Tanrıça baskını

Güncelleme Tarihi:

Tanrıça baskını
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2001 00:00

Haberin Devamı

İzmir'deki operasyonda, beş farklı döneme ait paha biçilemeyen 928 adet tarihi eser ele geçirildi. İkisi koleksiyoner 4 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de gerçekleştirilen ‘Tanrıça Operasyonu’yla 928 parça eser ele geçirildi. 4 ay önce bir ihbarı değerlendiren Organize Suçlar ve Kaçakçılık Şubesi dedektifleri, koleksiyoner Ahmet Azmi Ertekin'i (69) takibe aldı. Ertekin'in telefonlarını ve bağlantı kurduğu kişileri izleyen polis, ortaçağ, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami olmak üzere beş ayrı döneme ait muhteşem koleksiyon için pazarlık yapılan adresi belirledi.

Şok oldular

Eski kuyumcu ve kaçakçılıktan sabıkalı Hayrettin Kaplamagümüşlü'nün (61) İzmir'deki evinde buluşulduğu sırada baskın yapan polis, Kuşadası'nda iki yıldızlı Acar Oteli'nin sahibi koleksiyoner ve beş kez kaçakçılıktan sabıkası bulunan İhsan Acar (47), şoförü Hasan Karaca (25), koleksiyoner Ahmet Azmi Ertekin ve ev sahibi Kaplamagümüşlü'yü gözaltına aldı. Evde 928 parçadan oluşan tarihi eserlere el kondu.

Doğanın gücünü simgeliyor

Operasyonda ele geçen eserlerin alınan ekspertiz raporuna göre ortaçağ, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami olmak üzere beş ayrı döneme ait paha biçilmez parçalar olduğu açıklandı. Roma dönemine ait olduğu sanılan gümüş heykelcik zamanın doğa tanrıçalarından (yanda) birini temsil ediyor. Doğanın büyüklüğünü, kudretini ve anaçlığını simgeleyen heykelin tarihi ve arkeolojik değeri ise henüz bilinmiyor. İzmir Müzesi uzmanlarının yapacağı inceleme ve hazırlayacağı rapor ile heykelin gerçek değeri ortaya çıkacak. Diğer parçalar şöyle: 450 bronz ok ucu, 129 gümüş, İslami döneme ait 3 gümüş, 1 Roma dönemi altını, 1 ortaçağ dönemi gümüş, 219 Helenistik döneme ait bronz, 34 muhtelif bronz, 3 altın ve gümüş karışım, 2 Bizans dönemi bronz, 1 Bizans altın sikkeler, 46 kurşun sapan taşı, 7 obje, 2 altın obje, 2 gümüş yüzük, 1 ametist parça, 1 pişmiş toprak düdük, 17 pişmiş toprak figürü, 4 Bizans dönemine ait kurşun mühür, 1 gümüş saat kösteği ve 1 gümüş mücevher kutusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!