Tapuları siliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Tapuları siliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2003 01:56

Peşmergeler Türkiye'nin ‘‘Kırmızı çizgiler’’ini aşıp, dün Kerkük'e girdi ve ilk iş olarak tapu ve nüfus dairelerini yağmaladı. Bunun üzerine ABD birlikleri kente girerek güvenliği sağladı. IKYB Lideri Celal Talabani ise, CNN Türk'teki 32. Gün Programı'na telefonla katılarak, ‘‘Bugün Kerkük'ten çekileceğiz’’ dedi.

Ankara'nın korktuğu başına geldi ve Amerikan birliklerinin desteğindeki Kürt peşmergeler, dün stratejik petrol kenti Kerkük'e girdi ve ilk iş olarak nüfus ve tapu daireleri yağmalanarak tüm kayıtlar silindi. ABD'nin verdiği güvenceler, Kürtlerin verdiği sözler bir anda unutuldu ve Türkiye'nin çizdiği ‘‘kırmızı çizgiler’’ dün Kerkük'te peşmergeler tarafından aşıldı. Peşmergeler Kerkük'e girip, denetimi ele alırken, ABD birlikleri de kentin çevresindeki stratejik noktalara mevzilenerek güvenliği sağladılar. Bu sırada, bir başka kaygı verici gelişme daha yaşandı ve devlet daireleri, özellikle de tapu ve nüfus daireleri yağmalanırken, tüm resmi evraklar alındı. Bu durum Türkmen nüfusun varlığını ve mülkünü koruması açısından büyük kaygı uyandırdı.

ABD GÜÇLERİ KERKÜK'TE

Mesut Barzani'ye bağlı Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) peşmergelerinin, Amerikan 173. hava indirme tümenine bağlı birliklerin desteğinde Musul'a 10 kilometre kadar yaklaştığı sıralarda, Süleymaniye'den Kerkük'e yürüyen Celal Talabani'ye bağlı Irak Kürdistan Yurtsever Birliği (IKYB) peşmergeleri dün öğle saatlerinde Kerkük'e girdi. Hemen ardından IKDP peşmergeleri de Kerkük'e gelerek, IKYB peşmergeleriyle birlikte kentin denetimini ele geçirdi. Yağmalamanın öncülüğünü, Erbil ve Süleymaniye'den getirilen Kürtler yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan Tümgeneral Stanley McChrystal, özel Amerikan kuvvetlerinin IKYB ve IKDP'ye bağlı peşmergelerle beraber Kerkük'e girdiğini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, ‘‘Türkiye'nin endişelerini anlıyoruz. Kerkük, Amerikan kontrolü altında olacak’’ dedi.

TALABANİ: ÇEKİLECEĞİZ

IKYB Lideri Talabani dün gece CNN Türk'te M.Ali Birand'ın sunduğu 32. Programı'na telefonla katılarak, Kerkük'teki peşmergeleri bugün geri çekeceklerini açıkladı.

Doğan Haber Ajansı ve CNN Türk ekibi Kerkük'ün, peşmergelerin eline geçişi ve yaşanan kargaşayı, canlı yayınla dünyaya ilk duyuran yayın kuruluşları oldu.

İşgal sevinci

ABD desteğindeki Peşmergelerin dün sabah girdiği Kerkük'te tam bir bayram sevinci yaşanıyor. Kadın ve erkek peşmergeler şarkılar söyleyip, sokaklarda zafer turu atıyor. Kerkük'e uzanan Hanekin yolunda üniforması, tüfeği, alnına taktığı bandıyla tepeden tırnağa, saçından topuğuna bir kadın peşmerge dikkati çekiyor.

Barzani’nin sorgu timleri

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani, Kuzey Irak'taki Kürt gruplar arasında en fazla silahlı adama sahip. Erbil'den Musul'a yürüyen Barzani peşmergeleri dünden itibaren Celal Talabani güçleriyle birlikte Kerkük'te denetimi ele geçirdi. Kerkük'e IKDP ağırlığını hissettirmek için sevkedilen Barzani'nin maskeli operasyon ve sorgu timlerini ilk kez DHA görüntüledi. Özel eğitimden geçirilen bu timlerde görev alanların çoğu Arapça da biliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!