Tarhana gibi çorbaları muhafaza etmenin geleneksel yöntemi hangisidir? Tarhana tarifi

Güncelleme Tarihi:

Tarhana gibi çorbaları muhafaza etmenin geleneksel yöntemi hangisidir Tarhana tarifi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2018 17:34

Çorbalar kış aylarının vazgeçilmezidir. Üzerinde dumanı tüten bir kase tarhana çorbası, hastalıkta sağlıkta çoğumuzun gözdesidir. Kışlık kiler hazırlığı yaparken tarhana gibi çorbaları muhafaza etmenin geleneksel yöntemi kurutmaktır. Peki, tarhana nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Tarhana çorbası, Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen çorba çeşididir. Kökeni olarak Türklerin Orta Asya kolu düşünülmektedir. Tarhanayı muhafaza etmenin geleneksel yöntemi kurutmaktır. İşte, adım adım tarhana tarifi

MALZEMELER

1 kilogram kuru soğan - 500 gram salçalık kırmızıbiber - 500 gram acı kırmızıbiber - 1 demet dereotu - 1 demet nane - 1 demet maydanoz - 4 diş sarımsak - 1 kilogram domates - 1 kilogram yoğur - 8 kilogram un

YAPILIŞI

İlk olarak domatesin çekirdeklerini ayıklayın ve kabuklarını soyun. Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Soğanı da robottan geçirip pişirin, sarımsağı ezip soğana ekleyin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin.
Ateşten aldıktan sonra 1 kilo yoğurdu karıştırarak ekleyin. Kıvamlı bir hamur haline gelene kadar un ekleyin. 8 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Hamur kıvamına gelince üstünü bir bezle örtün ve 2 gün mayalanmaya bırakın ama arada hamuru karıştırın. Mayalandıktan sonra parçalar halinde bir örtünün üzerine serin ve kurumaya bırakın. Tarhana kurudukça daha küçük parçalara bölün. Kıvamı uygun hale gelince robotta un haline getirin, birkaç gün gölgede bekleterek iyice neminin kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun.

 

BAKMADAN GEÇME!