Tatil dönüÅŸü dikkat

Güncelleme Tarihi:

Tatil dönüşü dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2003 15:17

Bayram tatili boyunca 67 ölümlü trafik kazasında, 96 kişi yaşamını yitirdi. Ramazan bayramı tatillerinde meydana gelen trafik kazalarında son beş yılda ise 670 kişi trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Aynı dönemde 186 gün tatil yapılan ramazan bayramlarında da, 4 bin 218 trafik kazası gerçekleÅŸti. Bu kazalarda, 3 bin 402 kiÅŸi hayatını kaybederken, 7 bin 889 kiÅŸi de yaralandı.Â


UZMANINDAN HAYAT KURTARACAK ÖNERİLER

Haberin Devamı

   Â

Ä°leri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Bükey, ''idari izin'' ile birlikte 9 güne çıkan Ramazan Bayramı tatiline otomobilleriyle gidenlere, tatilden dönüşleri için ÅŸu önerilerde bulundu:Â

 

''YaÅŸamla olan baÄŸ güçlendirilmeli ve otomobil kullanırken hayattaen önemli iÅŸin yapıldığı akıldan hiç çıkarılmamalı.Â

 

Güvenlikten ödün verilmemeli. Arkada oturanlar ve çocuklar da dahil emniyet kemeri takılmadan kesinlikle yola çıkılmamalı.ÂKoltuk baÅŸlıkları da mutlaka baÅŸa göre ayarlanmalı.Â

 

Aracın camları, aynaları ve ışık donanımı temiz tutulmalı. Daha iyi görülmek ve daha erken fark edilmek için, gündüz de kısa farlarÂyakılmalı. En ölümcül kazaların gündüz ve güneÅŸli günler ile düz yol kesimlerinde oluÅŸtuÄŸu unutulmamalı.Â

 

Yolcular, gerektiÄŸinde sürücüyü uyarmaktan çekinmemeli.Â

 

Aracın lastiklerinin en az 2 milimetre diÅŸ derinliÄŸi ile hasarsız ve havalarının tam olmasına dikkat edilmeli. Kışın ise lastiklerin diÅŸ derinliklerinin en az 3 milimetre olması gerekir. Karlı yollarda yolculuk yapacaklar mutlaka kış lastiÄŸi kullanmalı ve bu lastikler 4 tekerlekte de olmalı. Ayrıca kış lastiÄŸi olmayıp zincirkullanacak sürücüler, zincirleri 4 lastiÄŸe de takmalılar.Â

 

Yine araçlarda kumanya, battaniye, takoz, çekme halatı,Âilkyardım çantası ve yangın söndürücü mutlaka bulundurulmalı.''Â

 

KAYNAÅžLI' DA UZUN KUYRUKLAR OLUÅžTU


Ä°stanbul ile Ankara arasındaki tek geçiÅŸ noktası olan Bolu Dağı Düzce kesimi KaynaÅŸlı giÅŸelerinde tatil dönüşü uzun kuyruklar oluÅŸtu.Â

Alınan bilgiye göre, 9 günlük bayram tatilinin ardından evlerine dönmek için yola çıkan sürücüler, Bolu Dağı Düzce kesimi Kaynaşlı gişelerinde yaklaşık 1 kilometrelik kuyruk oluşturdu. 4 kişinin çalıştığı gişelerden, dakikada ortalama 16 araç geçiyor. 

Â

Ulaşımın aksamaması için 24 saat aralıksız görev yapan Karayollarıyetkilileri ve trafik ekipleri, sürücüleri dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.Â


TATİL DÖNÜŞÜ HIZ YAPMAYIN 6 GÜNDE 96 KİŞİ ÖLDÜ 
Â
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 22 Kasım'dan 28 Kasım sabahına kadar 67 ölümlü trafik kazasının meydana geldi, 96 kişi yaşamını yitirdi. Ramazan bayramı tatillerinde, bu yıl hariç meydana gelen trafik kazalarında son beş yılda 670 kişi yaşamını yitirdi. 1210 kişi de yaralandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, uzun bayram tatili nedeniyle şehirlerarası yollar yine kan gölüne döndü. Yıllardır uzun tatil dönemlerinde önlenemeyen trafik facialarının ana nedeni, aşırı hız ve acelecilik. Bayram tatilinin 9 gün olması nedeniyle alınan tüm önlemlere ve uyarılara rağmen kazaların meydana geldiği ifade edilen açıklamada, kazalarda 96 kişinin öldüğü, 90 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Açıklamada, 9 günlük bayram tatilinin sonuna yaklaşılması nedeniyle dönüş yolculuğuna hazırlanan vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda tekrar uyarıldı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da, kazaların önlenmesi amacıyla 81 il valiliğine bir genelge gönderdi. Aksu, genelgede, sürücülerin araçlarında kış şartlarına uygun lastik kullanmalarını istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre son 5 yıldaki uzun tatillerde ölü ve yaralı sayıları şöyle:

1999 yılındaki 9 günlük tatilde 239 kişi öldü, 318 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

2000 yılındaki 4 günlük tatilde 78 kişi öldü, 177 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

2001 yılındaki 10 günlük tatilde 195 kişi öldü, 369 kişi yaralandı,

2002 yılındaki 4 günlük tatilde 59 kişi öldü, 160 kişi yaralandı.


KIRMIZI IÅžIK Ä°HLALÄ°

Kırmızı ışık ihlali
Antalya'da kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik kazasında 1 sürücü yaşamını yitirirken, 9 kişi yaralandı.


KARAYOLLARINDA SIKI KONTROL VAR


İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun valiliklere gönderdiği ve alınmasını istediği önlemlerden bazıları şöyle:


- Trafik ekipleri, 30 kilometreye bir ekip otosu düşecek şekilde görevlendirilecek.

 

-Trafik kontrollerinde, alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi kural dışı davranışları denetimine ağırlık verilecek.

Haberin Devamı

- Yorgun, dalgın, uykusuz araç kullanan sürücüler uyarılacak ve Bölge Trafik denetleme İstasyonları ve diğer dinlenme alanlarında dinlenmeleri sağlanacak.

 

- Video kameralı radarlı ekipler, 24 saat durmaksızın denetim yapacak.

 

- Trafik ekipleri, kabak veya aşınmış lastikle karlı buzlu yollarda araçların geçişine izin vermeyecek. Sürücüler mümkünse kar lastiği kullanacak veya zincir takacak.

 

- Bayram tatilinin sona ermesi ve dönüşlerin başlaması nedeniyle uzun yola çıkacakları uyaran yetkililer, emniyet kemerleri takılmasını, aşırı hız yapılmamasını, trafik işaret ve işaretçilerine uyulmasını özellikle vurguladılar.

 

SÄ°SE RAÄžMEN HIZ: 23 YARALI


Ankara'ya giden yolcu otobüsünün şoförü Turgut Başeğen, İstanbul Gaziosmanpaşa'da sis yüzünden yanlış girdiği keskin virajı hızla almak istedi. Devrilen otobüsteki yolculardan 23'ü yaralandı. Koltukların arasına sıkışan iki yolcudan üniversite öğrencisi Sabri Aybar kolunu kaybetti.

Haberin Devamı

 

AVCILAR'daki yazıhanesinden yolcu almak üzere İstanbul Büyük Otogarı'na gelen Nilüfer Turizm'e ait 16 KN 316 plakalı otobüs, saat 01.30'da yola çıktı. Otobüsün 53 yaşındaki şoförü Turgut Başeğen'in yoğun sis nedeniyle O-2 Otoyolu Gaziosmanpaşa kavşağında Ankara'ya gidiş yönünü kaçırdı. Çok keskin olduğu için sık sık kazaların meydana geldiği ve ‘‘kara nokta’’ olarak nitelenen Otogarı O-2 Karayolu'na bağlayan Edirne Sapağı'na girdi. Başeğen, hızla girdiği keskin virajda otobüsün kontrolünü kaybetti. Aydınlatmanın da yetersiz olduğu belirtilen yoldan çıkan otobüs, sol taraftaki toprak zemine yan yattı. Kazadan sonra hız kadranının 60 km'yi gösterdiği otobüste bulunan 33 kişiden 23'ü yaralandı.

Haberin Devamı

23 yaşındaki Sabri Aybar ise yaklaşık 45 dakika sol kolu koltukla kaporta arasında sıkışmış halde bekledi. İtfaiye ekipleri tarafıdan kurtarılan Aybar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Hemen ameliyata alınan Aybar'ın tamamen parçalanan kolu omuzundan kesildi. Sabri Aybar'la birlikte sağlık kontrolü için Ankara'ya giden 48 yaşındaki babası Cengiz Aybar da kazada yaralandı.

Ankara TED Koleji Basketbol Takımı oyuncusu Göker Akçınar ve Hacettepe Üniversitesi'nde muhasebe okuyan Sabri Aybar sol tarafa yatan otobüste sıkıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemicilik Fakültesi mezunu 22 yaşındaki Akçınar sıkıştığı yerden bacağını kurtaramayınca az önce kendisini yolcu eden ailesini aradı.

Tozkoparan'daki evlerine dönen Erol Akçınar eşi Göksel, hemen kaza yerine geldi. Akçınar Ailesi, sis engeli nedeniyle kaza yerine gelmekte güçlük çeken itfaiyenin oğullarını kurtarma çalışmalarını büyük heyecan içinde izledi. Gözyaşlarına hakim olamayan 47 yaşındaki anne Göksel Akçınar çocukları tarafından sakinleştirildi. Göker Akçınar'ın kurtarılmasından sonra Akçınar Çiti birbirlerine sarıldılar.

Yetkililer otobüsün toprak zemine devrildiğine dikkat çekerek ‘‘Yumuşak zemin kazanın daha acı bitmesini engelledi. Aksi halde ölen olabileceği gibi yaralıların sayısı da artabilirdi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!