Takı ve nazarlık kitabını yazdı

Güncelleme Tarihi:

Takı ve nazarlık kitabını yazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 11:48

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'ne bağlı Tahtakuşlar Köyü’nde oturan emekli astsubay, 56 yaşındaki Selim Kudar, takı, sembol ve nazarlık kültürü üzerine “Muatazmayinşatürta” adını verdiği kitap yazdı.

Edremit'in Akçay Beldesi’ne bağlı Tahtakuşlar Köyü'ndeki Etnoğrafya Müzesi'nde Türkmen kültürüyle ilgili araştırmalar yapan Kudar, şimdiye kadar takı, sembol ve nazarlık üzerine yazılan birçok şeyin eksik ve yanlış olduğunu ileri sürdü. 5 yıldan bu yana Orta Asya, Meksika, Peru, Aztek, Maya, İnka ve batık kıtalar Mu ile Atlantis kültürlerine yönelik araştırmalar yaptığını anlatan Kudar, “Kitabıma tüm kültürleri kapsadığı için (Mu-Atlantis-Aztek- Maya-İnka-Şaman-Türkmen) kelimelerinin kısaltılmış şekli olan (Muatazmayinşatürta) adını verdim. Kitapta, bu kültürlere ait olan ve binlerce yıldır kullanılan takı, sembol ve nazarlığın anlamlarını ele aldım” dedi.
Her takının farklı anlamlar taşıdığını, Türkmen halı ve kilimlerinde kullanılan mitolojik sembollerin, Kızılderililer başta olmak üzere Maya, Şaman ve Meksika halklarınınkiyle aynı olduğunu savunan Kudar, şöyle dedi:

“Her motifin bir dili vardır. Anaerkil - şamanlar ayı izleyip Ay Tanrısı'nın görüntü sayısı olan ‘28 artı 3 gün' formülünü uzaya bakarak bulmuş ve kendilerini bu formülle anlatıp halılara işlemişler. 28 sembolle şaman halılarını oluşturmuşlar. Günümüze kadar binlerce yıl geçmesine rağmen, 28 sembolle soy kütükleri ve tarih arşivlerini günümüze kadar taşımışlardır. Kökleri şaman olan Türk halılarında Kars, Muğla, Sivas, Manisa, Çanakkale ve Balıkesir halısı ile kilimler arasında da hiç bir ayrım yoktur, hepsi 70 bin yıllık Türk tarihinin zenginlikleri ve sembollerini bu güne taşır. Türk halıları soy kütüklerimiz, tarihimiz, kültürümüz, kalıcı mirasımız ve kimliğimizdir.”
Kudar, 212 sayfalık kitabında, Tahtakuşlar Köyü Etnografya Galerisi'ni de tanıttığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!