TBMM'de bu hafta

Güncelleme Tarihi:

TBMMde bu hafta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 11:37

Meclis, bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu, bazı önemli düzenlemeleri “temel yasa” olarak bölümler halinde görüşecek. Bunlar arasında; kurumlar vergisinde değişiklik, karayolları trafik, elektronik haberleşme yasa tasarıları ile yatırım destek ve tanıtım ajansı kurulmasına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı, Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 20'ye indiriyor.

Tasarıyla, portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları, kurumlar vergisinden istisna olacak.

Ayrıca, yapı kooperatifleri arsalarını kat karşılığı vererek, her bir hisse için işyeri veya konut elde ederse, kurumlar vergisinden muaf olacak.

39 maddelik tasarı, 2 bölüm halinde görüşülecek.

ELEKTRONİK HABERLEŞME-

Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı, Ulaştırma Bakanlığının, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısı kurmasını öngörüyor.

Elektronik haberleşme hizmetleriyle ilgili olarak abone veya kullanıcılara tahsis edilen frekans, numara ve hat kullanımıyla internet alan adları gibi intifa ve kullanım hakları, hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Genel güvenlik ve asayişe yönelik haberleşmelerden kapsamı Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenmiş olanlar, her ne sebeple olursa olsun kesintiye uğratılamayacak. Kamu güvenliği ve acil çağrı hizmetlerinde kullanılan iletişim hatlarında, ödemelerdeki gecikmelerden dolayı kesinti yapılamayacak.

Kanunla belirlenmiş veya izin verilmiş hallerin dışında haberleşme içerikleri açıklanamayacak. Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılmasıyla bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne haberleşmede muafiyet tanınıyor. Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak.

74 maddelik tasarı, 3 bölüm halinde görüşülecek.

“Temel yasa” olarak görüşülmesi planlanan ve uzun süreden beri Meclis gündeminde bulunan Karayolları Trafik Kanununda AB'ye uyumu sağlayan yasa tasarısı, önemli düzenlemeler içeriyor. 109 maddelik tasarının ise 5 bölüm halinde görüşülmesi planlanıyor.

Türkiye'de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik yatırım destek ve tanıtım stratejilerini belirlemek amacıyla “Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı” kurulmasını öngören yasa tasarısı, 16 maddeden oluşuyor.

Genel Kurul, 13 Haziran Salı, 14 Haziran Çarşamba ve 15 Haziran Perşembe günleri saat 23.00'e kadar çalışacak.

KOMİSYONLAR

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki teklif ve tasarıları görüşecek.

Adalet Komisyonu, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 yasada değişiklik öngören yasa tasarısının görüşmelerine gelecek hafta da devam edecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanunlara eklenmesini içeren yasa tasarısına, 13 Haziran Salı günü devam edecek. Komisyon, kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesiyle ilgili yasa tasarısı ile Konut Edindirme Yardımının (KEY) hak sahiplerine ödenmesini düzenleyen yasa tasarısını, 14 Haziran Çarşamba günü ele alacak.

İçişleri Komisyonu, 15 Haziran Perşembe günü, Petrol Piyasası Kanununda değişiklik öngören yasa tasarısını görüşecek.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 13 Haziran Salı ünü Türk Patent Enstitüsü ve THY, 14 Haziran Çarşamba günü TTK ve bağlı kuruluşların, 15 Haziran Perşembe günü ise PETKİM, TÜPRAŞ ve DİTAŞ'ın hesaplarını ele alacak.

TBMM'de kurulan ve halen çalışmalarını sürdüren Dilovası, zeytin ve zeytinyağı ile yaş sebze ve meyvenin sorunlarını araştırma komisyonları da çalışmalarına devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!