TBB: Ücretler ödenmezse avukat yok

Güncelleme Tarihi:

TBB: Ücretler ödenmezse avukat yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 12:28

Ankara’da toplanan 77 baro başkanı 4 kat artırılan avukatlık ücretlerini alamadıklarını belirterek, hükümete 9 Mayıs’a kadar ücretlerin ödenmesi için süre verdi. Baro Başkanları, ücretlerin ödenmemesi durumunda tüm avukat görevlendirmelerini durduracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ve baro başkanları 1 Nisan 2006’da Ankara’da biraraya gelerek "Müdafi tayini" konusunu görüştü. Toplantı sonrasında 5 Nisan Avukatlar Günü’nde kamuoyuna açıklanmak üzere bir bildiri yayınlandı. Bildiri, TBB Başkanı Özdemir Özok tarafından bir basın toplantısıyla açıklandı. Bildiride eski CMK’daki müdafi tayini konusundaki düzenlemelerin yeni CMK’da 4 kat artırıldığına işaret edildi.

Baro başkanları, yeni CMK uyarınca  tayin edilen şüpheli, sanık, şikayetçi, mağdur, suçtan zarar gören ve katılana kadar genişletilen müdafi tayinine ilişkin ücretlerini alamadıklarını dile getirdiler. Başkanlar hükümete şu uyarıda bulundular:  "Ayrılan kaynak görevlendirmedeki bu olağanüstü artış karşısında yetersiz kalmış ve 2005 yılında görev alan meslektaşlarımıza ücretleri ancak 2006 yılında ve 2006 yılı ödeneği tümüyle tüketilerek ödenebilmiştir. 17 bin meslektaşımız, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin çok altında belirlenmiş olmasına karşın 3 aydır ücretlerini alamamakta. Bir kısım zorunlu giderleri de kendileri karşılamaktadır. 2006 yılında yapılacak görevlendirmeler için yaklaşık 150 milyon YTL’ye gereksinim vardır. Sorun 2005 yılı nisan ayında başlayarak başka Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili makamlara sunulmuş, ancak çözüm sağlanamamıştır. Meslektaşlarımızın büyük özveriyle yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmetin devam edebilmesi için gerekli yasal ve parasal düzenlemelerin 9 Mayıs 2006 tarihine kadar gerçekleştirilmemesi durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki tüm müdafi-vekil görevlendirmelerimizi çözüm sağlanana kadar durduracağımızı kamuoyumuzun bilgilerine saygılarımızla sunarız"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!