Talabani'den Türkmen taleplerine destek

Güncelleme Tarihi:

Talabaniden Türkmen taleplerine destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 19:17

IRAK parlamentosundaki Türkmen milletvekilleri, anayasal hakları çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıklarını istedi. Milletvekili Şeyh Muhammed Taki Mevla, görüştükleri Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeni hükümette Türkmenlerin bu görevleri üstlenme hakları bulunduğunu ve bunun için kendilerine her türlü desteği vereceğini söylediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Parlamentoda düzenlenen basın toplantısında konuşan İslam Yüksek Konseyi milletvekili Şeyh Muhammed Taki Mevla, ulusal hakları ve seçim sonuçları göz önünde alındığında Türkmenler olarak cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıklarını almaları gerektiğini söyledi.


Mevla, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştüklerini, Talabani’nin de yeni hükümette Türkmenler'in bu görevleri üstlenme hakları bulunduğunu ve bunun için kendilerine her türlü desteği vereceğini söylediğini bildirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada da Talabani’nin yeni hükümette Türkmenler'in meşru tüm taleplerine destek vereceği belirtildi.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de daha önceki bir açıklamasında, Türkmenlere ve Hristiyanlara cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıkları verilmesi gerektiğini bildirmişti.

Irakiye listesinden Türkmen milletvekili Erşed Salihi, yaptığı açıklamada, kendilerine cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıkları verilmesi konusundaki önerilerini devlet yetkilileriyle görüştüklerini söyledi. Meclisteki diğer siyasi gruplardan bu konuda ciddi bir yaklaşım görmediklerini ifade eden Salihi, Türkmenlerin hak ettikleri yeri alması gerektiğini, aksi takdirde ortak bir hükümetten söz edilemeyeceğini kaydetti.
Başkanlığını Nuri El Maliki’nin yaptığı Hukuk Devleti listesinden Türkmen milletvekili Abbas Beyatlı, seçim sonuçlarına göre cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıkları ile 2 bakanlık talep ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni hükümetin bir puanlama temelinde kurulacağını ifade eden Beyatlı, buna göre cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkan yardımcılıklarının birer, önemli icracı bakanlıkların ikişer, diğer icracı bakanlıkların birer puandan hesaplanacağını belirtti. Her 6 milletvekiline önemli bir icracı bakanlık düştüğünü kaydeden Beyatlı, Türkmenlerin en az bir önemli icracı bakanlığı ya da diğer icracı bakanlıklardan ikisini alması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Türkmen milletvekillerinin, Irak siyasetinde etkin rol alabilmek ve ortak hareket edebilmek için parlamentoda Türkmen grubu kurmak istedikleri bildirildi.

Haberin Devamı

Irak parlamentosunda ikisi kadın 10 Türkmen milletvekili bulunuyor. El Irakiye listesinden İzzettin Devlet (Musul-Telafer), Müdrike Ahmet (Musul-Reşidiye), Nebil Harbo (Musul-Telafer), Erşad Salihi (Kerkük), Jale Neftçi (Kerkük), Hasan Özmen (Diyala), Muhammed Osman (Diyala), Hukuk Devleti listesinden Casim Muhammed Cafer (Selahaddin), Abbas Beyati (Bağdat), Irak İslami Yüksek Konseyinden Taki Mevla (Musul-Telafer) milletvekili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!