Tatbikat iddiası: K. Irak için prova

Güncelleme Tarihi:

Tatbikat iddiası: K. Irak için prova
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 00:00

İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde gerçekleştirilen Efes 2007 tatbikatı senaryosuyla tartışma yarattı.

10 bin personelin katıldığı, etnik baskılara karşı sınır ötesi operasyon senaryosu üzerine kurulu tatbikatı, bazı çevreler Kuzey Irak provası olarak yorumlarken, bazı uzmanlar da şimdiye kadar olduğu gibi tatbikatın yine Yunanistan’dan kaynaklanabilecek bir tehdide karşı hazırlık olduğunu savundu.

Şimdiye kadar, hep iki ülke arasında yaşanan sınır ihtilafına dayanan Efes Tatbikatı senaryosu, bu defa insan hakları üzerine kuruldu. Bu değişikliğin nedeni hakkında yorum yapılmazken senaryoların bir ülke ile olan ilişkiler üzerine kurulmadığına dikkat çekildi. Kuzey Irak ya da Yunanistan’ı çağrıştıran senaryo özetle şöyle:

GÖÇE ZORLANIYORLAR

Kalyon Denizi’nde komşu olan iki ülke, mavi ve turuncu, uzun yıllardır savaşmamalarına rağmen aralarında zaman zaman sorunlar yaşıyor. Turuncu, mavi asıllı vatandaşlarına insan haklarına aykırı baskılar yapıyor, göçe zorluyor ve mavi ülkedeki terör faaliyetlerine destek veriyor. Turuncu ülkenin Midye Adası’nda yaşayan mavi asıllı vatandaşlarına baskıları sonucu çıkan olaylarda, çok sayıda mavi asıllı vatandaşın ölmesi, yaralanması ve birçoğunun göçe zorlanması üzerine mavi ülke konuyu Birleşmiş Milletler’e götürüyor.

Mavi ülkenin Kalyon Denizi’nde yaptığı bir tatbikat sırasında da iki ülkenin uçak ve sahil güvenlik botları arasında çatışma çıkıyor. Bu çatışmanın ardından turuncu ülkenin teröre verdiği desteği yok etmek ve bu konudaki kararlılığı göstermek için Midye Adası’na amfibi harekatı düzenleniyor."

Bileğini incitmiş

Tatbikatı izleyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un sol bileğinin sarılı olduğu dikkati çekti. Başbuğ, tatbikatın dünkü bölümüne sargıları çıkarılan bileğine bu kez atel denilen özel bileklik takılmış olarak geldi. Başbuğ’un bileğinin spor yaparken incindiği bilgisi verildi.

Askeri sır yasağı

ERDOĞAN ve komutanlar Gemlik Firkateyni’nde HAVELSAN sorumluğunda geliştirilen, "Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi GENESİS" hakkında bilgi aldılar. Basın mensuplarının görüntü almasına askeri sır gerekçesiyle izin verilmedi. GENESİS sisteminin yetenekleri tatbikat sırasında 2 F-16 savaş uçağının da rol almasıyla gösterildi.

Seçkin Gözlemci Günü
/images/100/0x0/55eae7d6f018fbb8f89e3e04


DEVLETİN zirvesi dün de Denizkurdu 2007 tatbikatı için tatbikatın sancak gemisi Kemalreis Firkateyni’nde buluştu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki soğuk rüzgárlar dün de esmeye devam etti. Sezer ve Erdoğan tatbikat boyunca hiç konuşmadı.

Tatbikatın "Seçkin Gözlemci Günü" dün icra edildi. Sabah Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Meltem hücumbotu, Amasra mayın avlama gemisi ve Gemlik Firkateyni’ni ziyaret ettiler. Erdoğan ve komutanlar Amasra mayın avlama gemisinde bir mayının yerinin tespit edilmesi ve imhasına tanık oldular. Buradan Kemalreis Firkateyni’ne çıkıldı. Denizci montu giyen Erdoğan bindikleri geminin şapkasını takarken Büyükanıt ise bahriye üniforması giydi. Cumhurbaşkanı Sezer helikopterle Kemalreis Firkateyni’ne indi.

Tatbikatta sırasıyla aynı anda seyir halindeyken Yarbay Kudret Güngör akaryakıt gemisinden Sancak gemisi Kemalreis ve Salihreis’e yakıt ikmali yapıldı. Daha sora gemiler denizde ikmal posta çantası aldılar. Kemalreis Firkateyni’nde yenen öğle yemeğinde gözlemcilere Bahriyeli balık (levrek), salata, balık çorbası, zeytinyağlı enginar ve kalyon helva ikram edildi. Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Sezer köprü üstüne çıktı ve tatbikatın sona erişini simgeleyen donanma unsurları tören geçişini kabul etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!