Tarih sinemayla buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Tarih sinemayla buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası Sinema- Tarih Buluşması başladı. Tarihsel bilincin, geniş kitlelere hitap eden bir sanat dalı olan sinema aracılığıyla yaygınlaştırılmasını amaçlayan etkinlik, 10 Aralık tarihine kadar sürecek.

1. Uluslararası Sinema- Tarih Buluşması kapsamındaki film gösterimleri Beyoğlu'nda Alkazar, Beyoğlu, Aksanat, Akademi İstanbul, Borusan Kültür Merkezi ve Bilgi Üniversitesi salonlarında yapılacak. Festival kapsamında ulusal ve uluslararası yarışmalar da düzenlenecek. Panel, söyleşi, seminer ve sergiler de festivalin yan etkinliklerinden.

Festivalin ana teması Bir Çağdaşlaşma Projesi Olarak Türkiye Cumhuriyeti. Bu çerçevede, Cumhuriyet'in kuruluş ve gelişme sürecinin çeşitli aşamalarını yansıtan yapıtların yanısıra dünyanın çeşitli ülkelerindeki aydınlanma süreçlerini konu alan filmler gösterilecek.

Kurtuluştan Cumhuriyet'e adlı bölümde Ziya Öztan'ın Kurtuluş adlı filmi ilk kez sinema gösterimine sunulacak. Muhsin Ertuğrul'un Bir Millet Uyanıyor, Osman Seden'in Düşman Yolları Kesti, Ersin Pertan'ın Kurt Kanunu bu bölümde yeralan filmler arasında.

Sinema ve Politika bölümünde tarih konulu belgesel filmler yarışacak. Bu bölümde dünya siyasetinin ünlü liderlerinin hayat öykülerini yansıtan filmler gösterilecek. Opus Dei: Uzun Yürüyüş, Federico Garcia Lorca, Saygonlu Başkan, Tito ve Stalin: İstisna ve Kural bu bölümün dikkat çekici filmlerinden.

Ustalara Saygı bölümü, doğumunun 100. yılı nedeniyle Sergei Eisenstein ve İtalyan yönetmen Gianfranco Mingozzi'ye ayrıldı. Çağımızın Tanığı Sinema bölümünde çağımızın önemli tarihi olaylarına usta yönetmenlerin bakışıyla yansıtan filmler gösterilecek.

Yakın tarihin önemli bir dönüm noktasını oluşturan 1968 olayları, Sinemada 68 Esintisi bölümünde bir kez daha ele alınıyor. Alain Tanner, Lucian Pintilie, Jean Luc Godard, Jiri Menzel, Claude Lelouche bu bölümde filmleri gösterilecek yönetmenlerden bazıları.

İnsan Hakları Beyannamesi'nin 50 Yılında İnsan Hakları ve Sinema bölümünde ise çeşitli ülkelerdeki insan hakları sorunlarını konu alan filmler yeralıyor. Kadının İnsan Hakları başlıklı alt bölümde ise kadın yönetmenlerin kadın sorunlarına bakışını yansıtan filmler yeralıyor.

Carlos Saura'nın Ay Carmela, Patrice Leconte'un Gülünç, Peter Duncan'ın Devrim Çocukları ise Sinemada Tarih Yorumları başlıklı bölümde gösterilecek filmlerden bazıları.

Festival kapsamında sinemanın tarihle ilişkisini konu alan paneller ve seminerler de yeralıyor. Cumhuriyet Tarihine Bir Bakış: İnönü Belgeseli başlıklı seminer bugün saat 15.00'te yapılacak.

Festivalin, Uluslararası Uzun Metrajlı Kurmaca Film Yarışması'nda tarihsel temaları işleyen ve son üç yılda üretilen filmler yarışacak. Kazananlara ödülleri 9 Aralık'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen bir törenle verilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!