Tehlikeli talimat

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli talimat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet, İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'in 19 Haziran 1997'de Erzurum'da 10 valiyle yaptığı ve irtica iddialarının gündeme geldiği toplantının tutanaklarını ele geçirdi.

Erzurum Valisi Ahmet Kayhan toplantıda, RP milletvekillerinin kendilerine bağlı il ve bölge müdürlerine ‘telkin, hatta tehdit' niteliğinde ‘‘Bu kararlar uygulanmayacak'' talimatını verdiklerini söyledi.

Kayhan toplantıda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Oral'ın irticaya destek verdiğini öne sürdü. MGK kararlarını uygulamak isterken, karşılarına Atatürk Üniversitesi Rektörü'nün çıktığını söyleyen Vali Kayhan, ‘‘Atatürk Üniversitesi'ne bağlı araştırma hastanelerinde doktor, ebe ve hemşirelerin başörtülü olmaları, diğer kuruluşlar tarafından örnek olarak gösterilmektedir. Bu konuda rektörle yaptığımız görüşmede, ‘Onlar öğrencilik hakkını kullanıyor' diyor. Ama bu çok yanlış'' dedi. Toplantıya katılan diğer valiler ve görüşleri ise şöyle:

Erzurum Valisi Ahmet Kayhan:

RP milletvekillerinin, il ve bölge müdürlerine telkin, hatta tehdit niteliğinde ‘Bu kararlar uygulanmayacak' şeklinde talimatlar verdikleri bize intikal etmiştir. Bu işi siyasi boyuta çekmek istiyorlar. Erzurum'da 54 personel hakkında soruşturma açtık. Türk silahlı Kuvvetleri dine karşıymış gibi gösterilerek, TSK mensuplarını hakaret niteliğinde yine bir olayımız oldu. Onu da adli makamlara verdik.

Ağrı Valisi Lütfi Yiğenoğlu:

THK adına deri toplarken sıkıntı çektik. Vatandaşlar THK'nın topladığı derilerde Diyanet Vakfı'nın payının yüzde 5'ten fazla olmasını istiyor. Ayrıca, derilerin THK'den ziyade Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca toplanmasında büyük yarar var.

Ağrı ile İran sınırında ‘Zambak' adlı bir PKK kampı var. Bu bölge İran'ın desteklediği terör yuvasıdır. İran, hem kendi rejimini satmak istiyor, hem de PKK'ya büyük destek veriyor.

Artvin Valisi Selahattin Onur:

Devrim Yasaları yetersizdir. Kuran kurslarında sadece dini ağırlıklı programla yetişen bir öğrencinin dünya görüşü dar olur. Kuran kursu müfredatına Türkçe, Matematik ve Cumhuriyet Tarihi derslerinin zorunlu olarak ilave edilmesinde yarar vardır. TRT kanallarından biri Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmeli, halkın dini, doğru dürüst öğrenmesi sağlanmalıdır.

Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu:

Şapka Kanunu var uygulanmıyor. Şapka Kanunu'na göre hepimizin, milletvekillerinin şapkalı olması gerekiyor. Türbanla başörtüsünü birbirinden ayırmak gerekiyor. İrtica cehaletten kaynaklanıyor. Türkiye'de sistemin tıkandığını herkes farkediyor. Sistemin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Iğdır Valisi Şemsettin Uzun:

Laikliğin Anayasa'da mutlaka tarif edilmesi gerekir. Sosyal demokratla komünistin laiklik anlayışı farklı. Iğdır'da molla dediğimiz Caferi mezhebine mensup imamlarımız 12 yaşından sonra İran'a gidiyor. Orada 15-20 sene eğitimden sonra geri dönüyor. Tabi ki bunların mezhep olarak İran'a gönül bağı var. Bunun kesilmesi lazım.

Van Valisi Abdulkadir Sarı:

Her Müslüman aile, ilköğretim çağındaki çocuğunu imama gönderiyor. Milli Eğitim'e bağlı okullarda bu eğitim daha sağlıklı verilebilir.

RP'den bürokratlara: MGK kararlarını uygulamayın

Eski İçişleri Bakanı Akşener başkanlığında Haziran ayında yapılan Bölge Valileri toplantısında, RP'nin müdürlere ‘‘MGK kararlarını uygulamayın'' diye baskı yaptığı ortaya çıktı. Erzurum Valisi Ahmet Kayhan, bu durumu saptayınca, 54 personel hakkında soruşturma açtıklarını bildirdi. Ağrı Valisi Lütfi Yiğenoğlu da, İran'ın hem kendi rejimini satmak istediğini, hem de PKK'ya destek verdiğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!