TBMM Başkanlığı seçiminde rakamların dili

Güncelleme Tarihi:

TBMM Başkanlığı seçiminde rakamların dili
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 17:27

TBMM Başkanlık seçiminin dördüncü turunda AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz, tüm AK Parti'li miletvekilerinin oyunu alarak seçimi kazandı. CHP'nin adayı Deniz Baykal ise 182 oy aldı. Bu durum, Meclis kulislerinde CHP ile HDP'li vekillerden yaklaşık üçte ikisinin birlikte, Baykal lehinde oy kullandıkları şeklinde yorumlandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 4. tur oylamaya MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kalamaması halinde, MHP grubu olarak "geçersiz oy" kullanacaklarını söylemişti. Oylamada Bahçeli'nin dediği oldu; ancak 2 eksikle.

Haberin Devamı

TBMM yeni Başkanı'nı seçti. AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, AK Parti'nin 258 vekilinin tamamının desteğiyle, 258 oy alarak, TBMM'nin yeni Başkanı seçildi. TBMM İç Tüzüğü gereği, bir önceki turda en çok oyu alan iki adayın katıldığı, Meclis Başkanlığı 4. tur oylamasında, diğer aday CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oy aldı.

"SOL İTTİFAK" OYLAMADA KURULDU AMA...

CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 132. Baykal, "geçici Meclis Başkanı" sıfatıyla oturumu yönettiğinden oylamaya katılmadı. Toplamda 80 milletvekili olan HDP'de ise, eş Başkan Figen Yüksekdağ, yurtdışında olması nedeniyle oylamaya katılmadı.
HDP ile CHP'nin toplam oyu 212 ediyor. Bu oylardan Baykal ve Yüksekdağ çıkarıldığında, iki partinin oy kullanan toplam milletvekili sayısı 210 oluyor. Baykal, CHP'nin sandalye sayısından yaklaşık 50 fazla oy aldı. Bu durum, Meclis kulislerinde CHP ile HDP'li vekillerden yaklaşık üçte ikisinin birlikte, Baykal lehinde oy kullandıkları şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

BAHÇELİ "GEÇERSİZ OY KULLANACAĞIZ" DEDİ, 78 GEÇERSİZ OY ÇIKTI

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 4. tur oylamaya MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kalamaması halinde, MHP grubu olarak "geçersiz oy" kullanacaklarını söylemişti. Oylamada Bahçeli'nin dediği oldu; ancak 2 eksikle.
MHP'nin TBMM'deki grubu 80 kişi. Ancak 78 geçersiz, 29 da boş oy çıktı. Bu durum, MHP'den iki vekilin "geçersiz" oy kullanmak yerine, ya adaylardan herhangi birine oy kullandıkları, ya da boş oy verdikleri yorumlarına neden oldu.

BAKMADAN GEÇME!