Tamam doktor

Güncelleme Tarihi:

Tamam doktor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

Türk cerrahlarca yüz nakli yapılan ilk Türk olan Uğur Acar, dün uyandırıldı.

Haberin Devamı

Doktorlarının “Güzel bir yüzün oldu” sözlerine Acar’ın ilk tepkisi, ellerini yumruk yapıp sağ başparmağını havaya kaldırarak, “Tamam” işareti yapmak oldu. Acar’a yüzünün daha sonra gösterileceği, mimiklerinin ise en az 6 ay sonra oturacağı belirtildi.

TÜRKİYE’de ilk kez, kolları ve sağ bacağı da bağışlanan Ahmet Kaya’dan alınan yüzle tam yüz nakli yapılan Uğur Acar, dün saat 13.00 sıralarında uyandırıldı. Doktorların ameliyatın başarılı geçtiğini belirterek, “Güzel bir yüzün oldu” dedikleri Uğur Acar’ın ilk tepkisi de, ellerini yumruk yapıp sağ başparmağını havaya kaldırarak, “Tamam” işareti yapmak oldu.

Yüzünü görmedi

Operasyonu yapan ekibin başkanı Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar’ın ‘Tamam’ işaretini, “Bu güzel bir başlangıç” sözleriyle değerlendirdi. Acar’a yüzünün daha sonra gösterileceği belirtilirken, Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Acar’ın gülümseme gibi mimik hareketleri olup olmadığına ilişkin soruya, “Çok erken, ancak 6 ay sonra bize bu soruları sorabilirsiniz” dedi. Prof. Özkan, Uğur Acar’ın yüzünü görmesi için haftaya kendisine ayna verileceğini söyledi.

Acar’ın bir de not yazdığını belirten Özkan, “Çok iyi okuyamadık ama ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını soran, bir an önce çıkmak istediğini belirten bir not yazdı. Hastaya, hafta boyunca psikolojik bir destek vereceğiz. Yakınlarıyla görüşecek. Şu an her şey yolunda” diye konuştu.

Kavdır iyi, uyuyor

Prof. Dr. Ömer Özkan, yine bir ilk olarak, aynı anda hem iki kol hem de bacak nakli yapılan ve Atilla Kavdır ile ilgili de bilgi verdi. Nakil yapılan sağ bacağı, kılcal damarlarındaki uyum sorunu nedeniyle alınmak zorunda kalınan Atilla Kavdır’ın da sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Kollarda şu an için bir sorun yok” dedi.

Ömer Özkan, daha fazla doku transfer edildiği için, Kavdır’ın tam olarak uyandırılmadığını, yoğun bakımda biraz daha uzun kalacağını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN İLK YÜZ NAKLİ AMELİYATI / WEB TV 

Haberin Devamı

UYANDI VE NOT YAZDI 

AKDENİZ Üniversitesi Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzünün nakledildiği 19 yaşındaki Uğur Acar’ın yoğun bakım odasındaki fotoğraf ve görüntülerini servis yaptı. Fotoğraflarda, dün uyandırılan ve doktorlarına sağ baş parmağını kaldırarak ’Tamam’ anlamına gelen işaret yapan Acar, ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını, bir an önce çıkmak istediğini belirten bir not yazarken görülüyor. Üniversite cumartesi günü de nakilden sonraki ilk fotoğrafları basına dağıtmıştı.

Ömer’i tanıdığımdan beri bu ameliyatı hayal ediyordu

Haberin Devamı

PROF. Dr. Ömer Özkan’la 10 yıl önce tanıştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, 5 yıl önce evlendiklerini ve 11 aylık Leyla Lara isimli bir kızları olduğunu söyledi. Tanıştıklarından bu yana Ömer Özkan’ın yüz naklini gerçekleştireceğinden sürekli bahsettiğini anlatan Özkan, “Bu projeler hep vardı” dedi. Özkan, eşiyle ancak işyerinde görüşebildiklerini, kızlarını da pek göremediklerini belirterek, “Ömer işkolik bir insan, başkası çeker miydi, onu hiç bilmiyorum” diye konuştu.

Rahim fantastik, yüz nakli prestij

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk iki kol nakli ve dünyanın kadavradan ilk rahim naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, rahim naklinin “fantastik”, yüz naklinin “prestij” olduğunu söyledi. Yaz aylarında nakil yapılan Derya Sert’in rahmine embriyonun yerleştirileceğini belirten Özkan, “Başarıya ulaşırsa bizim Nobel’imiz o çocuk olacak” dedi. Özkan yüz naklindeki başarı için yurt dışında ‘Türkiye’de yüz nakli de yapılıyor, başka neler yapılmaz ki’ duygusu yaratacağını söyledi.

Haberin Devamı

Babamın elinden tutup gezeceğim

Tamam doktor

AHMET Kaya’nın iki kolunun nakledildiği Atilla Kavdır’ın kızı 10 yaşındaki Ayşe Esra Kavdır, dün babaannesiyle hastaneye geldi. Ayşe Esra Kavdır, “Babamın elinden tutup gezmek istiyorum. Onunla el ele tutuşup gezmeyi hayal ediyorum. Ameliyat olduğu an bana sarılabileceğini, beni gezdirebileceğini düşündüm. Babamı çok seviyorum” dedi.

Leyla hazırlanıyor

PROF. Dr. Ömer Özkan, Kahramanmaraş’ta oturan ve yüz nakli bekleyen 14 yaşındaki Leyla Demirci’nin hastaneye çağrıldığı ve yeni bir naklin kapıda olduğuna ilişkin bilgileri, “Benim açıklamak istemediğim bir bilgi. Bu bir süreç. Mümkün olduğunca hastaları ameliyattan sonra lanse etmekte fayda var. Öyle bir hasta tabii ki var. En az 4 hastayı hazır tutuyorum. Peşpeşe ameliyat diye bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Umutlarım yeşerdi

TÜRKİYE’de ilk kez yapılan yüz nakli operasyonu, 1.5 yıldır yüz nakli bekleyen Zonguldaklı 3 çocuk annesi Sezgin Ergen (49) için de umut oldu. Bodrum’da aldığı sahte içkinin ardından beyin ölümü gerçekleşen Victoria Nikolaeva’nın yüzünün nakledilebileceğiyle gündeme gelen Sezgin Ergen, “Nakil yapılan kardeşimin önceki ve sonraki görüntüsü beni çok heyecanlandırdı. Umutlarım bir kez daha arttı. Uygun donörün bulunacağı günü iple çekiyorum. Yüz nakli yapılan ilk kadın olmak istiyorum” dedi.

Gaziler de başvuruyor

Akdeniz Üniversitesi’ndeki başarılı operasyonlar, terör nedeniyle uzuvlarını kaybeden gaziler için de umut oldu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrail Kurtcephe, gazilerin kendilerine başvurduğunu ve bu başvuruları hemen incelemeye alıp sıraya koyduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!