Tayyip Erdoğan: Dilsiz değiliz, konuşuruz

Güncelleme Tarihi:

Tayyip Erdoğan: Dilsiz değiliz, konuşuruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2001 01:27

Tayyip Erdoğan'ın partisinin adı ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’, amblemi de ‘ampul’ oldu. Partinin sloganı olarak da ‘‘Aydınlığa açık, karanlığa kapalı’’sözü seçildi.

Erdoğan konuşmasında, ‘‘Türkiye biziz’’ dedi. Sözlerini, ‘‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Dilsiz değiliz, söyleyecek çok şeyimiz’’ var diye sürdürdü.

Tayyip Erdoğan partisini dün kurdu. Erdoğan partisinin adını ‘Adalet ve Kalkınma Partisi, amblemini de ampul olarak belirlerken, slogan olarak, ‘‘Aydınlığa açık, karanlığa kapalı’’ sözü seçildi. Erdoğan, ‘‘Bugünden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’’ dedi.

Erdoğan’ın partisinin kuruluş dilekçesi, dün saat 10.45'de, emekli büyükelçi Yaşar Yakış'ın başkanlığındaki Yusuf Bozkurt Özal'ın oğlu İbrahim Özal, eski pop şarkıcısı Yasemin Kumral Şimşek, avukat Belma Satır, emekli vali Nur Doğan Topaloğlu ile Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı tarafından İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy'a verildi. Erdoğan ise saat 11.00'de Bilkent Oteli'nde düzenlenen bir toplantıyla partisinin kuruluşunu ilan etti. Toplantıya 6'sı türbanlı olmak üzere 13'ü kadın, toplam 74 kurucu katıldı. Erdoğan, konuşmasında şunların altını çizdi:

UMUDUN KAZANILDIĞI GÜN

Bugün hayatımın gurur veren bir sayfası. Bu sayfa, Türkiye Cumhuriyeti'nin de yepyeni bir umut kazandığı bir gün. Bugün tarihe kollektif aklın temsil edildiği bir anlayışın yerleştiği gün olarak geçecek. Türkiye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

TÜRKİYE BİZİZ

Başlattığımız yürüyüşü engellemeye çalışanlar var. Onlara ne diyeceksiniz diye sordum. Onlarda bana ‘Türkiye biziz’ dediler.

AK PARTİ BİR ÇIĞLIK

AK Parti'nin kurulmasıyla bir çığlık Ankara'nın ortasına düştü. Kimseyi mahçup etmeyeceğiz. Partimiz kişi ve kişilikleri hedef alan polemiklerin karşısında olacak. Voltaire'in ‘Sizin görüşlerinize katılmıyorum, ancak bu görüşlerimizi rahatça ifade etmeniz için canımı feda etmeye hazırım’ sözündeki gibi.

LİDER DİKTASI YOK

Partide asla bir lider diktatoryası oluşmayacaktır. Lider dahil milletvekili, belediye başkanı, il, ilçe başkanının görev süreleri parti tüzüğünün belirlediği sınırlara göre olacak. ABD Başkanı Bill Clinton ve İngiltere Başbakanı Tony Blair bir sonraki seçimde aday olmadı, bizim getirdiğimiz anlayışla bu prensip Türkiye'de de yerleşecek. ‘Sizin nereniz yeni’ eleştirilerini yapanlar, parti program ve tüzüklerini görünce üzülecekler. Hiçbir göreve seçimsiz gelinemeyecek.

AB'YE EVET

Ülkeyi hiç kimsenin ‘Muz Cumhuriyeti’ne dönüştürmeye hakkı yoktur. Ülke patinaj yapıyor, biz yalnızca ülke içi konularda değil global konularda da rasyonel davranacağız. AB üyeliğine evet diyoruz.

SÖYLEYECEK ÇOK ŞEY VAR

Hiç kimsenin yönlendirmesiyle hareket etmeyeceğiz, herşeyin bir zamanı var. Tayyip Erdoğan ve arkadaşları dilsiz değildir. Kamuoyuna söyleyecekleri çok şey vardır. Her siyasi kurum kendi değerlerini kendisi belirler.

AMBLEM KÖTÜ YAZI YANLIŞ

Erdoğan'ın partisinin ambleminde önemli bir yazı yanlışı yapıldı. Amblemdeki ‘Ak Parti’ yazısının, partinin adındaki ‘Adalet’ ve ‘Kalkınma’ sözcüklerini simgelediğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle ‘Ak’ yerine ‘AK’ kısaltmasının kullanılması gerektiğini savundular. Işık saçan ampül olan amblemi de genel olarak beğenilmedi. Erdoğan'ın yasa gereği, partisi için kısaltma adı olarak broşürlerinde ‘AK-P’yi, afiş ve günlük kullanımda ise ‘Ak Parti’yi kullanacağı bildirildi.

Neşeli türbanlılar

Erdoğan'ın partisinin kuruluşu nedeniyle Bilkent'te düzenlenen toplantıda, türbanlı kurucular da ön plandaydı. Sema Ramazanoğlu  kendisi gibi türbanlı olan kurucu üye Habibe Güner ile toplantı boyunca çok neeşeli bir sohbete daldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!