Tehlike evimizin içinde

Güncelleme Tarihi:

Tehlike evimizin içinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2023 07:00

Dünyanın en çok oynanan oyunları arasında yer alan Roblox, özellikle çocuklar tarafından tercih ediliyor. Oyunla ilgili kurgulanan ve milyonlarca kullanıcısı olan kanallardan paylaşılan videolar, özellikle çocuklar tarafından takip ediliyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en çok oynan oyunları arasında yer alan Roblox, özellikle çocuklar tarafından tercih ediliyor. Oluşturduğun karakterle herkesin kendi oyununu tasarladığı platformun içinde başka kullanıcılarla iletişim kurmaktan korku içeriklerine kadar birçok özellik bulunuyor. Ancak tehlike bunlarla da sınırlı kalmıyor. Oyunla ilgili kurgulanan ve milyonlarca kullanıcısı olan kanallardan paylaşılan videolar, özellikle çocuklar tarafından takip ediliyor. Ancak makyajdan, kadın erkek ilişkilerine bir çok içerikle çocukları, yetişkinliğe özendiren videolar özellikle küçük yaştaki kız çocuklarına rol model oluyor. Çocuklar hem oyunda hem de gerçek dünyada gördüklerini uygulamak istiyor. 5 milyondan fazla izlenmesi olan bir kanaldan yapılan “Sevgilime aldatma şakası yaptım! O beni gerçekten aldattı!”, “Sevgilim beni aldattı, estetik oldum intikam aldım” gibi onlarca videonun milyonlarca gösterimi alıyor. Bu tarz kanalların sayısı ise oldukça fazla. Bu videoda gördüklerini taklit eden, makyaj yapan, arkadaşlarına yaşına uygun olmayan şekilde hitap eden ve bulunduğu dünyadan farklı davranan kız çocuklarının sayıları ise gün geçtikçe artıyor.

Haberin Devamı

Bu tür videolardaki mesajların eğlenceli ve ilgi çekici biçimde sunulmasının çocukların verilen mesajı almasını kolaylaştırdığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun bu durumun olası zararlarının tahmin edilenden daha yıkıcı olduğunu şöyle anlatıyor:

Tehlike evimizin içinde
GERÇEK OLMAYAN BENLİK ALGISI OLUŞABİLİR
“Çocuk ve ergenlerin benlik algılarının zarar görmesine neden oluyor. Özellikle ön ergenlik dediğimiz dönemde fiziksel ve ruhsal değişimler nedeniyle çocuklar kendilerine ilişkin hızlı duygu değişimleri yaşarlar ve bu sürecin sonunda benlik ve kişilikleri oluşur. Tam bu oluşum sürecinde böyle videolar ile yani beden algısı ile ilgili çarpık mesajlarla beden ve kimlik algısı yanlış oluşturulabilir. Ergenlik döneminde kimlik ve kişiliklerinin olumlu ya da olumsuz mesajlardan etkilenmesi daha hızlı olur. Kız çocuklarının beden algıları olumsuz gelişirse, yeterince güzel olmadığı düşüncesi ile özgüven eksikliği yaşarlar. Bunun sonucunda sağlıklı olmayan, başkalarını ölçüt alan kendilerince ideal ama gerçek olmayan bir benlik oluşur. Bu insanın kendi içindeki sürekli çatışma hali duygusal olarak yorucu ve yıpratıcıdır ve psikolojik iyi oluş halini son derece olumsuz etkiler.”

Haberin Devamı

BAKANLIKLAR HAREKETE GEÇMELİ
“Aileler çoğunlukla iş yoğunluğundan çocuklarını sosyal medya içerikleri konusunda kontrol etmek ve denetlemekte zorlanıyor” diyen Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım çocukların videolar aracılığıyla girdikleri dünyanın sınırsız olduğunu belirtiyor. Yıldırım şöyle devam ediyor: “Art niyetli kişilerin ürettiği bu videolar, çocukların cinsiyet ve gelişimine uygun davranış geliştirmesine zarar veriyor. Bu durumda ailelere çok iş düşüyor ama daha ileri önlemlerin de alınması gerekiyor. Konu bakanlıklar düzeyinde ele alınmalı gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalı, sosyal medya hesapları ve içerikleri pedagojik açıdan incelenmeli. Bugün maruz kalınan içerikler nedeniyle ‘çocuk yetişkin’ ve ‘çocuk ergen’, ‘ergen yetişkin’ gibi kavramlar ortaya çıkıyor. Bu durumu ‘özgür yaşam’ gibi popülist yaklaşımlarla değerlendiremiyoruz. Çünkü 18 yaşına kadar herkes çocuktur ve kanunlarla korunması gerekir. Makyaj yapmak, farklı giyim tarzları, çocuğun yetişkin davranışları sergilemesi gibi eylemler kimlik karmaşasına neden olur. İleride farklı kişilik bozukluklarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Yani bugün gerekli tedbirleri almazsak daha büyük sorunlarla mücadele etmemiz gerekecek. O yüzden önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor.”

Haberin Devamı

TEHLİKE ARTIK EVİMİZİN İÇİNDE
Doç. Dr. Aslı Bugay - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi:

Tehlike evimizin içinde

"Tehlikeler için tedbir almalıyız ama asıl yapmamız gereken çocuğumuzu güçlendirmek ve bilinçlendirmek. Nasıl ki dünyaya milyonlarca virüs var ve bu virüsler bağışıklığı yüksek olanlara zarar veremiyor, bu tür oyun ve içeriklere karşı da çocuğun psikolojik bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli. Bunun için çocuğunuz size güvenmeli. Eğer çocuk ebeveyninden korkuyorsa online maruz kaldığı herhangi bir istismarı, taciz ya da garip bir durumu daha zor paylaşır. Bunun gibi daha çok çeşitli tehlikeler karşımıza çıkacak. Bildiğimiz gibi bilişim teknolojilerinin hayatımıza olumlu katkıları da var kötü etkileri de. Bu durumlardan felaket senaryoları yaratmak yerine hem çocuğumuzu güçlendirecek adımlar atmalı hem de onunla ilişkimizi güçlendirmeliyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!