Tayyip şova tavır

Güncelleme Tarihi:

Tayyip şova tavır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yarın koşulacak Avrasya Maratonu'nun amacından saptırıldığını bildiren Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, organizasyondan desteğini çekti. Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyetini protesto mitingine dönüştürülen mitinge hakem ve yönetici gönderilmeyecek. İçişleri Bakanlığı da, aynı güzergahtaki türban eylemini de yasakladı.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, İstanbul'da yarın koşulacak Geleneksel Avrasya Maratonu'ndan desteğini çekti. Genel Müdürlük, Maraton'un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyetini protesto mitigine dönüşmesi nedeniyle yarışa hakem ve yönetici desteği veren Atletizm Federasyonu'na geri çekilme talimatı verdi. Bu talimat üzerine de Atletizm Federasyonu ilk kez Avrasya Maratonu'na hakem göndermeme kararı aldı. Konuyla ilgili Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Gençlik Spor Genel Müdürü Tevfik Sarpkaya, ‘‘Bu maraton amacından sapmış ve bir siyasi şov haline gelmiştir. Bizim buna göz yummamız mümkün değil. İnsiyatifimiz dışında yapılan bu uygulamaya katılmamız söz konusu olamaz’’ dedi. Hakem ve yönetici desteğini çeken Atletizm Federasyonu yetkilileri ise ‘‘Biz her yıl 100'ün üstünde lisanslı hakemi maraton için görevlendirirdik. Bu hekemlerin parasını da biz öderdik. Şimdi bu desteğimizi çektik. Ayrıca komitelere üye vermedik. Artık, Belediye hakem bulacak. Lisanslı olmayan bu hakemlerin vereceği kararlar da tartışmaya açıktır’’ açıklamasını yaptı.

150 BİN KAYIT

İstanbul'da yarın koşulacak Avrasya Maratonu, kentteki tüm billboardlara asılan Tayyip Erdoğan fotoğraflarıyla duyuruldu ve bu yıl rekor kayıt yaptırıldı. Geçen yıl 100 bin kişinin kayıt yaptırdığı yarınki maraton için bu yıl başvuranların sayısı 150 bini aştı. İstanbul Valiliği maraton sırasında çıkabilecek olaylara karşı polisi alarma geçirdi. Startını Tayyip Erdoğan'ın vereceği Avrasya Maratonu iki güzergahta koşulacak. 42 kilomterelik maratona katılan sporcular Beylerbeyi, Boğaz Köprüsü, Balmumcu, Yıldız, Mecidiyeköy, Şişli, Harbiye, Taksim, Beyoğlu Karaköy, Saraçhane, Yenikapı, Yedikule, Zeytinburnu, Ataköy, Ataköy'den dönüş, Zeytinburnu, Yedikule, Kumkapı, Sultanahmet, Sirkeci, Karaköy, Kabataş, İnönü Stadı, 8 kilometrelik halk koşusuna katılanlar ise Altunizade köprüaltı Boğaz Köprüsü, Balmumcu, Yıldız, Beşiktaş, İnönü Stadı güzergahını izleyecekler.

ÖZGÜRLÜK ZİNCİRİNE YASAK

Bu arada, İçişleri Bakanlığı da yarın türban yasağını protesto amacıyla İstanbul'da başlayıp, Anadolu'ya kadar uzanacak olan ‘Özgürlük İçin İstanbul ve Anadolu El Ele’’ adlı eylemi yasakladı. İçişleri Bakanlığı'nca tüm il emniyet müdürlüklerine gönderilen yazıda, ‘İstanbul Üniversitesi Başörtüsü Mağdurları Girişimi’ tarafından pazar günü Avrasya Maratonu için toplanacak kalabalıkla birlikte oluşturulacak zincire müsaade edilmemesi ve illerde bu şekilde zincir oluşturulmaması istendi. Aksine davrananlar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten işlem yapılması istendi.

ÖĞRENCİLER: YAPARIZ

Bakanlığın yasaklama kararına rağmen İstanbul Üniversitesi'nin başörtülü öğrencileri, maratonun yapılacağı 11 Ekim Pazar günü ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı yaptı. Camilerde, sokaklarda ve üniversitelerde dağıtılan duyuruda, ‘Tüm Türkiye’yi el ele tutuşmaya çağırıyoruz' denildi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünden başlayacak el ele tutuşma eyleminin Washington, Berlin, Köln, Amsterdam, Saraybosna ve Melbourn'de de yapılacağı öne sürüldü. Cerrahpaşa'dan başlayacak eylemin, Eminönü, Galata Köprüsü, Karaköy, Beşiktaş, Ortaköy, Boğaz Köprüsü, Üsküdar, Harem Sahil Yolu, Ankara Asfaltı, Gebze güzergahını izleyeceği ve 3 milyon insanın el ele tutuşacağı iddia edildi. Duyuruda, ‘‘Bu bir eylem, yürüyüş ya da miting değil, bir sivil itaatsizliktir. Slogan atılmayacak, herhangi bir grubu temsilen bayrak ya da flama taşınmayacaktır’’ uyarısı yer aldı.

Tepki çekti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentin dört bir tarafını fotoğrafının yeraldığı afişlerle donatmış ve herkesi Avrasya Maratonu'na katılmaya davet etmişti. Bunun sonucu sportif aktivitelerinin dışına çıkan ve Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyetini protesto mitingi haline dönüştürülen koşu tepki gördü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!