Tarikat kendini kolay anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Tarikat kendini kolay anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 00:00

CHP Parti Meclisi’nin en önemli isimleri arasında gösterilen Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi üyesi Doç. Dr. Muhammed Çakmak, CHP’nin yeni ‘dini dili’ni, “Kaderci anlayış yıkılacak, tarikat ve cemaatler kendilerini daha rahat ifade edecek” sözleriyle özetledi. Çakmak CHP’nin anlayışını şöyle aktardı:

Haberin Devamı

Fakirlik kader değil

Yoksul muhafa-zakârlara, kaderciliğin bir dini öğreti olmadığını anlatacağız. Yani ‘Senin fakirliğin senin kaderin değil, kardeşim. Tanrı senin yoksul olmanı istediği için yoksul değilsin’ diyeceğiz. Yoksullar, adaletsiz gelir dağılımının, yanlış ekonomik politikaların bir sonucu olarak yoksul. Bunu dinle imanla alakası yok. Sen kaderini değiştirecek bir politik, siyasal yapının içinde konumlanmalısın. Bunu içeren çok argüman hazırladık.

Tarikat, cemaat ayrımı yok

Tarikatlara ve cemaatlere yönelik bir ayrım yapmayacağız. Topluma bütün olarak bakacağız. Adam kendini nasıl ifade ediyorsa etsin. İnanan, inanmayan herkesin özel inanç dünyası bizim için saygıdeğer olacak. İnsanların halkla ve kamuyla ilişkilerinde bir hata yoksa özel yaşamı bir başkasının özel yaşamını tehdit etmiyorsa sorun yok. CHP iktidarında tarikat ve cemaatler kendilerini daha da rahat ifade edecekler. Temel çizgimiz, ‘Ötekinin yaşam, inanma, konuşma hakkını incitmeyen bir tavır takınıldığı müddetçe herkes azizdir, herkes kutsaldır, herkes hürmete layıktır.’

Dindarlığa teminat

Haberin Devamı

Herkesin özgürce bireysel dindarlığını yaşamasının CHP olarak teminatı olacağız. Türkiye’yi Batılılaştırmış, modernleştirmiş bir parti, 2010 yılının dünyasında kendi toplumu içindeki özel, dini yaşam alanları içinde bulunan kesimlere farklı bakabilir mi? Böyle bir ilkelliği yapabilir miyiz biz?

Muhafazakârlar korkmasın

Muhafazakâr zenginlik yeni bir süreç; neredeyse 10 yıllık. Bu yeni süreç, kendi kaosunu da barındırıyor. Endişeler, korkular var; ‘Acaba, farklı bir politik süreç başlar da durumumuz sıkıntıya girer mi?’ endişesi. Biz bunun da teminatı olacağız. Muhafazakâr zenginleşmiş sınıfa, ‘Senin bu dünyanda tahribat yaratacak, ekonomik düzenini bozacak bir saldırıya muhatap olmayacaksın’ diyeceğiz. Bizim demokrasi anlayışımızda kimseyi öteki kabul etmeyeceğiz. Bu ülkenin bütün çocukları özgürce ekonomik teşebbüslerini yürütecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!