Tantan hâlâ amatör ligde

Güncelleme Tarihi:

Tantan hâlâ amatör ligde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2002 19:19

Sezai Abi hiç tanımadığımız bir Sadettin Tantan'ı anlatıyor bize : silah düşkünü, defans oyuncusu genç delikanlı Sadettin'i... Birinin lise takımında kaptan, diğerinin amatör futbolcu, (takıma giremeyen) savunma oyuncusu olduğu yıllar. Sezai Bayar Ankara'dan yazıyor:

Haberin Devamı

Sevgili Serdar,

Bazı insanlar vardır, doğuştan "Doğrucu Davut" rolünü biçerler kendilerine. Bu rol zamanla deri gibi yapışır üstlerine. Yanlışlarını kabul etme duygusundan ister istemez uzak dururlar. Mesela yakın aylarda adını sık duymadığımız, hatta unutmaya başladığımız eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan gibi.

3 Kasım seçimlerinde % 0.96 oranında oy aldığı halde siyasette kalmakta direnen Yurt Partisi Genel Başkanı Tantan, içinde bulundukları durumu "Biz kendimizi üçüncü ligin lideri olarak görüyoruz" diye özetlemiş.

Tantan denilince aklım 1960 öncelerine gider. Lise sıralarına. İzmit Lisesi'nde orta kısımda tanıdım Tantan'ı. Anamın memleketi Sapanca'dan da yakınlığımız olmuştu.

Lisede Fen Bölümü öğrencisi ama spora meraklı. Bir de tabanca taşımaya. Küçük yaşta meraklı silahlara.

Futbol merakı yaygın. Sadettin güreş yapıyor, ama futbola da eğilimli. Savunmada oynuyor. Bizden uzun olduğu için defansta başarılı sayılır.

Liselerarası Türkiye şampiyonluğu için takımı hazırlıyorum. Lise takımının kaptanıyım ve amatör kümeden takımlarla hazırlık maçları yapıyoruz. Yani şampiyonaya ısınıyoruz.

Tantan takımda yer almak için gayret sarfediyor, ama Gölcük ve Değirmendere'de oturan ve amatörce mücadele veren iyi oyuncular var. Defans oyuncuları arasında Tantan'a hazırlık maçlarına şans veriyorum ama "I-ıhhh."

Sonuçta Tantan'ı kadro dışında bırakmak zorunda kalıyorum.

1958-1959 şampiyonasında ikinci oluyoruz. Lise bittiken sonra da Sadettin'le dostluğumuz
sürüyor zaman zaman. Ankara'daki ilk polislik görevine Anafartalar Karakolu'nda başlıyor
sanırım. Ziyaret ediyorum. O polisliği tercih etmiş, biz üniversite öğrenimini. Lafı uzatmayayım. Küçük yaşta tabancaya meraklı olan Tantan sonunda İçişleri Bakanlığı koltuğuna kadar yükseldi. Istanbul'da Ahlak Zabıtası Müdürlüğü sırasında efsane isim olmuştu. Amatörce ve yürekli icraatları oldu, görevden alındı. Turizm polisliğine kaydırıldı. Sonra Emniyet Müdürü oldu ama unutulur gibiydi.

Derken, birden "yeniden" keşfedildi. Fatih Belediye Başkanlığı'ndaki icraatları da amatörce seyretti. Milletvekili oldu, kısa süre sonra İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Ama, kim ki zengin olmuş, mutlaka bir meşru iş vardı altında, ona göre. Her zenginliğin ardında bir yolsuzluk aradı, Tantan.

Polisliği sırasında sosyoloji yüksek lisansı yaptı, tez konusunu bilemem ama "Servet edinmenin gayrimeşruluğu" konusunu incelemiş olma ihtimali yüksek.

Sonuçta, değişik operasyonlarla servet sahiplerinin üstüne amatörce gittiği için görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Bana göre, en doğru teşhisi kendisi koymuş seçimden aldığı sonuçlardan sonra:

"Biz kendimizi üçüncü ligin lideri olarak görüyoruz."

Yani profesyonel lige çıkmaları için önlerinde çooookkk ama çooooookkk uzun bir yol var.

Sevgiler,

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!