Tayfun kurbanlarını yakıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Tayfun kurbanlarını yakıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılın en büyük tayfunu Mitch, Orta Amerika ülkelerinde 10 bine yakın can aldı. 13 bin kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Tayfunun ardından bölgede büyük bir trajedi yaşanıyor. Nikaragua'da tayfunla birlikte faaliyete geçen Casitas volkanından püsküren lavların kavurduğu cesetler, salgın hastalığa karşı önlem olarak gaz spreyleriyle yakılıyor.

Nikaragua'da Caritas

volkanının çevresindeki 80 kilometrekarelik alana yayılan cesetler, Sağlık Bakanlığı'nın gezici ekipleri tarafından birer birer imha ediliyor. Onlarca kurbanı yakan ekipler, ellerindeki yakıt spreylerinin yetersiz olması nedeniyle, bazı cesetleri yakamadıklarını ve bunların büyük tehdit oluşturduğunu belirtiyorlar. Bu arada aç kalan başıboş hayvanların da insan cesetlerini yemeye başladığı bildiriliyor. Nikaragua'nın batısındaki bölgede her gün yüzlerce cesetle karşılaşan ekiplerin verdiği bilgiye göre, ölenlerin sayısı yaklaşık 2 bini buluyor. Nikaragua'da toplam 750 bin kişinin evsiz kaldığı, ülke çapında 1804 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Volkanın patlamasından sonra meydana gelen toprak kaymasında, çamur altında yüzlerce insanın kaldığı tahmin edilmekte. Devlet Başkanı Arnoldo Aleman, Casitas bölgesinin ‘‘ulusal mezarlık’’ ilan edilmesi konusunda halkın görüşlerini beklediğini bildirdi.

TOPLU MEZARLAR

Yaklaşık 6500 kişinin öldüğü Honduras'ta kurbanlar, toplu mezarlara gömülüyor. Ancak defnetme işlemini tamamlayan devlet, halkın su ve yakıt gibi temel ihtiyaçlarına yetişemiyor. Honduras'ta 1 milyon kişinin evsiz kaldığı bildiriliyor. Honduras Devlet Başkanı Carlos Flores, önceki gece televizyonda yaptığı konuşmada 6500 kişinin öldüğünü, 11 bin kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Flores'in verdiği bilgiye gödeg Mitch tayfunu, ülke altyapısının yüzde 60'ını yok etti. Flores, ülkesinin Avrupa ve ABD'den acil yardım beklediğini söyledi.

ULUSLARARASI YARDIM

Mitch tayfunundan etkilenen Nikaragua, Honduras, El Salvador ve Guatemala'nın uluslararası yardım çağrısına ilk yanıt Fransa'dan geldi. Fransa, bu dört ülkeye kurtarma ekiplerinin yanı sıra, imar çalışmalarında kullanılmak üzere donanmayla malzeme gönderdi. ABD'nin Teksas eyaleti de ilk etapta Honduras'a yaklaşık 7 bin kiloluk gıda yardımı gönderdi.

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Nikaragua'ya tıbbi yardım malzemesi gönderme teklifinde bulundu. ‘‘Fidel'den Nikaragua halkına mesaj’’ başlıklı açıklamada Küba, Nikaragua'ya doktor ve tıbbi yardım göndermeyi önererek ‘‘Latin Amerikalı kardeşlerimizin yaşamı tehlikede ve mütevazi katkımıza ihtiyaçları olduğunda her zaman yardıma hazırız’’ denildi. Nikaragua hükümeti daha önce yaptığı açıklamada, doktora değil, tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek Küba'nın doktor gönderme önerisini kabul etmemişti. Hollanda hükümeti, BM'nin çağrısı üzerine, bölgede bulunan deniz piyadelerini, insani yardım çalışmalarına katılmak üzere Orta Amerika ülkelerinden Honduras'a gönderme kararı aldı.

Mitch tayfunu Orta Amerika'nın altını üstüne getirdikten sonra Florida kıyılarını da şiddetli yağmur ve rüzgarla vurdu. Önceki gün Florida kıyılarında aniden bastıran yağmur turistleri rehin alırken, Florida eyaletinin güneyinde bulunan adalardaki okulların ve hükümet binalarının kapatıldığı, üç sığınağın açıldığı bildirildi.

Tayfun, muz ve kahveyi de vurdu

Orta Amerika ülkelerini kasıp kavuran Mitch tayfunu, bölgenin en önemli geçim kaynakları olan muz ve kahveyi de vurdu. Çikita muz firmasının Honduras'taki plantasyonlarında doğal afet nedeniyle 50 milyon dolarlık zarar meydana geldiği bildiriliyor. Merkezi Cincinnati'de bulunan Çikita'dan yapılan açıklamada, plantasyonların büyük zarar görmesi nedeniyle bu yılın sonuna kadar ve önümüzdeki yıl bölgeden dünyaya muz ihracatı yapılamayacağı kaydedildi. Bu arada Çikita'nın yardım kuruluşlarıyla işbirliğine giderek bölgeye konserve yiyecek, pirinç, şişe suyu, süt tozu ve battaniye gönderdiği belirtildi.

Dünya kahve üretiminin yüzde 8'ini karşılayan Orta Amerika ülkelerinde özellikle Arabica türü kaliteli kahve ağaçlarının yok olması nedeniyle piyasalarda kahve fiyatları ani bir tırmanışa geçti. Yok olan ağaçların yeniden dikilip ürün alınabilmesi için sekiz yıl geçmesi gerekiyor. Guatemala'nın kahve rekoltesinin yüzde 25'ini kaybettiği bildirildi.

Gömecek vakit ve insan yok

Mitch kasırgası, yoksul Orta Amerika ülkelerine yağmurla birlikte ölümü de getirdi. Doğanın baş edilemeyen gücü, Nikaragua'da 2 bin kişinin ölümüne, 750 bin kişinin evsiz kalmasına neden oldu. 2 bin kişiye yakın da kayıp var. Yeterli sayıda görevli olmaması nedeniyle bulunan cesetler, salgınların önüne geçmek için gaz ve benzin dökülerek yakılıyor.

Nikaragua'da tayfundan kaçmaya çalışan kırsal bölge halkı başkent Managua'ya akın ediyor. Ama sular altındaki yollar, yıkılan köprüler nedeniyle mahsur kalıyorlar. Mitch, Honduras'ta da 6500 kişinin canını aldı.

Mitch kasırgasının neden olduğu tropik yağmurlar, Guatemala'da ne yol, ne de köprü bıraktı. Askerlerin kurduğu seyyar köprülerle insanların kurtarılmasına çalışılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!