Tapeler şerh'te

Güncelleme Tarihi:

Tapeler şerhte
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 01:06

Her aşaması tartışmalı olan TBMM Soruşturma Komisyonu, 6 aylık sürecin sonunda raporu teslim günü de olaylı geçti.

Haberin Devamı

5 Mayıs’ta kurulan ancak AK Parti’nin üyeleri geç bildirmesi nedeniyle 9 Temmuz’da görev başı yapan komisyon, tatil süreleri dışında 4 ay çalıştı ve görev süresi dün gece sona erdi. CHP’li üyeler ile MHP’li üye, karşı oy yazılarını teslim ettikleri mesai saati sonuna kadar raporu alamadılar.

KANUNSUZLUK TİYATROSU

CHP Milletvekili Erdal Aksünger, “Belki Meclis tarihinde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor. Tüm kanunsuzluklar bir tiyatro şeklinde oynanıyor. Tiyatronun sonuna geldik. Raporla ilgili bilgi alamamamız bu komisyonun nasıl çalıştığını gösteriyor” diye tepki gösterdi. CHP’li üyeler karşı oy yazılarını verdikten sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret ederek Komisyon Başkanlığı’nı yeniden şikayet ettiler. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise tape’lerin imhasıyla ilgili dün akşam “Hukuka uygun bir şey yapacağız” dedi.
MHP üç klasörden oluşan 701 sayfa, CHP de 233 sayfalık muhalefet şerhi verdi. CHP’li üyeler, komisyonun imhaya karar verdiği tape’lerdeki konuşmaları tarihi kayda geçirmek amacıyla muhalefet şerhlerine aldılar. CHP’li Aksünger, “Ne verdiysek basmak zorundalar, raporu tasnif edemezler. 17-25 operasyonunun tek ortak noktası var o da TÜRGEV. Oraya dokunabilecek konular var. Bunların asıl derdi o. Korku da buradan kaynaklanıyordur” dedi.
CHP Milletvekili Osman Korutürk de “4 bakan için rüşvet ve maddi menfaat karşılığı görevlerini kötüye kullandıkları konusunda kesinin üstünde şüpheye sahip olduğmuzu bildirdik” dedi.

Haberin Devamı

KAYIP SAYFA 1 NUMARAYA AİT

CHP’nin karşı oy yazısında tüm olaylar, 17-25 Aralık operasyonunda elde edilen deliller, tape’ler ve olay örgülerinin bazı bölümleri şöyle:
“Bu güne kadar bu fezlekelerde yer alan konuşmaların dublaj, montaj olduğunu söyleyen AKP yöneticileri İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun verdiği ‘Tapeler orjinaldir’ belgesini açıklamak zorundadırlar. Hatta bu gelen belgelerin 1 ve 2’nci sayfası bulunmamakta, 3’üncü sayfadan başlamaktadır. Yoksa bu sayfalar ‘bir numaraya mı aitti?’

DOSYADAKİ MİKTARLAR

Zafer Çağlayan’a gönderildiği anlaşılan 10 farklı para tesliminde toplam 23 milyon 989 bin 500 avro para gönderildiği anlaşılmıştır. Rıza Sarraf’ın, Muammer Güler’e ulaştırılmak üzere (Vatandaşlık için Mohammed Zarrab’dan alınan 1 milyon dolar ile birlikte) toplam 3 milyon 500 bin dolar verdiği anlaşılmıştır.
Egemen Bağış’ın Sarraf’tan kurulan rüşvet anlaşmasının gereği olarak 19 Nisan 2013 tarihinde ayakkabı kutusunun içinde AB Bakanlığı makamında verilen 500 bin dolar, 29 Ağustos 2013’te Vakko’dan alınan takım elbise ile verilen 500 bin dolar, 9 Ekim 2013 tarihinde bir kutu çikolata ile verilen 500 bin dolar olarak belirlenmiştir.
(İmar dosyalarında) Maddi menfaatlerin tamamı Erdoğan Bayraktar’ın nüfuzunu kullanması suretiyle sağlanan maddi menfaatlerdir.

Haberin Devamı

RÜŞVET RAKAMLARI

MHP’li komisyon üyesi Mesut Dedeoğlu ise muhalefet şerhinde, eski bakanların rüşvet aldığına ilişkin yeterli delil sağlandığını savundu. Dört eski bakanla birinci derece yakınlarının banka hesaplarındaki yüksek miktarlı hareketler ile ailelerinin elde ettikleri taşınır ve taşınmaz malları açıklayamadıklarını belirten Dedeoğlu’nun muhalefet şerhinde “O dönemde Başbakan olan Erdoğan’ın, Reza Zarrab ile Zarrab’ın Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ve Egemen Bağış’la yasadışı ilişkileri hakkında bilgisi bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!