Tarihi kentin korsan otoparkı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kentin korsan otoparkı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sıddık Erdoğan ve eski ortağı Osman Asilsoy, Süleymaniye'de dev bir otopark inşaatını sürdürüyor. Otoparkın yapıldığı arazide ahşap tarihi evler yıkıldı, inşaata başlandı. Belediye inşaatı birkaç kere mühürledi, ama kulak asmadılar. Hatta zabıtaya bile saldırdılar.

Tarihi Yarımada'nın yayalaştırılıp müzekent olarak düzenlenmesi tartışmaları sürerken Süleymaniye'de, sekiz dönümlük arazi üzerine İstanbul'un en büyük otoparkı yapılıyor. İnşaat alanı içinde bulunan, çok sayıda tarihi Süleymaniye evinin dozerlerle yıkıldığı tespit edildi. Belediye ve Anıtlar Kurulu'nun izni alınmaksızın yapılmaya başlanılan kaçak otoparkın üç katı bitmiş durumda. Eminönü Belediyesi'nin 6 Mayıs 1999'dan bu yana binayı beş kez mühürlemesine rağmen inşaat çalışmaları gece gündüz sürüyor. İnşaat çevresinde gece nöbeti tutan belediye zabıtalarının tehdit edildiği, bina sahibi Sıddık Erdoğan'ın adamları olduğu belirtilen 20-30 kişilik bir grubun görevlilere saldırdığı öne sürülüyor.

Bu arada otopark inşaatı alanı içinde kalan ve Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na ait olan 205 metrekarelik alanın da Sıddık Erdoğan'ın eski ortağı Osman Asilsoy tarafından İl Özel İdaresi'nden 15 yıllığına kiralandığı ortaya çıktı. Asilsoy Kültür ve Eğitim Vakfı (AKEV) Başkanı olan Osman Asilsoy, kiralamayı bu vakıf kanalıyla yaptı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve kaçak otoparkın çevresinde yaşayan işyeri sahipleri, eski ortağı Sıddık Erdoğan'a ait olan büyük otoparkın asıl sahibinin de Osman Asilsoy olduğu görüşünde.

Asilsoy ve Erdoğan ise, bu yapıya ortak olmadıklarını, ticari ilişkilerinin 9 Mart 1998'de bittiğini söylediler. İki ‘‘eski ortağın’’ ifadelerine göre, Süleymaniye, Tavanlı Maslak Sokak, Sarı Beyazıt Camii Sokak ve ve Sarı Beyazıt Çıkmazı ile Mimar Sinan İlköğretim Okulu arasında kalan 506 ada, 10-11-12-13-14-17-25-26-27 ve 28 parsel numaralı yere kurulmaya başlanılan kaçak otopark alanı, Asilsoy ve Erdoğan ortak olduğu sırada satın alınmış. Ortaklığın bittiği tarihte ise Asilsoy kendi hisselerini Erdoğan'a devretmiş. Bu tarihten sonra da hiçbir ortak iş yapmamışlar. Erdoğan ve Asilsoy'un ifadeleri böyle ama kaçak otopark alanının bitişiğinde bulunan okul bahçesinin kiralanmasına dair resmi evrakta yaptığımız incelemede durumun böyle olmadığı anlaşılıyor.

İlkokulun altını aldılar

İl Özel İdaresi ile AKEV arasında yapılan protokol ile otopark alanı içinde bulunan okula ait 205 metre karelik alan 26 Nisan 1999 tarihinde İl Özel İdaresi tarafından AKEV'e kiralanmış. AKEV, ‘‘bila bedel’’ yani bedelsiz olarak kiraladığı bu alanın altına üç katlı bir iş merkezi yapacak, üstüne ise okul için bir spor salonu inşa edecek. Herşey buraya kadar gayet normal görünüyor. Yani, kültür ve eğitim amaçlı kurulan bir vakıf, bir eğitim kurumunun alanını kiralayarak burada çocuklar için bir spor salonu yapacak, öğrenciler de bu sayede karda kışta okulun küçük bahçesinde spor yapmaktan kurtulacak. Binanın altına ise, vakfın hayır işlerini sürdürmesi için gelir temin edebileceği bir iş merkezi inşa edilecek. Ama protokolün ikinci maddesinde gerçek niyetin hiç de böyle olmadığı anlaşılıyor. Bu maddede aynen şu ibareler yer alıyor:

‘‘Asilsoy Kültür ve Eğitim Vakfına verilen bu kullanım hakkı sadece 10 ve 28 parsel sahibine, idarenin izni alınmak suretiyle devredilebilecektir.’’

10 ve 28 parselin sahibi ise, Osman Asilsoy'un eski ortağı olan Sıddık Erdoğan. Bir tarafta Erdoğan'ın olan 10 parsele yayılan otopark inşa edilirken aynı tarihte AKEV'e ait ‘‘spor salonu’’nun yapımına başlanıyor. Yasa ve kural tanımaksızın başlatılan otopark, yasal kılıfına uydurulup devletten kiralanmış bir başka alanla genişletiliyor. Otoparkın sahipleri, alanın genişletilmesi sırasında o denli fütursuz davranmışlar ki, Sarı Beyazıt Çıkmaz Sokağı'nın büyük bir bölümü, otopark binası tarafından yutulmuş.

Mühürleri söktüler

Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Aksu, binanın tam beş kez mühürlendiğini, inşaat sahiplerinin mührü sökerek şantiyedeki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Aksu, mühürün sökülmesinden ötürü suç duyurusunda bulunduklarını, 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ile Eminönü Kaymakamlığı'na yazı yazdıklarını belirtti. Kaçak inşaatteki denetimleri sıklaştırmaları üzerine çalışmaların geceleri sürdüğünü söyleyen Aksu, zabıtaların inşaat çevresinde gece nöbeti tuttukları ifade etti. Aksu, bir geceyarısı otoparkın çevresinde nöbet tutan zabıtalara 20-30 kişilik bir grubun saldırdığını ifade etti.

Kaçak otopark alanına gittiğimizde şantiyede çalışmaların hızla devam ettiğini gördük. Üçüncü kattaki inşaat sürerken Tavanlı Maslak Sokak'ta bulunan bodrum katının otopark olarak işletmeye açılmış olduğunu tespit ettik. Tarihi evleri, sokakları ve okul bahçelerini yutan, Mimar Sinan'ın şaheseri Süleymaniye Külliyesi'nin hemen yanında, kanunsuz ve kuralsız bir şekilde kendine yer açan yeni otoparkımız hizmete açılmıştır: İlgililere duyurulur...

Otoparkın sahibi: ‘Evler sobalıktı’

Süleymaniye'deki dev otoparkın sahibi Sıddık Erdoğan, arazide birkaç tane ‘‘tahta ev’’ olduğunu, bu evlerin de çökmek üzere bulunduğunu, hiçbir işe yaramayacağını olduğunu söyleyerek, yıkıp yerine otopark yaptığı tarihi ahşap evleri ‘‘sobalık’’ olarak değerlendirdi. Erdoğan orada ‘‘modern’’ bir otoparka ihtiyaç olduğunu, her yere de tarihi diyerek bir yere varılamayacağını söyledi. Modern otopark işletmeye açılınca sokakların otomobillerin işgalinden kurtulacağını ve semtin rahatlayacağını ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!