Talasemi hastanesi genç kızın mucize kurtuluşu

Güncelleme Tarihi:

Talasemi hastanesi genç kızın mucize kurtuluşu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 11:09

Ailesi taşıyıcı olduğu için talasemi hastalığına yakalanan ve hayatı doğacak olan kardeşinden yapılan ilik nakline bağlı olan Hilal Dik (17), doğumda bebeğin kordon kanının mikrop kapmasıyla umutsuzluğa kapıldı. Ancak genç kız mucize eseri kendi kan hücrelerinde meydana gelen değişiklik sonucu ablasından alınan ilikle hayata tutundu.

Haberin Devamı

Antakya Esenlik Mahallesi'nde oturan anne Emine Dik (40), eşiyle 22 yıl önce evlendiklerini, talasemi taşıyıcısı olduklarını ve kızları Hilal'e bir yaşındayken hastalık teşhisi konulduğunu, her geçen yıl durumunun gittikçe kötüleştiğini söyledi.

Hilal'den 20 günde bir sürekli kan alındığını, dalak ve karaciğerinde büyüme tespit edildiğini anlatan Dik, “Doktorlar tek çarenin ilik nakli olduğunu söyledi. Benim ve eşim Mustafa (48) ile Hilal'in ablası İlknur'dan (20) alınan kan örneklerinden yapılan tahlil sonucu uyum sorunu yaşandı” dedi.

Doktorların tavsiyesi üzerine, maddi imkansızlıklar nedeniyle hiç düşünmedikleri halde çocuk doğurmaya karar verdiğini belirten Emine Dik, şöyle konuştu: “Eşim bir okulda hizmetli çalışıyor. Ben de pasta ve börek yapıp satarak aileme katkı sağlıyordum. Üçüncü bir çocuk bizim için ayrı bir masraftı. Çünkü Hilal nedeniyle sürekli Ankara'ya gidip geliyorduk ve bu bizi ekonomik açıdan mahvediyordu. Ancak, kızımın sağlığına kavuşması için 2006 yılında hamile kaldım. Bu da kızımın tedavisi için çözüm olmadı. Çünkü ablasına şifa olması için dünyaya getirdiğimiz Yusuf'un kordon kanı mikrop kapmıştı. Bütün olumsuzluklar üst üste geldi. Önce kızımın hastalığı, sonra maddi sıkıntılara rağmen çocuk doğurmamın gerekmesi ve ardından bebeğin hastalanması nedeniyle adeta dünyamız başımıza yıkıldı.”

Haberin Devamı

“YUSUF DEĞİL YİNE ABLASI UMUT OLDU”

Doğumun ardından Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi'nde bütün aile fertlerinden yeniden örnek alındığını belirten Dik, mücizevi bir şekilde Hilal'in kan örneklerinde değişiklik meydana geldiği ve ablası İlknur'un iliğinin yeni durumda kızına uygun olduğunun ortaya çıktığını, bunun de kendilerin yeniden umutlandırdığını anlattı.

Geçen yıl başarılı bir operasyon yapıldığını ifade eden anne Dik, “Şu an iki kızım da sağlıklı, çok mutluyum. Ablasına umut olmak için dünyaya getirmeye karar verdiğimiz Yusuf da 3 yaşında” diye konuştu.

Süreci yakından takip eden ve yaşadıklarını bilen Antakya Talasemi Derneği yöneticilerince “yılın annesi” seçildiğini hatırlatan Dik, bunu her annenin yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Hastanede geçen yıl yapılan nakille ablası sayesinde sağlığına kavuşan Hilal de hastalığı nedeniyle sürekli rapor almak zorunda kalarak okuluna devam edemediğini ancak artık böyle bir sorunu kalmadığını söyledi.

Baba Dik ise kızının nakil sayesinde sağlığına kavuştuğunu ve yaşadıkları kötü günlerin artık çok geride kaldığını kaydetti. Antakya Talasemi Derneği Başkanı Burhan Kerimoğlu de kentte talasemi hasta sayısının bin 889 olduğunu, üyelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak için projeler ürettiklerini, anne Dik'in çabasıyla herkese örnek olduğunu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!