Tarımsal alana üniversite planına yürütmeyi durduma

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal alana üniversite planına yürütmeyi durduma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 10:20

İZMİR 5. İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Menemen ilçesi Seyrek’te onayladığı, Gediz Üniversitesi’nin mevcut kampüsünün yanındaki 25 hektar araziyi tarımsal alandan çıkaran ve üniversite alanı yapan plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seyrek’de tarımsal alanların korunmasına yönelik bir davanın ilk aşamasını kazandı. Gediz Üniversitesi’nin Seyrek’teki binalarının bitişiğinde bulunan 25 hektarlık araziye, kampüsü genişletmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na; önce 1/1000 ve 1/5000, daha sonra ise 1/25000 ölçekli planlarını onaylattığı değişiklikle, mevcut planlardaki tarımsal alan üniversite alanı oldu. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu plan değişikliklerine karşı dava açtı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu ve bilirkişi raporu doğrultusunda, Bakanlığın onayladığı plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Seyrek’teki 25 hektarlık alanı üniversite yeri olarak belirleyen ve yoğunluğu emsal 1 olarak tespit eden planlar, bu kararla hayata geçemedi. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını tarım dışı kullanımda kamu yararı olduğuna yönelik bir kararın bulunmaması, tarımsal bütünlük ve yeşil kuşağa uygun olmaması nedeniyle verdi.

Büyükşehir Belediyesi, mevcut imar planlarında kentin kuzeyinde ayrılmış üniversite alanı olduğunu, tarımsal alanlara yönelik değişikliğin uygun olmadığını belirtti. Yürütmenin durduğu planlarla ilgili dava, iptal istemiyle devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!