Tam 48 yıldır fidan dikiyor

Güncelleme Tarihi:

Tam 48 yıldır fidan dikiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaşamını ormancılık çalışmalarına adayan 72 yaşındaki Muhterem Okutur, 48 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla Gaziantep'in ağaçlandırılmasına büyük katkıda bulundu. Dostlarının ‘‘Yeşile sevdalı’’ dedikleri Muhterem Okutur, ilerlemiş yaşına rağmen, ağaçlandırma çalışmalarına katılmaktan vazgeçemediğini söyledi. Orman Yüksek Mühendisi olduktan sonra 1951 yılında Orman teşkilatında göreve başladığını söyleyen Okutur, emekliye ayrıldığı 1978 yılına kadar Şanlıurfa, Konya, Aksaray, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in ağaçlandırılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. ‘‘Üç evladım var. Evlatlarıma duyduğum sevgi ormana duyduğum sevgiden fazla değil’’ diyen Okutur, ormanların yakılması, ağaçların kesilmesi, fidanların yok edilmesi bir yana, ormandan tek bir yaprak koparılmasına bile üzüldüğünü söyledi.

Bugün tatil günlerinde binlerce Gazianteplinin piknik yaparak hoşça vakit geçirdiği Dülükbaba Ormanı'nı ilk kuranlardan olan Okutur, o eski günlerde büyük güçlükler yaşadıklarını söyledi. Okutur, ‘‘Gaziantep'in ağaçlandırılması fikri 1950 yılında doğdu. Arkadaşlarımla birlikte, Gaziantep Ağaç Yetiştirme ve Koruma Derneği'ni kurduk. Dülükbaba ormanını büyütmeye karar verdikten sonra Hatay'dan getirdiğim işçilerle birlikte geceleri mağaralarda uyuyarak, günlerce çalışıp 300 hektar alana çam ve meşe tohumu ektik. O zaman 24 bin liraya kurduğumuz ormanın, şimdi gölgesi 40 milyar liraya satılıyor.’’

Ağaçlandırma çalışmalarına başladıkları yıllarda bazı kimselerce eleştirildiklerini, alaya alındıklarını anlatan Okutur ‘‘Bu fidanlar tersine büyüyor, galiba yerin altına doğru uzuyorlar’’ diye kendileriyle alay edenlerin bugünkü ağaçları gördüklerinde söylediklerine pişman olduklarını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!