Tapınak Şövalyeleri İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Tapınak Şövalyeleri İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2010 00:00

Atlas Tarih Dergisi, bomba gibi bir haberle piyasaya çıktı. Dergi, ilk sayısında tarihin en gizemli tarikatlarından Tapınak Şövalyeleri”nin İstanbul”daki gizli mabedinin öyküsünü yazdı.

Kudüs’te kendilerine ait bir mabet ve birçok yapı inşa ettikten sonra bazıları Akdeniz üzerinden Avrupa’ya dönen tapınak şövalyelerinin bir kısmı da İstanbul’a kadar gelerek Galata’yı çevreleyen surların hemen dışında İstanbul’daki ilk mabedlerini inşâ etmişlerdi.
Tapınak Şövalyeleri’ne ait olduğu söylenen eski merkezin yerinde şu anda, 13. yüzyılda Fransisken mezhebini kuran Aziz Fransis’e bağlı keşişler tarafından 1678’de yaptırılan bir kilise ve bir buçuk asırlık tarihî Santa Maria Hanı yükseliyor.

Tapınak şövalyelerinin İstanbul’daki merkezinin son izleri asırlar önce ortadan kalksa da, bölge şu anda mason teşkilâtı için en önemli yerlerden.

Osmanlı döneminde kurulduğunda “Maşrık-ı Azam-ı Osmanî” ismiyle bilinen ve 2009’da 100. yılını kutlayan Türkiye Büyük Locası’nın merkezi, Beyoğlu’nda, bugün “Nur u Ziya Sokak” olarak bilinen eski Leh (Polonya) Sokağı’ndaki bina. Tesadüf müdür bilinmez, kurumun yeni merkezi Tapınak Şövalyeleri’nin eski mabedinin yüz metre uzağında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!