Tecavüz mağduruna devlet tazminatı

Güncelleme Tarihi:

Tecavüz mağduruna devlet tazminatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2013 16:55

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Suç Mağdurlarına Yardım Taslağı ile bedensel bütünlüğe veya cinsel dokunulmazlığa saldırı nedeniyle mağdur olan vatandaşlara tazminat ödenecek. Adalet Bakanlığı yetkilisi, suç mağduru olarak yaralananlara 2 bin lirayı, sakatlananlara 8 bin lirayı geçmemek üzere, hayatını başkasının desteğiyle sürdürecek olanlara ise 15 bin liraya kadar ödeme yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Alt Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi Mehmet Ökmen taslakla ilgili bilgi verdi. Avrupa Konseyi’nde yapılan çalışmalar sonucunda Şiddet Suçu Mağdurlarına Devlet Tarafından Tazminat Ödenmesine Dair Sözleşme’nin 1983’te kabul edildiğini anımsatan Ökmen, Türkiye’nin de bunu 1985’de imzaladığını ancak uygun bulma kanununun çıkmadığını vurguladı.

Ökmen şunları söyledi:

MADDİ ZARARI KARŞILANACAK
“Eksikliğimizi Ceza Muhakemesi anlamında gördüğümüz için çalışma başlatacağımızın uygun olacağını düşündük. Taslak suç nedeniyle mağdur olan Türk vatandaşlarının uğradığı maddi zararları kapsıyor. Yabancılar hakkında karşılıklılık ilkesi bulunması veya eylem tarihinde Türkiye’de en az 3 yıllık oturma iznine bağlı olarak ikamet etmesi gerekiyor. Sosyal güvencesi olmayan kişilerin uğradığı maddi zararlar nakdi olarak ödenecek. Kasten işlenen suçlar, insan ticareti, kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet, çocuk düşürtme, cinsel saldırı, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, yağma, zor kullanma yetkisi sınırının aşılması gibi suçlar düzenleme kapsamında olacak.

Haberin Devamı

FAİLİ MEÇHUL TAZMİNATI
Suç nedeniyle yaralanan, sakatlanan, hayatını başkasının yardım ve desteğiyle sürdürenlerin bakım, tedavi, protez giderleri; ölüm halinde ise vefat öncesi tedavi giderleri ve cenaze giderleri devletçe karşılanacak. Ölenin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilere tedavi ve cenaze giderlerine karşılık 10 bin liraya kadar nakdi ödeme yapılabilecek. Failin yakalanamaması, belli olmaması, hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılmamışsa da şartları uyanlara yardım yapılabilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!