Tatil enflasyonu

Güncelleme Tarihi:

Tatil enflasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uzunluğu nedeniyle tartışılan dokuz günlük bayram tatili bugün son eriyor.

Türkiye'de bayramların köprülerle uzatılması yeni değil. Ancak tam da enflasyonun aşağı çekilmeye çalışıldığı, ekonomide istikrar politikasının güdüldüğü bir dönemde Kurban Bayramı tatilinin tam

9 güne uzatılması, özellikle özel sektörden büyük tepki gördü. Sonuçta üretimin kesintiye uğramaması gerektiğine inanan özel sektörün büyük bir bölümü köprü yapmadı. Dokuz günlük tatil, devlete ve kamu çalışanlarına yaradı.

Uzayan tatilin faturası 2.5 milyar dolar

BAZI MÜSLÜMAN ÜLKELERDE KURBAN BAYRAMI

MISIR

Arife gününden başlayarak 5 gün bayram. Köprü yapılmıyor.

İRAN

Yalnızca bir gün tatil. Köprü yapılmıyor.

SUUDİ

ARABİSTAN

Kamu ya da özel, her yer en az bir hafta on gün tatil.

SURİYE

Her yıl 4 gün bayram. Köprü yapılmıyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Her yıl 4 gün bayram. Köprü yapılmıyor.

TÜRKMENİSTAN

3 gün bayram. Köprü yapılarak en fazla 5 güne çıkabiliyor.

Prof. Zekeriya BEYAZ İst. Ün. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

Bu konuda bir ayet yok

Kur'an'da Kurban Bayramı'nın kaç gün olduğu konusunda bir bilgi yoktur. Hazreti Peygamber'in uygulamasıdır. Haç ibadetiyle ve mevsimiyle ilgilidir. Bunun bir bayrama ve tatile dönüşmesi ulusların kendi kültürleri içinde olmuştur. Dinimizde, haç merasimi ve ibadetidir belirleyici olan. Haç süresi de sanırım üç gündür. Bayramı işaret eden hiçbir ayet yok. Ama haç ibadetiyle ilgili ayetler var tabii. Halkın zamanla kendi kültürü içinde bunu bayram haline getirmesi iyi bir şeydir. Ulusal kültürle dinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan uygulamalar sonucunda da bu bayram her ülkede farklı olur.

Asaf Savaş AKAT

Tatil popülizmi

Tam ‘‘bravo, işte özlediğimiz sağduyulu ekonomi politikası anlayışı’’ diyecekken, bir şeyler oluyor. Lafımız ağzımızda kalıyor. Şaşkın şaşkın bakıyoruz. Sözü nereye bağlayacağımızı tahmin ediyorsunuz. Açıkcası, Kurban Bayramı'nda kamu çalışanlarına üç gün ek tatil getirildiğini radyodan duyunca hayret ettim. Atasözünü hatırladım, ‘‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!’’

Kısaca şunu söyleyelim. En zengin ülke ABD aynı zamanda en çok çalışılan ülkedir. Japonlar da çok az tatil yapmakla ünlüdür. Bunda şaşılacak bir şey yok. Zenginlik üretimle olur. Üretmek için çalışmak gerekir. Ecevit hükümetini böyle yapay bir uygulamaya iten nedenleri anlamakta zorlanıyoruz.

Sabah, 1 Mart 2000

İŞ DÜNYASI NE DEMİŞTİ?

İstanbul Sanayi Odası: Biz bu karara uymak zorunda değiliz. Çalışacağız.

Ankara Sanayi Odası: Çok büyük bir üretim kaybı olacak. Yanlıştan dönülmelidir. Biz özel sektör olarak bu kararı kınıyoruz. Kendi işyerlerimizde yalnızca yasal tatilleri uygulayacağız.

TÜSİAD: Bu yıl üretim artışı bekleniyor. Üretim artmazsa maliyetler düşmez. Türkiye'de diğer ülkelere göre daha fazla tatil yapılıyor. Oysa esas olan ekonomik büyümedir.

Eczacıbaşı: 13 Mart ve 14 Mart çalışılacak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği: Bu kadar uzun tatil Türkiye için lüks gelebilir. Ancak turizm çok zor durumda. Özel sektör çalışma kararı alırken turizm sektörünün varlığını reddetmiş oluyor. Bu sektörü öldürmeye kimsenin hakkı yok.

Sakıp Sabancı: Türkiye'de yüksek enflasyon belasının dışında bir de tatil enflasyonu var. Sabancı topluluğu olarak biz karar aldık, tatili uzatmayacağız. Canla başla çalışmalıyız. Ama biz ne yapıyoruz? Bayramların önüne arkasına köprüler kurup tatillere tatil katıyoruz.

İshak Alaton: Bu kararı izah etmenin yolu yok. Türkiye'nin çıkarlarına aykırı. Biz çalışacağız.

Mustafa Koç: Bence çok lüzumsuz. Çünkü zaten verim düşük. Her sene bunu yaşıyoruz. Bayram tatillerin 1 haftadan aşağı olmuyor. Mart ayının neredeyse üçte birini boş geçirmiş olacağız. İç turizme katkısı oluyor ama bence genelde üretim kaybı daha büyük.

Emre GÖNEN İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri

Biz çalışıyoruz

Çalışmak, hem de verimli çalışmak lazım. Çok uzun tatiller insanları dinlendirici ve motive edici midir o ayrı mesele, ama verimli çalışabilmek için ne zaman tatil olacağını hiç değilse bir yıl önceden bilmek gerekir. Örneğin Avrupa'da herkes Ağustos ayında tatile çıkar ve 1 aydan az olmayan tatil yaparlar. Ama bu öngörülebilir bir şey olduğu için tedbirler önceden alınır. Şu anda Türkiye zor bir dönem geçiriyor. Durgun bir ekonomik ortamda kemer sıkma ve istikrar politikası uyguluyoruz. Satın alma gücü ve tüketim morali çok düşük. Bunu aşmak için fazladan 4,5 gün tatili çok talihli bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Söylemeye gerek yok, biz İKV olarak çalışıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!