Tarihe gömülen bir meslek: haratlık

Güncelleme Tarihi:

Tarihe gömülen bir meslek: haratlık
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2001 14:48

Gelişen teknolojiyle birlikte bir çok meslek de tarihe gömülüyor, pek çok zanaatkar kepenk indiriyor. Bunlardan biri de ahşap mutfak eşyaları yapan haratlar. Gaziantep'in son harat ustalarından Mehmet Nacaroğlu, hanımların artık metal ürünleri tercih etmesinden dolayı sadece fırın küreği, ekmek tahtası ve oklava yaptığını anlatıyor.

Haberin Devamı

El emeği, sabır ve maharetle ahşap mutfak ürünleri yapan haratlar, ev hanımlarının metal ürünleri tercih etmeleri nedeniyle kepenk kapatıyor.  

Harat Mehmet NacaroÄŸlu, olumsuz ekonomik koÅŸullara karşın iÅŸyerini açık tutmaya çalıştığını belirterek, ''Gaziantep'te bir zamanlar 100'üaÅŸkın haratın bir arada çalıştığı çarşılar vardı. Geriye 6-7 kiÅŸi kaldık'' dedi.Â

Haratlığın, emek, bilgi ve beceri gerektirmesine karşın ekonomik getirisi az bir meslek olduğunu anlatan Nacaroğlu, ''Bu mesleği dedem babama, babam da bana miras bıraktı. Ata mesleği, ama artık karın doyurmuyor'' diye konuştu.  

NacaroÄŸlu, kentteki pide fırınlarına ''fırın küreÄŸi'' yaparak iÅŸyerini açık tutabildiÄŸini, ekonomik olanaksızlık nedeniyle kalfa ya da çırak çalıştıramadığını ifade etti.  Satın aldığı keresteyi iÅŸleyerek fırın küreÄŸinin yanı sıra ekmek tahtası, oklava, tuzluk, tepsi, havan gibi mutfak ürünleri imal ettiÄŸini belirten NacaroÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:  ''EkmeÄŸe zam yapılması kararından sonraki birkaç gün ekmek tahtası, oklava satın alanlar artıyor. Sonraki günlerde yine müşteriyi mumla arıyorum. Müşterilerimi köylerde ve kentin kenar mahallelerinde yaÅŸayan aileler oluÅŸturuyor. AhÅŸap mutfak ürünleri yoÄŸun emek harcanarak imal edilmesine karşın metal ürünlere oranla daha ucuz ve daha saÄŸlıklı.''Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!