çizdiğiniz Sizinkiler değişti mi?

- Sizinkiler uluslararası olsun istiyorum ama Sizinkiler'in pazarı Türk okuyucusu ve kopmak istemiyorum. Sizinkiler'deki mobilyalar evrensel. Ama ABD'liler gibi bahçeli evde oturuyorlar. Bu tür ikilemler var.

Bundan sonra ne yapacaksınız? Sizinkiler'le yeni bir hedefiniz var mı?

- Sizinkiler'in karakter oyuncağını yapan iki kişi var Türkiye'de. Bunu 100 bin adet yapması gerekiyor ama Türkiye'de böyle bir pazar yok. Çizgi film yapan şirket yok. Yaptınız diyelim, 100 tv şirketine satmanız lazım ki kendinizi kurtarasınız. Bu kadar şirket yok. Bunun kontratını yazacak avukat yok. Sizinkiler'in çarşafını basacak tekstilci, bunun kárının farkında değil. Paşabahçe çok ilgilendi ve bardaklarını yaptı. Fakat bardağın siparişini veren toptancı, Sizinkiler'i bilmiyor. Halka benimsetmek ve sevdirmek için yılmadan uğraşıyorum. İki hedefim var: Sizinkiler'i Türkiye'de ciddi ve oturaklı marka yapmak. İkincisi de uluslararası marka yapmak.

Warner Bros.'un kahramanları Sizinkiler'e şans tanımaz ABD'de

- ABD'yi Sizinkiler'e kapalı sayıyorum. Avrupa, Güney Amerika, Rusya ve Orta Asya pazarına her zaman rahatlıkla girebilirim. Şimdiden arkadaşlarıma 5-10 saniyelik 400 çizgi filmini yaptırdım. İngilizce kitap çıkardım.

Sizinkiler'le uluslararası pazarda büyük paralar kazanabilir misiniz?

- Karikatürist Salih Memecan işi gücü bıraktı, işadamlığına doğru gidiyor, diyorlar. Bu, hiç de istediğim bir şey değil. Karım, işin bu yanını devraldı. Ben karikatürlerimi çiziyorum, gerisine de karışmıyorum. Karım hem endüstri mühendisi hem de işletme eğitimi gördü. ABD'yi de iyi tanıyor. Güveniyorum kendisine. Ben bilgisayarla buraya karikatürlerimi nasıl gönderiyorsam o da bilgisayarla buradaki ajansımızı yönetiyor. ABD'de lisansla ilgili fuarlara, seminerlere katılıyoruz. Çok da faydası oldu.

Türkiye'de yeni hamleleriniz oldu mu?

- Sizinkiler, tuvalet kağıtlarında, kağıt mendillerinde, okul defterlerinin kapaklarında yer aldı. Çorapları var. Çocuk giysileri, sakızlar, dondurmalar var. Şimdi oyuncakları için görüşmeler yapıyoruz. Biraz sonra bir halı firmasıyla, halı tasarımları üstünde çalışacağız. Sizinkiler'in çocukluk halleri, bir mama firmasının promosyon ürünleri için kullanılacak.

Bu sektördeki öncülüğümü, ABD'de yaşayıp öğrenmeme borçluyum. Yerli rakibim yok. Tek rakibim Warner Bros.


New York Times'ta illüstrasyonları yayımlanıyor

Salih Memecan, ODTÜ mimarlık mezunu. 1977'de Fullbright bursu ile ABD'de doktora, 1977-1983 arasında Nokta dergisinde art direktörlük ve karikatüristlik yaptı. 1988'den bu yana Sabah gazetesinde günlük siyasi karikatürler çiziyor. 1992'den beri de Aktüel dergisinde karikatürleri yayımlanıyor. Washington Post, Philadelphia Inquirer, San Francisco Chronicle, Denver Post ve Baltimore Sun gibi ABD gazetelerinde karikatürleri yayımlanan Memecan'ın New York Times'ta da illüstrasyonları yayımlanıyor.

Sizinkiler'in karakterleri, Memecan ailesi. (Soldan sağa) Babişko Salih, Zeytin Mehmet, Limon Zeynep, Çıtçıt Nursuna Memecan. Salih Memecan, ‘‘Sizinkiler amiral gemim. Açtığı yoldan başka karakterler ilerleyecek’’ diyor. Sizinkiler'i yakında halılarda ve mama kutularında da göreceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!