Tarihi 3 mesaj

Güncelleme Tarihi:

Tarihi 3 mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 01:28

Başbakan Erdoğan, 3 bakan ve güçlü bir danışman ekibini yanına alarak dün aydınların karşısında üç tarihi mesaj verdi.

Haberin Devamı

 ‘Şiddet eylemi sahipleri’

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 3 bakan ve güçlü bir danışman ekibini yanına alarak dün aydınların karşısına geçti. Erdoğan, yarınki Diyarbakır gezisi öncesinde üç tarihi mesaj verdi:

Evet bir Kürt sorunumuz var

Bunlarla yüzleşmeye hazırız

Adam yerine konulacaksınız

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Tarım Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere kameraların karşısına 12 kişilik bir heyetle oturan Erdoğan, verdiği mesajlarda da, Güneydoğu sorununa yeni yaklaşımının ipuçlarını sergiledi.

YENİ BEYAZ SAYFA

Yeni ve beyaz bir sayfa açtık’ diyen Erdoğan, sorunun adını ‘Kürt sorunu’ koydu. Erdoğan,Türkiye’nin bir Kürt sorunu vardır. Bu sorunla yüzleşecek özgüvenimiz ve demokratik cesaretimiz de vardır. Ama bu sorunun teröre alet edilmesini asla kabul edemeyiz’ dedi.

DAHA ÇOK DEMOKRASİ

Geçmişte yapılan idari ve siyasi yanlışların varlığını da kabul eden Erdoğan, bundan sonraki siyasetinin formülünü de açıkladı:

‘Daha çok demokrasi, daha çok refah.’

Erdoğan,
terör karşısındaki tutumunu da, ‘Bir toplumsal sorunu bahane ederek şiddete başvurmak ya da şiddet ortamını meşru göstermeye çalışmak hiçbir şekilde kabul edilemeyecek yaklaşımdır’ diyerek açıkladı. Erdoğan, sorunlara değinirken, ‘Bütün bunları bir şartla konuşuruz. Çözüm anayasal devlet ve demokratik cumhuriyet içinde olacaktır. Şu konuda da kararlıyız. Ne olursa olsun demokratikleşmeden geri adım atmayacağız’ diye konuştu.

SÜRE KISITLAMASI YOK

Kameralara kapalı bölümde sözü aydınlara bırakan Erdoğan, aydınların önerilerini dikkatle dinledi ve not aldı. Öğleden sonraki programını buluşmaya ayıran Erdoğan, konuşmalarda süre kısıtlamasına gitmedi. Aydınlar yaklaşık 3 saat boyunca görüşlerini anlattılar.

DEHAP’LI BAŞKAN’LA GÖRÜŞTÜM

Aydınların ardından yeniden sözü alan Başbakan Erdoğan, ‘DEHAP’lı belediye başkanıyla görüşün’ önerisine yanıt verdi. ‘Ben belediye başkanlığı yaptığım dönem içinde hiçbir başbakanla görüşememiştim. Benim paralarımı kestiler. Bu yüzden bunun acısını biliyorum’ diyen Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’nın randevu talebine olumlu karşılık verdiğini ve görüştüğünü söyledi.

TÜRKİYE KARDEŞLİĞİ

Kucaklaşma ortamının yaratılacağını söyleyen Erdoğan, ‘Anadolu kardeşliği’ sözünün yeterince kuşatıcı olamadığını vurguladı, ‘Biz buna Türkiye kardeşliği demeliyiz. Türkiye kardeşliği kuşatıcıdır’ dedi. Erdoğan, ‘Diyarbakırlı bir genç ‘Adam yerine konduğumuzu hissedelim yeter’ demiş. Bunu göreceksiniz. Diyarbakırlı, hem üslubumuzla hem de uygulamamızla adam yerine konulduğunu hissedecek’ diye ekledi.

Diyarbakır’a ‘pozitif ayrımcılık’ sözü

BAŞBAKAN Erdoğan,
yarın gideceği Diyarbakır’da, Güneydoğu’nun geri kalmışlığını ortadan kaldırabilmek için ‘pozitif ayrımcılık’ yapılacağı mesajını verecek. Erdoğan, yakın çevresine şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Türkiye vatandaşı olan herkes birdir, aynıdır. Birinin diğerine üstünlüğü yoktur. İşsizliği, yoksulluğu, geri kalmışlığı ortadan kaldıracağız. Bunun için gerekirse pozitif ayrımcılık da yapacağız.’

‘Kürt realitesini tanıyoruz’ demişti

1991
yılında DYP-SHP hükümeti sırasında Başbakan Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, bakanlar ve komutanlar devletin Güneydoğu’da halkın yanında olduğu mesajını vermek için bölge gezisine çıktılar. Demirel gezide gazetecilerle yaptığı sohbetinde ‘Türkiye’nin birliğini, farklı kökenlerden gelenlere eşit davranarak koruyabilir’ ve ‘Kürt realitesini tanıyoruz’ demişti. Demirel bu realiteyi tanımanın ‘ülkenin birliğini muhafazaya mani olmadığını’ da söylemişti.

Diyarbakır’da bu şiiri okuyun

İHD’
den istifa eden yazar Adalet Ağaoğlu, görüşme sırasında yanında getirdiği Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şiirini okudu. Şiir metnini Başbakan Erdoğan’a veren Ağaoğlu, ‘Bu şiiri Diyarbakır’da okumanızı istiyorum’ dedi. Erdoğan da okuyacağını söyledi. İşte o şiir:

MEMLEKET İSTERİM

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikayet ölümden olsun.

Cahit Sıtkı Tarancı

Aydınlar şunları önerdi

Diyarbakır gezisinde DEHAP’lı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’yla temas kurun.

Terörle Mücadele Yasası yeniden gündeme gelmemeli.

OHAL düşünülmemeli.

Demokratikleşmeden vazgeçilmemeli.

Kendilerini sistem dışı hisseden unsurları sistemin içine alacak açılımlar yapın.

Güvenlik özgürlük dengesinde ağırlığı özgürlüğe verin.

Kürt sorunuyla PKK’nın özdeşleştirilmesi anlayışına son verilmeli.

Kürt siyasi hareketi çoğulculaştı. Alternatif örgütlenmelerin önü açılmalı.

Görüşmeye katılanlar

AYDINLAR
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, yazar Adalet Ağaoğlu, gazeteci-yazarlar Ali Bayramoğlu, Ahmet Hakan Coşkun, Oral Çalışlar, Mustafa Karaalioğlu, Nuray Mert, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Yılmaz Ensaroğlu, Osman Kavala, Tayfun Mater, Hakan Tanmaz.

HÜKÜMET
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, milletvekilleri Ömer Çelik, Hüseyin Besli, İhsan Arslan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hasan Fendoğlu, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanı Vahit Bıçak, Başbakan Danışmanları Nabi Avcı, Yalçın Akdoğan ve Akif Beki.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!